Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Dziwna sytuacja po zwarciu w instalacji kierunków (civic 5g)

mat358
21-04-13, 22:50
chłopaki, potrzebuje pomocy! dziś dłubiąc przy instalacji kierunków zrobiłem zwarcie i spalił mi się bezpiecznik od nich (hazard). bezpiecznik wymieniłem i sytuacja jest taka: awaryjne działają, kierunki nie działają, a razem z nimi zegary (obrotek, prędkościomierz, temperatura, wskaźnik paliwa, kilometry też nie biją, kontrolki się normalnie zapalają) oraz zegarek... WTF??? wszystkie bezpieczniki pod kierownicą i pod maską są ok więc co to może być :confused:

luchuma
21-04-13, 22:52
spalony przekaznik ;]

mat358
21-04-13, 23:01
gdzie go znajdę w samochodzie żeby wyciągnąć i sprawdzić?

Kosciech
22-04-13, 06:54
Źle sprawdziłeś bezpieczniki. Sprawdź jeszcze raz, najlepiej próbnikiem a nie na oko. Nie ma możliwości, żeby spalił się przekaźnik

mat358
22-04-13, 08:46
a czy to może byc któryś z tych czarnych, dużych bezpieczników, których na oko nie da sie sprawdzić?

piotrstrojek
22-04-13, 09:41
Da się sprawdzić przekaźnik - jak go wypniesz to będziesz widział 4 styki. Na dwa z nich podajesz napięcie (w sensie na jeden plus na drugi minus) przekaźnik powinien cyknąć, wtedy na pozostałych dwóch sprawdzasz czy jest zamknięty obwód - najlepiej multimetrem. Jeżeli obwód jest zwarty to przekaźnik jest ok.

mat358
22-04-13, 09:43
to podpowiedz jeszcze skąd ten przekaźnik wyjąć, nie wiem gdzie go szukać nawet i jak to wygląda :(

piotrstrojek
22-04-13, 11:53
Ściągnij manula - np stąd:
http://downloads.hondatech.info/Auto/Manuals/Civic/Civic_EG_Shop.zip

Nastepnie otwórz sobie odpowiedni dział i na stronie 23-12 masz schemat i lokalizację przkeaźnika kierunków - interesuje Cię 'Turn Signal Relay", ale tak jak pisze Kościech - przekaźnika raczej nie spalisz... szukaj w bezpiecznikach. Najlepiej weź multimetr w łapkę ustaw na sygnalizację zwarcia i jedziesz po kolei...

mat358
22-04-13, 12:09
dzięki wielkie za pomoc, będę dziś ogarniał, jak dojdę co to, to dam znać

mat358
22-04-13, 23:34
na oko rzeczywiście można sobie tylko przyprawy do zupu dosypać, spalony był jeden z bezpieczników. wszystko już działa, dzięki jeszcze raz za pomoc :)