Zobacz pełną wersję : Tlumik do coupe D16Y7
Jaki tlumik zamontowac tak aby nie byl glosny i nie mial takiego basowego dzwieku jak wszystkie golfy;P chodzi mi o taki wysoki, metaliczny dzwiek szlifierki:) nie wiem czy sa takie tlumiki w ogole. Czy wymienic caly tlumik wrac z kolektorem dolotowym czy tylko tlumik koncowy zeby dalo to troche wiecej mocy i ile moze dac zalozenie samego koncowego tlumika a ile wymiana calego ukladu wydechowego? Zakladac strumienice czy zmieniac tez dolot? Jak i co najlepiej zrobic i ile mniej wiecej to kosztuje?
skolopendra
20-12-07, 22:57
samego koncowego tlumika a ile wymiana calego ukladu wydechowego? Zakladac strumienice czy zmieniac tez dolot? Jak i co najlepiej zrobic i ile mniej wiecej to
...............większość odpowiedzi znajdziesz w tym temacie
a na przyszłość to .............................. :szukaj:
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=25653&start=0
Jaki tlumik zamontowac tak aby nie byl glosny i nie mial takiego basowego dzwieku jak wszystkie golfy;P chodzi mi o taki wysoki, metaliczny dzwiek szlifierki:
pogadaj z firmmi ktore robia tlumiki to Zrobia ci taki jaki bedziesz chcial
metaliczny, wysoki??
zapodaj koncowy supersprinta....
ale raczej tego nie zrobisz jak zobaczysz cenę....
z poloneza jest metaliczny i wysoki
Bardzo smieszne Panie Moderatorze:) ale Pana post nic nie wnosi i prosze o jego usuniecie:) czyli nie ma takich tlumikow w rozsadnej cenie? Nie chce miec basowego tlumika bo od basu to mam soobwofer;) a z wkladka wygluszajaca nie bede caly czas jezdzil bo to mija sie z celem montowania takiego tlumika...
a z wkladka wygluszajaca nie bede caly czas jezdzil bo to mija sie z celem montowania takiego tlumika...
dlaczego?
tłumik z silencerem może jeździc cały czas z silencerem....
dodam, że niektóre bez silencera "ujmują" koni... :)
No dlatego ze brzmienie bedzie jak seryjnego:)
No dlatego ze brzmienie bedzie jak seryjnego:)
no własnie nie....
ale o tym jest temat w innym dziale
Aha a moge prosic jakies linki? Troche tego jest a nie wiem co przeczytac... Chcicalbym jakis tlumik za ok 200zl.
odpal sobie youtube i poszukaj civic exhaust. malo ktory civ drze tam jape jak golf, a i wiekszosc tlumikow w wyzszym zakresie obrotow ma ten dzwiek o ktory Ci chodzi. bedziesz wiedziec pogladowo co jak gra. albo podjedz na spota moze Ci powarcza chlopaki :D
ja taki efekt uzyskalem robiac pelen przelot SS z koncowym dedykowanym Ultera ,czyli piekny metaliczny glos wraz z zalaczonym Vteckiem to miod muzy na moje uszka ;) polecam
O TUTAJ (http://www.youtube.com/watch?v=rHo_Hs6NqjI&feature=related) jest mniej wiecej to o co mi chodzi. Ogladalem inne tlumiki ale sporo z nich wlasnie pierdzi takim basem na niskich obrotach a dopiero pozniej na wyzszych obrotach sa wysokie dzwieki a mnie by chodzilo o taki ktory od razy mialby taki metaliczny dzwiek... ale to pewnie droga sprawa. Zajmuje sie ktos na forum zakladaniem wydechow? Najlepiej z wawy lub okolic.
Najlepiej by było jakbyś pojdechał na jakiś spot i sam posłuchał jak poszczególne wydechy się zachowują.mając właśnie taki wydech o metalicznym dźwięku w całym zakresie obrotów możesz zapomnieć o komforcie wewnątrz......
sunnboy a moglbys powiedziec jaki to jest ten tlumik ultera dedykowany? Ile mniej wiecej kosztuje zrobienie przelotu?
Najlepiej by było jakbyś pojdechał na jakiś spot i sam posłuchał jak poszczególne wydechy się zachowują.mając właśnie taki wydech o metalicznym dźwięku w całym zakresie obrotów możesz zapomnieć o komforcie wewnątrz......
oj niezgadzam sie... :agent: posiadam takowy i powiem tak....jak jezdzisz spokojnie do 3 tys to spokojnie poziom decybeli Cie nie ogluszy na 5 biegu praktycznie malina jezdzilem w samochodach z tlumikami ala Mugen itp z silencerem i powiem Wam ze moj dedykowany Ulter bije na glowe ten badziew z allegro....fakt jak chcesz zeby sie troche powkrecal to wtedy daje znak a w polaczeniu z Vteckiem to naparwde brzmi super :aloha:
ale panowei jedna wazna rzecz....ton tlumika to nie tylko koncowy tlumik...w sklad wchodzi caly uklad wydechowy lacznie z katalizatorem i typ silnika...powiem tak na Vtecu ten sam tlumik w innym seryjnym brzmi nieco inaczej takze wiecie wszytko sie sklada na brzmienie tlumika aczkolwiek dzwiek metaliczny uzyskuje sie glownie poprzez zrobienie pelnego przelotu :aloha:
cos takiego
http://pl.youtube.com/watch?v=TAppqOvU9EA
metaliczny, wysoki??
zapodaj koncowy supersprinta....
ale raczej tego nie zrobisz jak zobaczysz cenę....
ja mam SUPERSPRINTA MAGNUM i nie jest to wysoki dzwiek ani nawet basowy. powiedzialbym, ze zanim wstawilem kolektor od Z6 i wywalilem KATa chodzil jak seria.
teraz jest metaliczny okolo 3k rpm ale to za sprawa braku KATa.
jurekkiller
11-01-08, 10:28
ja zalozylem u siebie m-tech'a i niestety od ~1200 do 2400 rpm jest strasznie duzo basu, a potem generalnie bas troszke sie zmniejsza ale bez akustycznego szalu :/ mam pytanie, czy zmieniajac czesc wydechu od kolektora z srodkowym tlumikiem z kwasowki o sr 2,25", czyli wiekszej niz seria, zniknie troche basu? Bo gdzies czytalem, ze zwiekszenie sr zmniejsza bas, to prawda?
Nieprawda..... zasada jest prosta.... większa śr.>>> mniejsza amplituda drgań >>> czyli częstotliwość ...mówiąc po ludzku więcej basu ...dlatego prawdopodobnie najwyższy dźwięk uzyska się kiedy zamontuje się cały wydech o śr. przekroju jak fujarka ;) Z tego co wiem to w stanach jest spory wybór tłumików dających możliwość regulacji dźwięku (nie przy pomocy tłumika refleksyjnego tylko regulacji pojemności poszczególnych komór) ale nigdy się tym nie interesowałem .... mi tam się buczenie podoba (nawet z silencerem) :afro:
Zakladac strumienice
zapomnij o tym pomyśle ....no a na pewno o tym żeby montować strumienicę w miejsce kata ( a widziałem taki wynalazek w D16Y7 ... strumienica pod maską zakombinowana) jeśli już to na wysokości środkowego tłumika ... no ale wtedy basu będzie tyle że umrzesz. Ogólnie hondy mają dosyć wysokie ciśnienie spalin w całym układzie więc zakładanie strumienicy mija się z celem ....no chyba że zwiększysz średnicę wydechu wtedy jakoś spaliny trzeba przyspieszyć.