Zobacz pełną wersję : Odtwarzanie z pendriva
adamkatowice
18-04-13, 21:17
chyba spodobało Ci się to forum... od 2 dni jedyne co tutaj widzę to Twoje nowe posty... ;)
adamkatowice
18-04-13, 22:45
O widzę że kolega z zadymionego dawnego katowickiego siemka co do postów to chyba dobrze coś nowego .kiepska zaczepka... na trafną uwagę...
w każdym razie ja mam podłączonego 16GB sandiska i czyta bez łaski. Wkurza mnie jedynie to że jak coś dogram na pena to potem nie sortuje automatycznie folderów :(
william_dr
19-04-13, 16:31
Na jaki system plików formatowaliście? ja jak zrobiłem na NTFS to mi nie wykrył nowego pena 8GB USB2.0 pqi bodajże, jak zrobiłem format na FAT32 to już śmiga :)
Kingston 32 gb czyta mi bez problemow...
w każdym razie ja mam podłączonego 16GB sandiska i czyta bez łaski. Wkurza mnie jedynie to że jak coś dogram na pena to potem nie sortuje automatycznie folderów :(
Ludzie ba civinfo polecaja program drivesort czy cos takiego. Jak sobie tym posortujesz tak Ci auto wyswietli. U mnie na jakims sandisku 32gb dziala bez problemu.
A ja mam 16GB PNY i "unsuported". Ten sam pen w radiu z Biedronki w Mietku działa bez problemów. Myślałem, że za duża pojemność, za duża odległość od odtwarzacza, więc wziąłem czytnik kark/HUB USB, który miał możliwość zasilania osobnym kablem ze źródła USB. Kupiłem zasilacz 12V na USB połączyłem to z HUB-em i tam podpiąłem pena i nic. Więc wykluczyłem taką możliwość- wniosek: PNY to wcale nie jet taka dobra firma, jak twierdzą niektórzy:)
Witam wszystkich bardzo serdecznie!
Nie dość, że to mój pierwszy post, to jeszcze uprawiam "nekromancję", odpowiadając po 17 miesiącach, ale uznałem, że skoro ja, jako nowy użytkownik byłem w stanie tutaj dotrzeć (jako, że forum jest małe, większość nowych będzie przeglądać praktycznie całość), to również inni dotrą, a informacje, które posiadam mogą się okazać bardzo przydatne.
Słowem wprowadzenia, posiadam IX 1.8 Sport od jakichś 3 tygodni i jestem CHOLERNIE zadowolony (przesiadka z Opel Corsa 1.2 2003)... wymieniłbym kilka wad, jak ogólnie słaba widoczność (lusterko wsteczne - wiadomo, lusterka boczne - za małe, ale tutaj pomaga kamera cofania, nie widać maski, zbyt duże słupki przednie), ale zalety tego auta przyćmiewają wszelkie wady - polecam wszystkim, którzy rozważają zakup, polecam również salon we Wrocławiu (oraz serwis), natomiast przechodząc do sedna sprawy, czyli na temat:
Rozpocząłem eksperymenty z systemem audio (konkretnie z odtwarzaniem muzyki z zewnętrznych źródeł) poprzez streaming Bluetooth i tutaj, muszę przyznać, nieco się zawiodłem - buforowanie jest dłuuugie, bez dodatkowych aplikacji ("Bluetooth Connect and Play", Android 4.4, Cyanogen Mod na Samsungu Galaxy S3) był problem z odtwarzaniem bezpośrednio z Google Play (playlista z utworów pobranych na telefon od odsłuchiwania online), także stwierdziłem, że poświęcę trochę czasu, zgram albumy do MP3 i zrobię sobie fajną kolekcję do auta na pendrive'ie, który będzie "wetknięty" cały czas.
Pierwsza próba: Wziąłem pen'a 8GB "noname", sformatowany na NTFS - pierwszego, którego wygrzebałem w "kartonie ze sprzętem", nagrałem kilka MP3 do folderu głównego i poszedłem do auta... niestety nie była nawet komunikatu "unsupported", a dioda się nie zapaliła (na PC działał) - pomyślałem, że może mam uwalone gniazdo USB, więc pobiegłem do domu szukać w kartonie drugiego pen'a i przy okazji zgarnąć kabel USB do telefonu, by sprawdzić, czy ładuje.
