PDA

Zobacz pełną wersję : immobiliser i uziemione auto help

prestoneg3
20-04-13, 09:19
posiadam civica ej6 d16y7 z seryjnym immo. mam tylko 1 kluczyk i to nie oryginalny.
auto zakupiłem około miesiąca temu i miałem 3 przypadki że auto nie chciało odpalić(nawet rozrusznik nie kreci)
ale po kilkunastu próbach zaskakiwało.
tym razem nie jest tak kolorowo.po przekręceniu kluczyka zapalają się kontroli (immo też ) i gasną a przy próbie odpalenia
słychać pyk z tej małej puszki pod schowkiem . merdałem tym kluczykiem dobrą godzinę i lipa .odłączałem aku, kostki od puszki pod kierownicą i nic.
da się to badziewie wywalić ? ewentualnie jak to naprawić ?

moonraker
20-04-13, 15:13
gdzieś czytałem, że wystarczy delikatnie wyłamać płytkę z immo w komputerze i po problemie, ale nie dam sobie ręki uciąć (czasem tego nie rób zanim ktoś inny nie potwierdzi na 100%!)

prestoneg3
21-04-13, 16:08
problem rozwiązany i to nie wina immo. nie wiem jak ale spadła wsuwka z rozrusznika :) a ja pół deski rozebrałem :)

januwek
23-04-13, 23:30
to ja sie podłącze zeby nie zakladac nowego tematu. tez kupilem auto z jednym kluczykiem ktory jest wyrobiony i nie chce w stacyjce dzialac mechanicznie:/ dorobienie kluczyka z imo 170zł:( bez imo sporo taniej. gdzie i za ile mozna sie pozbyc imo z auta?

Chipsy2
24-04-13, 08:07
robiłeś swap to kompa masz podmienionego więc immo już jest inne niż to w kluczyku zakładaj tarą stacyjkę od ej9 i po temacie

januwek
24-04-13, 11:26
Danielu miało pójść PW ale ale masz pełną skrzynke. Rozebrałem kluczyk jak radziłeś i jest tam taka mała pestka. Po jej wyjęciu kluczyk dochodzi do momentu kontrolek i nie kreci bo mryga imo:/ włoże pestke na miejsce i kreci tylko mam problem z wyłączaniem blokady kierownicy tym kluczykiem:/

moonraker
24-04-13, 21:51
Jeżeli takie rozwiązanie wchodzi w grę to mógłbyś spróbować zastosować taki myk, że tą pestkę z kluczyka przerobić na breloczek i mieć przy kluczyku ;) Nie wiem jedynie na jaką odległość dokładnie immo łapie ten kluczyk - może być tak, że łapie tylko te kilka cm a może złapie z 10-15cm (kiedy pestka z immo wisiała by na kółku jako breloczek). Ale jeżeli już by chcieć na tym jeździć to trzeba sprawdzić czy już po odpaleniu silnika oddalenie pestki z immo od stacyjki nie spowoduje odcięcia zapłonu. Na 90% nie bo kiedyś chyba sam tak próbowałem (mam u siebie na tyle wyjechaną stacyjkę, że mogę odpalić i wyjąć kluczyk :D) ale warto się upewnić, żeby w razie np. szarpnięcia i nagłego ruchu "breloczka" nie zgasł Ci silnik na drodze. A co do wykonania samego breloczka, to jeżeli ten kluczyk mechanicznie nie nadaje się do użycia to odpiłował bym część która wchodzi w stacyjkę, ewentualnie wygładziłbym cięte krawędzie i brelok jak znalazł.

pozdr.

Chipsy2
25-04-13, 08:51
temat już wyjaśniony a ponieważ Tomka kluczyk wyglądał jak kluczyk z 5 gena z transponderem przyklejonym taśmą porada poszła przez telefon :D i zobaczymy jak to będzie

januwek
26-04-13, 07:00
kupa bedzie:( nie działa. brałem pestke ze niby jako brelek nie działa dotykałem pestka do stacyjki też nie działa:(

janekb84
26-04-13, 11:52
pozbadz sie imo z kompa i po problemie

januwek
27-04-13, 00:02
nie mam imo w kompie. jakies zewnetrzne w aucie:/

Chipsy2
27-04-13, 10:19
Tomek u ciebie jest jakaś dziwna historia po swapie immo działa z tym samym transponderem na którym działało wcześniej ale dlaczego ciężko powiedzieć no chyba że gość który robił swap przekładał transponder z kluczyka który miałeś w ej9 tego musiałbyś się dowiedzieć

januwek
27-04-13, 15:24
a co to jest transponder? zdjąłem plastik ten z pod kierownicy jest tam przykrecone takie pudełeczno z logo hondy jakies numer seryjne i ma dwie kostki z czego jedna jest podpieta do stacyjki. jak odpialem ta kostke to kluczyk z pestka nie dzialal bo imo mrugal. podpialem kostke i jest jak bylo. z ej9 nie mialem przekladanej stacyjki ani wkladow. a i w ej9 nie mialem tego pudeleczka a imo bylo

Chipsy2
27-04-13, 18:59
transponder to to małe ustrojsto które siedzi w kluczyku

januwek
28-04-13, 03:00
to nie nie przekladał mi tego ustrojstwa z kluczyka:/ lipa ogólnie. nie chce placic 170 za kluczyk tym bardziej ze moze okazac sie ze stacyjka i zamki do wymiany:(

Paputek
28-04-13, 21:42
wez to zkluczyka ta Pestke i wez odkrec plastik podkierownica tak na stacyjce jest taki piercien z kabelkami wez ta pestke przymocuj blisko tego pierscieni i po problemie powinno byc :)

Chipsy2
03-05-13, 11:09
no właśnie o to chodzi że tak o dziwo nie trybi