PDA

Zobacz pełną wersję : podmiana komputeriow

kris79n
18-12-07, 11:07
mam pytanie czy mozna zamienic komputerz z hondy z silnikiem D14A4 na komputer z hondy D14Z2?mam male problemy z obrotami i chcialbym zobaczyc czy to nie wina komputera a akurat wlasnie taki komputer mam,mam tez modul ABS tez z tej samej hani u mnie wyskakuje blad na lampce ABS 61 szesc sygnalow dlugich jeden krotki chcialbym to wymienic i zobaczyc czy blad zniknie.
bedzie mozliwa taka wymiana komputera i ABSu czy raczej jest to malo prawdopodobne?

wunat
18-12-07, 11:09
Ziom, musialbys podpytac kogos kto sie lepiej zna, ale slyszalem ze w A4 i A8 wtryski sa odpalane parami a w Z2 i Z4 sa odpalane pojedynczo wiec nie wiem czy to sie uda... ale pytaj jeszcze kogos bardziej ogarnietego :>

Pati
18-12-07, 11:12
wtyczki nie podpasują. A4 były 96-98 a Z2 99-00 tak?. jeśli się nie myle to patrz pierwsze zdanie.

wunat
18-12-07, 11:14
nie mylisz sie. nie pomyslalem o najprostszej rzeczy ;]

skolopendra
18-12-07, 11:43
bedzie mozliwa taka wymiana komputera i ABSu czy raczej jest to malo prawdopodobne?

jeśli pożyczysz komputer a4 plus klucz ,to podmienisz go bez problemu
inne nie

A4 i A8 wtryski sa odpalane parami a w Z2 i Z4 sa odpalane pojedynczo

Wally
18-12-07, 16:42
jeśli pożyczysz komputer a4 plus klucz ,to podmienisz go bez problemu

no wlasnie - piszesz "plus klucz" tylko czy to w kompie nie ma przypadkiem firmowego immobilisera?? Jesli tak to gdzie wetknac klucz skoro stacyjka jest stara a klucz nowy ?? :D Albo cos mieszam albo trzeba by przeprogdamowac oryginalny kluczyk na nowy na czas podmiany kompow ??

skolopendra
18-12-07, 17:23
jest stara a klucz nowy

to proste wkładasz kompa nowego, stary klucz do stacyjki ,a nowy klucz w tym czasie dokładasz do anteny immo
tak jak kradzieje samochodów,tak się to robi ;)

kris79n
18-12-07, 18:56
a odnosnie ABSu?
sprawdzalem wtyczki do niego sa takie same jak w moim jak go podepne bedzie dzialal oczywiscie chyba tez po restarcie kompa bo caly czas wyskakuje mi blad na lampce ABSu 61.sprawdzalem wszystkie bezpieczniki absu i sa ok wiec neiwiem co to moze byc

Wally
18-12-07, 19:07
lampce ABSu 61.sprawdzalem wszystkie bezpieczniki absu i sa ok wiec neiwiem co to moze byc

Samodiagnostyka od ABS moze pokazywac Ci jakies stare bledy - proponuje wykonac reset kompa od ABS. Dodam ze sam juz mialem kod 61 na ABSie i reset pomogl - nie jest to takie banalne jak od ECU przy - procedura i pare ciekawych rzeczy dot. ABSu opisanych jest tutaj:

Klekniety ABS na civicklub.pl (http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=1829&sid=977543d0637c3644f5bfef29e717010d)

P.S. reset opisany jest na zalaczonych skanach z manuala

Pozdro
Wally