Druga próba: Telefon ładował, co oznaczało, że port USB ma napięcie (ale nie musiało oznaczać, że przesyła sygnał do systemu audio w aucie) - drugiego pen'a (4GB Kingston) sformatowałem na FAT32 pod Linuxem, utworzyłem folder "music" i do niego wrzuciłem pliki MP3, dbając o to, by nie miały one znaków specjalnych, a ich długość była max 8+3 (czyli jak w DOS'ie - myślałem, że może na taki archaizm zareaguje system audio)... z jednej strony dupsko, bo nie wykrył muzyki (scanning... unsupported), ale z drugiej strony już jakiś plus, bo chociaż próbował.
Trzecia próba (skuteczna): Wziąłem pen'a, którego noszę na co dzień przy kluczach (32 GB Patriot PEF32GSBUSB), wyczyściłem i stwierdziłem, że może pomoże formatowanie do FAT32 z utworzeniem partycji podstawowej, dodatkowo całość zrobiłem pod Windows'em, a nie Linuxem... oto instrukcja (Windows 7):
1. Start -> Uruchom -> wpisz "cmd" -> wciśnij "Enter",
2. Pojawi się czarna konsola z wierszem poleceń, wpisz w niej: diskpart i wciśnij Enter,
3. Pojawi się DISKPART> na początku linijki, teraz wpisz: list disk i wciśnij Enter,
4. Pojawi się lista dysków - jedną z pozycji będzie pendrive, np. Disk 3 ... Online ... 32GB ... - zapisz numer przy "Disk",
5. Wpisz polecenie: select disk X, gdzie "X" to wcześniej zapisany numer dysku (nie pomyl się!!),
6. Wykonuj kolejne polecenia i potwierdzaj je Enter'em (kolejno: wyczyszczenie, utworzenie partycji głównej, aktywowanie partycji, formatowanie do FAT32, przydzielenie aktywnej partycji):
clean
create partition primary
active
format fs=fat32 quick
assign
7. Zamknij okienko z konsolą - pendrive będzie ponownie widoczny jako pusty dysk w systemie,
8. Zgraj swoją muzykę,
UWAGA! W moim przypadku stosowałem tylko jeden poziom folderów, czyli np ("slash" oddziela ścieżkę):
/Megadeth - Risk/ (tutaj pliki MP3)
/Faith No More- The Real Thing/ (tutaj pliki MP3)
Nie stosowałem wielopoziomowego ułożenia, czyli:
/Megadeth/Risk/ (tutaj MP3)
/Faith No More/The Real Thing/ (tutaj MP3)
Także nie mogę potwierdzić, czy takowe zadziała.
9. Tutaj dochodzimy do punktu, w którym, by system audio widział foldery w kolejności alfabetycznej, trzeba użyć programu, o którym wspominał już dwa posty wyżej maczar, a mianowicie DriveSort, do pobrania tutaj:
http://www.anerty.net/dl/DriveSort_en.zip
Rozpakowujemy, uruchamiamy, wybieramy literę dysku, która odpowiada pen'owi i sortujemy foldery z uwzględnieniem podfolderów, sortujemy pliki MP3 w podfolderach, a następnie zapisujemy zmiany.
10. Odmontowujemy pen'a, wsadzamy do auta i cieszymy się ładnie posortowanymi MP3 z wygodną nawigacją w systemie audio samochodu... na tego samego pendrive'a można zgrać tapety dla iMID - potwierdzam, że działają.
Mam nadzieję, że mój post komuś pomoże - pozdrawiam wszystkich i życzę miliona wrażeń w "Hankach" :)
EDIT: Nawiasem mówiąc, wyżej opisane formatowane powinno "zaskoczyć" z większością pendrive'ów. Zapomniałem też dodać, że pliki i foldery nie muszą być we wspomnianym formacie 8+3 - tutaj jest totalna dowolność.
