PDA

Zobacz pełną wersję : Gdzie warto Orlen czy Shell, E95 czy E98?

weran
17-04-13, 09:39
Mam pytanie o paliwo, bo wszkże jakośc paliwa ma wpływ na jakośc jazdy i zużycie niektorych czesci. Może ktos jest w temacie, pracował na stacji paliw lub w laboratorium. Ostatnio tankowałem beznyne na stacji Orlen, gdyz uwazalem ze jako wielki dystrybutor maja tam paliwo dobrej jakosci (bez wody etc). Jednak ostatnie tankowanie zrobiłem na Shell (E95). O dziwo mam wrazenie ze samochód ma wieksza moc po tym paliwie niz na Orlenie (tez E95). Paliwo takze inaczej pachnie. Pytania:
1. Gdzie waszym zdaniem jest jest najlepsza benzyna, na jakiej stacji?
2. Czy warto przeplacac za paliwo E98 (nie wyczuwam roznicy w spalaniu), cos to daje silnikowi, czy wystarczy tankowac E95?
Dawno temy przez jakis czas tankowałem na Neste...przy wymianie filtra paliwa miałem 1/3 wody.

mloodzian
17-04-13, 09:45
bp statoil i shell chyba będą najlepsze ja tankuje na shellu

qureku.
17-04-13, 09:50
Na pewno nie warto lać 98

Vampir_Va
17-04-13, 09:54
Shell, BP i pozostałe biorą swoje paliwa z Orlenu i Lotosa, wzbogacają je tylko swoimi dodatkami.
Jedynym paliwem które przyjeżdża w osobnych cysternach z niemiec jest shell v power racing .

maciex
17-04-13, 10:30
PO chu******j lac 98 jak masz auto wystrojone na 95 gowno ci to da po prostu robisz mody stroisz kompa na 98 lejesz 98. bez sensu przeplacac

weran
17-04-13, 10:35
Rodzi sie tez 3 pytanie, czy ktoras ze stacji poza Orlen i Lotos ma swoje paliwo?
http://www.petrolnet.pl/PKN-Orlen-podpisa%C5%82-umowy-z-Lukoil-i-Statoil,wiadomosc,10,styczen,2011.aspx
http://gielda.onet.p...omunikaty-detal
http://gielda.onet.p...omunikaty-detal
Orlen dostarcza paliwa do lukoil i statoil
Lotos zas dostarcza BP i Shell
podobno zas paliwo Shell V-pover Racing przyjezdza z Niemiec.

Tylko paliwa Shell z serii V-Power sprowadzane są natomiast z zagranicy. Bede testowal i na pocztaek sprawdze na Shell tankujac po kolei cały bak E95, E98 i Racing - zobacze ile przejade kilometrow na 1 baku na kazdej z tych paliw.

KruKs
17-04-13, 11:12
Bardzo fajny test. Napisz jakie wyniki ci wyszły, bo podejrzewam że większość osób chętnie to przeczyta :)

Młody ŁDZ
17-04-13, 11:23
cały bak E95, E98 i Racing - zobacze ile przejade kilometrow na 1 baku na kazdej z tych paliw. No ok, ale przeciez nie powtorzysz za kazdym razem takiej samej trasy ani warunkow jazdy.

KruKs
17-04-13, 11:31
no na pewno nie powtórzy, ale wydaje mi się że ta różnica (warunki jazdy, trasa) nie będzie jakoś znacząca przy wyjeżdżeniu całego baku. Raczej będą to porównywalne warunki, chyba że nagle nam spadnie pół metra śniegu i -20 się zrobi ... . Jeżeli mu wyjdą bardzo zbliżone wartości, to po co przepłacać w takim zwykłym aucie za taki vpower ? :)

maciex
17-04-13, 12:28
Widac macie niektorzy 0 pojecia takie testy trzeba robic w tych samych warunkach, inaczej o kant dupy mozesz sobie rozbic wyniki bo wchodzi ci tyle zmiennych ze glowa mala. Jak masz auto na 95 to na tym jezdzisz 98 nie da ci mocy to nie magnetyzer ani inne cuda po to masz nalepione 95 bo tak producent przewidzial tak zaprojektowal. 98 lejesz do aut wystrojonych np B serii zebys nie mial stukowego. V power racing to po 6zl z hakiem np znajomy leje do Evo strojonego pod to paliwo nie zaleje 98 czy 95.

Lokatyy
17-04-13, 12:34
Co do wychwalanej 98-mki polecam przeczytać artykuł. Według przeprowadzonych testów 98 to pic na wode, który ma zadanie wyciągnąc od nas wiecej pieniedzy. Poniżej link:
http://www23.zippyshare.com/v/36674599/file.html

Michał102
17-04-13, 12:49
jak auto jest wystrojone pod 95 i tak tez ma ustawiony zapłon, to 98 spowoduje BARDZO wyczuwalnego muła. Przetestowałem to osobiście:)

KruKs
17-04-13, 13:16
ja to wiem, ale jak to ktoś przetestuje i napisze to będzie to raz dobrze i dla potomnych napisane .

mloodzian
17-04-13, 15:01
jedna z osó w mojej rodzinie pracuje na stacji i śmieje się jak przychodzi ktoś i mówi " wie Pan co na tej 98 to odrazu lepiej jedzie i ma większą moc" a oni się tylko śmieją pod nosem bo do zbiorników podziemnych lana jest tak samo 95 zamiast 98 i tak to jest w polsce

Andrew_wro
19-04-13, 12:41
Ja tylko Orlen... jest też taniej przynajmniej...