Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Strojenie obd2b

Hikiel
18-12-07, 21:52
Witam. Jeszcze tej zimy planuje wrzucic softa do mnie i tutaj pytanie do Was. Mam d15z6 w eg4 wiec obd2b. Jak to pozniej najlepiej wystroic, czym, u kogo, gdzie i za ile? :)

skolopendra
18-12-07, 22:52
Mam d15z6 w eg4 wiec obd2b. Jak to pozniej najlepiej wystroic, czym, u kogo, gdzie i za ile? :)

niczym tego nie wystroisz

Furious
18-12-07, 22:57
jak niczym.. :/ nie ma rzeczy nie mozliwych

jakies apexi, powertroniki czy inne badziewia jak nie to przerobka wiazki, zmiana komputera, idac dalej - Crome, Hondata... wszystko sie da, czasami trzeba wiecej zrobic w tym kierunku czasami mniej...

[ Dodano: Wto 18 Gru, 2007 ]
pozatym d15z6 nie bylo w eg4, moze to wcale nie jest obd2b, nie wiadomo co tam jest z wiazka zrobione.. moze bedzie to prostsze niz sie wydaje.. ale skolopendra jak zwykle odpowiada bez przemyslunku... ("nie da sie")

Hikiel
18-12-07, 23:05
No wlasnie chce uniknac przechodzenia na obd1. Chcialem to zalatwic pozostajac przy trudniejszej opcji. Apexi wpina sie bezposrednio w przewody tak? Jest ktos kto ogarnie ale zaznaczam ze DOBRZE ogarnie strojenie tego softa przy Apexi? Czy funkcje jakie oferuje Apexi wystarcza zeby zrobic to pozadnie?

skolopendra
18-12-07, 23:52
ale skolopendra jak zwykle odpowiada bez przemyslunku... ("nie da sie")

nie muszę myśleć bo wiem :agent:
map w obd2 niczym nie ruszysz i sam wiesz o tym dobrze

jakies apexi, powertroniki czy inne badziewia jak nie to przerobka wiazki, zmiana komputera, idac dalej

a to już inna bajka niemająca nic wspólnego ze strojeniem obd2,i wybiegająca poza temat

a wystarczy jechać do łodzi i wepną Ci : powertec i wystroją bez ingerencji w kompa

emg
19-12-07, 00:01
trzeba zakupić drogi procesor za 600$ i da się obd2 ruszyć, dorobić prosty fejs do sczytania z tegoż procesora paru danych i można zaproramować nowy po zmianach w mapach - ALE PO CO

skolopendra
19-12-07, 00:03
trzeba zakupić drogi procesor za 600$ i da się obd2 ruszyć, dorobić prosty fejs do sczytania

z tym się zgodzę oczywiście :d
ale autor tematu zapewne pominie taką ewentualną alternatywę :aloha:

!markos
19-12-07, 00:19
chce uniknac przechodzenia na obd1z powodu?

skolopendra
19-12-07, 00:25
z powodu?

jedyny rozsądny powód to utrata immo :)

Pati
19-12-07, 00:55
to sobie zaloz jakis zewnętrzny. obd1 ma mnóstwo zalet.

kivik
19-12-07, 10:06
ale skolopendra jak zwykle odpowiada bez przemyslunku... ("nie da sie")

nie muszę myśleć bo wiem :agent:

Własnie źle wiesz bo sam mam zchipowane OBD2A i sie dało.

Furious
19-12-07, 10:35
nie muszę myśleć bo wiem
Kto mowil o zmianie map? Kolega pyta sie jak/czym wystroic turbo a ty mowisz ze sie nie da...
Da sie na kilka sposobow:
-przejscie na wiazke OBD1 i tutaj mamy Crome lub Hondata
-Apexi
-SMT6
-FMU
-inne Powerteci Powertroniki czy tego typu podobne

Hikiel
19-12-07, 19:56
[ Dodano: Wto 18 Gru, 2007 ]
pozatym d15z6 nie bylo w eg4, moze to wcale nie jest obd2b, nie wiadomo co tam jest z wiazka zrobione.. moze bedzie to prostsze niz sie wydaje.. ale skolopendra jak zwykle odpowiada bez przemyslunku... ("nie da sie")

Wiem, ze d15z6 nie ma w eg4 bo sam go tam wrzucilem :) Mam d15z6 z 99r ze skrzynia z d13. OBD1 nie chce wrzucac ale jak bede musial to to zrobie. Najpierw chcialem uslyszec o innych mozliwosciach. Po drugie nie lubie stwierdzenia "nie da sie"...
Furious co bys wybral z tych rzeczy ktore sam wymieniles odrzucajac przejscie na OBD1?

kivik
19-12-07, 21:24
Czemu sie boisz jak ognia przejscia na OBD1?
To jest na prawde bardzo proste i dobre rozwiazanie. Ja u siebie w 3 furach przechodzilem z OBD2 na OBD1 i NIGDY nie bylo problemow.

kivik
19-12-07, 21:24
Czemu sie boisz jak ognia przejscia na OBD1?
To jest na prawde bardzo proste i dobre rozwiazanie. Ja u siebie w 3 furach przechodzilem z OBD2 na OBD1 i NIGDY nie bylo problemow.