A ja niezmiennie polecam zakup jakiegoś starego iPoda. Ja wrzuciłem starego Toucha ale można jeszcze starsze (dobrze, że go nie sprzedałem, tak jak miałem zamiar, za grosze bo u syna zalegał już drugi rok na półce). 16GB to można wrzucić ponad 2 tys. MP3-jek, przy czym na wyświetlaczu (MID) pojawiają się okładki w kolorze. Tylko, najlepiej wrzucić wszystko do jednego wora (chyba, że ktoś lubi podróże po folderach).
Pozdrawiam
marioo
PS. Oczywiście trzeba zainstalować iTunesa ale to naprawdę łatwo ogarnąć nawet jak ktoś ortodoksyjnie antyjabłkowy ;)
A ja tam normalnie wsadziłem pendrivea do złącza w podłokietniku i po naciśnięciu AUX normalnie wszystko odtwarza. Nic wcześniej nie kombinowałem z formatowaniem włącznie.
A ja niezmiennie polecam zakup jakiegoś starego iPoda. Ja wrzuciłem starego Toucha ale można jeszcze starsze (dobrze, że go nie sprzedałem, tak jak miałem zamiar, za grosze bo u syna zalegał już drugi rok na półce). 16GB to można wrzucić ponad 2 tys. MP3-jek, przy czym na wyświetlaczu (MID) pojawiają się okładki w kolorze. Tylko, najlepiej wrzucić wszystko do jednego wora (chyba, że ktoś lubi podróże po folderach).
PS. Oczywiście trzeba zainstalować iTunesa ale to naprawdę łatwo ogarnąć nawet jak ktoś ortodoksyjnie antyjabłkowy ;)
i tu się z Tobą w całej rozciągłości zgadzam;) iTunes i tak jest na komputerze więc bólu nie ma a i czasami można posłuchać poza autem iPoda.
Witam,
odświeżając nieco wątek mam następujące pytania:
1. Czy pendrive z muzyką wkładacie bezpośrednio do gniazda w podłokietniku, czy też poprzez przedłużacz USB? Zdaje się, że w instrukcji wyczytałem, iż powinno się używać kabla, ale pojęcia nie mam dlaczego...
2. Są jakieś limity jeżeli chodzi o pojemność takiego pendrive?
3. " Semthex" sugeruje system plików FAT32 bo z NTFS były problemy. Jako że ostatni wpis ma ponad 2 lata - czy coś się zmieniło od tego czasu, i np. w nowych civicach (2016r) oba systemy są już wspierane?
Pzdr - Artur S.
1. Czy pendrive z muzyką wkładacie bezpośrednio do gniazda w podłokietniku, czy też poprzez przedłużacz USB? Zdaje się, że w instrukcji wyczytałem, iż powinno się używać kabla, ale pojęcia nie mam dlaczego...
W VIIIgen. było specjalne gniazdo USB i do tego krótki kabelek ze zwykłym gniazdem, honda tłumaczyła to tym że włożenie bezpośrednio np. pendrive'a do gniazda powoduje zagrożenie wyłamania (uszkodzenia) go przez przypadkowe uderzenie itp. Więc pewnie dlatego zaleca użycie dodatkowego kabelka/przedłużacza.
włożenie bezpośrednio np. pendrive'a do gniazda powoduje zagrożenie wyłamania (uszkodzenia) go przez przypadkowe uderzenie itp.
Też o tym myślałem, ale co za różnica czy w gniazdo włożony jest przedłużacz czy pendrive? Wtyczka od kabla też przecież "wystaje", więc IMHO ryzyko mechanicznego uszkodzenia jest w obu przypadkach bardzo zbliżone..
Pzdr - Artur S.
W Civicu z 2012 r. hatchback - taki kabelek do pendrivea już był w podłokietniku.
witam, ja dzisiaj wpiąłem pena 16 gb w kabelek usb w mojej hondzie po czym własnie po uruchomieniu aux muza się bezproblemowo odpaliła...tylko nie wiem jak zrobic aby były widoczne okładki poszczególnych płyt-folderów oraz lista folderów? wie ktoś?