Zobacz pełną wersję : Problem ze wspomaganiem.
witam,,,,,,jesten NOWY ;) ,,więc proszę o wyrozumiałość,,,,,,,,
chodzi o to ze podczas parkowania cięzko skręca się kierownicą,,,,jakby nie było wspomagania,,,płyn jest,,pompa się kręci,,,,i podczas skręcania kierownicą obroty minimalnie spadają na chwilke,,,,,,,,,
co może być??
pzdr.
Mam to samo w mojej H d14A8, teraz będę wymieniał płyn wspomagania, może to coś da, ale kilka osób mówiło mi że to może być pompa która daje za niskie ciśnienie. No nic zobaczymy po wymianie samego płynu czy coś sie zmieni.
Byłem dziś w ASO w sprawie wspomagania, pojechałem bezpośrednio na warsztat pogadać z mechanikiem, pomijając recepcje. Zobaczył moje auto otworzył maskę, sprawdził jak chodzi kierownica i powiedział, że wszystko jest ok i po prostu 5D tak mają. Nie można sie sugerować że w 3D i 4D kierownica chodzi dużo lżej. Po prostu wersje 5 drzwiowe maja taka charakterystykę i siłę wspomagania można porównywać tylko z innym 5D. Po drugie dowiedziałem się, że tego płynu się nie wymienia!!! W przypadku gdzie nie ma żadnych wycieków z układu, a u mnie pod maska jest idealnie sucho i poziom cały czas trzyma sie w połowie między min i max, śmiało mogę jeździć nie wymieniając medium. Oczywiście jak bym chciał to by mogli my wymienić ale wyraźnie powiedział, że to nic nie zmieni i nie ma sensu.
Wniosek:
Jeżeli auto miało oryginalnie zalany płyn do wspomagania i nie stwierdzono żadnych wycieków nie ma potrzeby wymian.
Ja mam to auto od początku 99 rok teraz mam przejechane 125000km i nie ma potrzeby nic tam ruszać.
5D tak maja ? nie zgadzam sie ... mi chodzi elegancko bez zadnych problemow, kreci sie lekko . Mam przebieg 113tys obecnie.
No tera właśnie będzie ciężko ustalić co to znaczy lekko, pojęcie względne.
przydało by się spotkać kilkoma anglikami i porównać tak tylko będzie można stwierdzić czy wspomaganie u kogoś pracuje lepiej lub gorzej albo tak samo.
Tost jak chcesz mozemy sie spotkac za kilka dni gdzies w ZG i zobaczyc jak chodzi wspomaganie P
Tost a ja bym się mocno nie zgodził - oczywiście że się wymienia płyn we wspomie (terminowo wg książki) - zużywa się jak każdy inny płyn eksploatacyjny - i leje się tylko oryginalny płyn do wspomagania z ASO !!!
pzdr
no wlasnie prawda czy falsz to? ja tez leje orginal, ale moze ktos ma doswiadczenie z innymi dzialajacymi plynami?