Furious
19-12-07, 21:57
Furious co bys wybral z tych rzeczy ktore sam wymieniles odrzucajac przejscie na OBD1?
odrzucajac przejscie na OBD1 wybrałbym.... przejscie na OBD1 :D

Furious
19-12-07, 21:57
odrzucajac przejscie na OBD1 wybrałbym.... przejscie na OBD1 :D

!markos
20-12-07, 00:02
OBD1 nie chce wrzucac podaj choc jeden rozsadny powod. wszyscy chetni na konkretne podlubanie hondy z obd2 przechodza na obd1, wiec dlaczego ty mialbys tego nie zrobic?

!markos
20-12-07, 00:02
OBD1 nie chce wrzucac podaj choc jeden rozsadny powod. wszyscy chetni na konkretne podlubanie hondy z obd2 przechodza na obd1, wiec dlaczego ty mialbys tego nie zrobic?

Hikiel
20-12-07, 00:46
Nie wiem, jakos tak sobie ubzduralem ze chcialbym miec turbo przy obd2b :) Tak, zeby trudniej bylo :D Czyli jednak obd1? Co dokladnie potrzebuje i z czego?

Hikiel
20-12-07, 00:46
Nie wiem, jakos tak sobie ubzduralem ze chcialbym miec turbo przy obd2b :) Tak, zeby trudniej bylo :D Czyli jednak obd1? Co dokladnie potrzebuje i z czego?

!markos
20-12-07, 00:57
przejsciowke np. z e-gay, czy tam skad chcesz i ecu p28, albo p30

!markos
20-12-07, 00:57
przejsciowke np. z e-gay, czy tam skad chcesz i ecu p28, albo p30

Wooyyek
20-12-07, 01:25
z e-gay
pewnie będzie różowa jakaś ;)
sorry za OT

Wooyyek
20-12-07, 01:25
z e-gay
pewnie będzie różowa jakaś ;)
sorry za OT

Furious
20-12-07, 09:35
Sprawdz jak u Ciebie wygladaja kostki od komputera bo po `96 roku byly czasami rozne wynalazki. Zrob zdjecie kostek komputera lub wiazki i bedzie wiadomo. Przejsciowke z OBD2 na OBD1 moge miec w razie czego.

Furious
20-12-07, 09:35
Sprawdz jak u Ciebie wygladaja kostki od komputera bo po `96 roku byly czasami rozne wynalazki. Zrob zdjecie kostek komputera lub wiazki i bedzie wiadomo. Przejsciowke z OBD2 na OBD1 moge miec w razie czego.

Hikiel
20-12-07, 13:33
No to teraz Wam powiem jakie u mnie sa jaja. Silnik mam z 99r czyli obd2b a wiazke z 96r czyli obd2a przerobiona na obd2b. Przerabialem to sam z kumplem a przerobka wygladala tak, ze musielismy wypiac wszystkie przewody z kazdej z 3 kostek i zaamieniac je miejscami wedlug schematow ktore wydrukowalem sobie w formacie A1 zeby cokolwiek bylo widac ;]. Troche dlubania i druciarstwa bo jedna kostke trzeba bylo usunac i wpiac kable bezposrednio do pinow z kompa. Ogolnie wszystko smiga jak powinno ale w przypadku przejscia teraz na obd1 znowu trzeba bedzie dlubac z ta jedna wtyczka ktorej nie ma:) Ale spoko, to jakos najwyzej znowu ogarne. Wiec teraz :
Komp mam taki jak na zdjeciu z Hondatech podpisany jako obd2b
http://img399.imageshack.us/img399/8602/kompy2cp7.jpg
Nie spotkalem sie jeszcze z taka przejsciowka z tego kompa ale jak ktos bedzie w stanie ja zalatwic to bede wdzieczny. To samo tyczy sie seryjnej wiazki z d15z6 obd2b bo jak wtedy dlubalem to byla nie do dostania. Bylo kilka z sprzed liftu ale zadnej po lifcie. Wiec tez chetnie kupie zeby miec to zrobione pozadnie. Gdybys Furious mial taka przejsciowke to od razu wzialbym od Ciebie kompa do niej. Daj znac, bede wdzieczny.