PDA

Zobacz pełną wersję : Skrzypienie(piszczenie) z prawego koła

Lopez
18-04-13, 21:32
Witam serdecznie!
Otóż mam problem ze swoim autkiem, jak wiadomo po zimie wychodzą niektóre rzeczy no i niestety troszkę ich oprócz rdzy się pojawiło.. Dokładniej mam problem ze skrzypieniem z okolic prawego koła. W zime nie zauważyłem żeby coś takiego wystąpiło, wydaje mi się że ostatnio jak byłem na myjni i dośc dokładnie umyłem samochód, razem z podwoziem, lekko przejechałem myjką od spodu żeby tą sól wygonic i ten cały syf z zimy... No i po myciu podczas cofania na skręconych kołach w lewo prawa strona skrzypi niemiłosiernie, pisk wysokiej częstotliwości, jak hamuje podczas tego cofania to skrzypi 2x głośniej i jeszcze inaczej.. A co najlepsze podczas gdy wtedy mam skręcone koła w prawo tego nie zauważyłem hehe. Już w zime miałem dziwną sprawę z tym cofaniem w lewo przy małej prędkości bo właśnie z tych samych okolic prawy przód słychac było takie jakby wycie, nie wiem jak to określic... Coś jakby kot się darł haha :) I przeważnie to było wtedy jak był duży mróz a auto dłużej postało..
No ale teraz jest ten pisk tak jak piszę, a podczas jazdy na wprost raz skrzypi raz nie... To znaczy jak skrzypi to tak jakby coś obcierało na jeden obrót koła, myślałem nie odbijający tłoczek hamulca ale najdziwniejsze jest to że jak gwałtownie skręce kierownicą w prawo to nastaje cisza....:confused: Przy hamowaniu tzn leciutkim dotknięciu pedału minimalnie skrzypi, jednak przy normalnym mocniejszym wciśnięciu jest cisza.

Może ktoś zna rozwiązanie mojego problemu?
Pozdrawiam!

kruczekvu
19-04-13, 10:13
Zobacz czy czasami osłona tarczy nie ociera gdzieś
Ja miałem to samo tylko na lewej stronie i okazało się że właśnie osłona trochę zardzewiała i ocierała o tarczę hamulcową

Lopez
19-04-13, 13:19
Hm dzięki za podpowiedź, sprawdziłem dziś to na tyle na ile mogłem tzn na prostych i skręconych kołach pchałem kawałek samochod w przód i w tył łapiąc za koło i całkiem możliwe że to ta osłona bo oprócz tego skrzypienia słychac takie jakby "przeskakiwanie" blachy po czymś. Jak będe zmieniał koła to sprawdzę to, ale z zewnątrz jest tam sporo rdzy, łącznie z rantem tarczy.
I jednak podczas cofania nie ma znaczenia czy prawo czy lewo, i tak skrzypi. Podczas jazdy na wprost nadal wystarczy lekko ale gwałtownie skręcic w prawo i na jakiś czas cichnie, to jest dziwne...
Sprawdzę to :) ale z ciekawości, jakie mogą byc jeszcze inne przyczyny?

niuniexPL
19-04-13, 17:47
sworzeń dolny obstawiam. mam podobnie u siebie.

http://www.youtube.com/watch?v=LwdzKcYVhi0

Lopez
19-04-13, 18:38
Ale u Ciebie jest to na postoju, a u mnie tylko gdy samochód jest w ruchu. Kurde obadałbym to ale nie mam jak w tej chwili i kombinuję... Wydaje mi się że jednak jest to od hamulca chociaz może się myle?

norbi87
19-04-13, 20:14
na bank sforzen dolny wymien kosz maly i bedziesz mials spokoj

Lopez
24-06-13, 22:43
Temat do usunięcia.

gruszkin
25-06-13, 10:33
powiedz co było a nie "temat do zamnięcia"-don't be selfish!!

co było? blaszki w zacisku?

Yotomeczek86
25-06-13, 21:29
Ja się podepnę.. Otóż mam baardzo podobny problem. Skrzypi przy skręcaniu w lewo i nie ciągle ale np po jednym obrocie kierownicy. Nowe drążki, nowe sworznie. Miałem rozwaloną końcówkę i myślałem że to ona, jednak niet. Łożysko? Magiel ?

cwiro2000
27-06-13, 16:56
Podepne sie do tematu u mnie wyglada to nastepujaco METALICZNE tarcie im wyzsza predkosc tym bardziej chuczy rowniez dziwne tarcie wystepuje przy hamowaniu nie mam pojecia co jest grane łożyska z obydwu stron wymienione zawieszenie wedlug mechanika cale a mimo to cholernie trze i trze az sie jechac nie da najgorsze jest to ze mechanik juz nie jeden patrzyl wszystko niby sprawne i nie wiadomo co to jest jakies podpowiedzi??

Warto dodac ze tarcie wystepuje jakby przy prawym przednim kole lub mniej wiecej przy skrzyni biegow z przodu od strony prawego kola trudno to okreslic gdy samochod jedzie ten denerwujacy dzwiek slychac tylko i wylacznie w kabinie na zewnatrz cisza, dzwiek nasila sie rowniez do pewnego stopnia przy hamowaniu silnikiem
AUTO: ej9d14a4 3d

I Love Civic
27-06-13, 21:57
Jeśli się jeszcze mogę podpiąć do tematu :D Mam taki problem, tylko że przy hamowaniu słychać jak mi trze jakaś blaszka, taki dźwięk tarcia ze skrzypieniem. Wiem, że to od hamulcy, ale mam pytanie co może być przyczyną tego dźwięku??

cwiro2000
28-06-13, 17:02
I love civic moze masz tak jak u mnie z bebnow z tylu ci piszczy jak naciskasz hamulec i puszczasz to piszczy?Jezeli tak to nic z tym nie zrobisz wiek auta poprostu robi swoje ewentualnie mozesz zregenerowac sprezynki w bebnach ale pewnie i tak po jakims czasie zacznie piszczec dalej. A jezeli chodzi o temat TARCIA u mnie problemem okazały sie nastepujace usterki:
1. Łożyska przód lewa prawa strona
2. opony

2 pnkt niby banalny poprostu opony sie zuzyly zrobily sie bombe opona gdy sie nia krecilo ewidentnie widac bylo nierownosci w budowie po wymianie opon bloga cisza :P

I Love Civic
28-06-13, 19:10
Aha no spoko, i tak mam zamiar wymieniać całkowicie bębny na nowe Brembo razem ze wnętrzem, to raczej ten pisk ustanie :p