PDA

Zobacz pełną wersję : jakie nowe pióra wycieraczek ?

dzejan
16-04-13, 17:02
Mija roczek, więc trzeba by pomysleć o wymianie piór wycieraczek zwłaszcza, że zauważam już smugi przy wycieraniu. Tak na marginesie dodam, że funkcja automatycznych wycieraczek z czujnikem deszczu ma jedną wadę: mogą się włączyć przy zamarzniętej szybie, rano, gdy tego nie chcemy i w ten sposób się szybko przecierają. Trzeba więc pamiętać o wyłączaniu automatu, gdy rano ma być na minusie.
A wracając do tematu polecacie jakieś pióra, macie jakieś sprawdzone i gdzie je kupić ? Ja znalazlem takie http://e-wycieraczki.pl/honda-civic-ix-2012-wycieraczki-bezprzegubowe-honda-civic-ix-2012-bosch-aerotwin/p,295100#features

Yotomeczek86
16-04-13, 17:12
Różne są opinie na temat tych Aerotwin. Ja osobiście używam zwykłych ECO i są dobre - nie mogę się przyczepić ;) Aha, na allegro są podróbki bosch, trzeba uważać.

mmarek
16-04-13, 20:39
DO IX pasują każde wycieraczki z mocowanie typu U. Fabrycznie są tzw. hybrydowe np. http://allegro.pl/wycieraczka-denso-hybrydowa-jakosc-nowosc-du065-i3108018303.html te dla kierowcy - wada cena.

Gucio33
17-04-13, 14:56
///

dzejan
17-04-13, 21:22
Toż przecież podałem tą stronę. Tylko pytanie które lepsze, bo które droższe to widać. Czyli, które lepiej zbierają wodę i są cichsze ?

Gucio33
18-04-13, 07:17
///

wl3071c
31-01-14, 22:13
Polecam wycieraczki firmy Valeo, po dłuższym czasie nie piszczą, nie rysują itd. Koszt ok 65-80 zł w zależności od sklepu. Wymiary to 65 ( od kierowcy) i 45( pasażera) cm. Można kupować na sztuki

Rufi3M
01-02-14, 08:10
A ja polecam wycieraczki Kager (Fota ma w ofercie)...używałem w wielu samochodach i przy swojej cenie są bezapelecyjnie najlepsze

Jeśli ktoś ma więcej kasy to Valeo albo Bosch ale z tańszych Kager jest najlepszy

bunet
06-02-14, 20:31
czy wycieraczki hondy są słabe?
Kupiłem do VIII gen w aso za 93 zł brutto z wymianą.
Jestem zadowolony.

Rufi3M
07-02-14, 06:08
czy wycieraczki hondy są słabe?
Kupiłem do VIII gen w aso za 93 zł brutto z wymianą.
Jestem zadowolony.

Na pewno są bardzo dobre...ale można mieć równie dobre za 50% i wymienić 2 razy :)

poziomek
07-02-14, 20:07
Warto dopłacać do bezprzegubowych? Czy przy prędkościach autostradowych , przegubowe świszczą czy nie? Ktoś może testował?

wl3071c
09-02-14, 20:21
Bez przegubowe na pewno w zimie są bardziej komfortowe bo nie zamarzają na właśnie tych przegubach, fajnie wyglądają i na allegro można kupić zamienniki w fajnej cenie. Oryginalne cena z kosmosu bo w przedziale 150-170 zł miałem 1.5 roku i dały radę Zero uszkodzeń gumy jedynie przestały po prostu dokładnie zbierać wodę z szyby. Przełożyłem do innego auta i tam ok . Przy prędkości autostradowej wychodzą małe niedociągnięcia z ustawieniem spryskiwacza bo na dole pół szyba jest brudna z uwagi iż płyn leci na samą górę wówczas trzeba zwolnić do 60 o-))) i wówczas dają radę. Pozdrawiam

BiziYo
09-02-14, 20:29
Ja polecam pióra firmy alca. Koszt takich piór to jakieś 10zł za szt, a spisują się świetnie :)

masu80
13-03-14, 22:34
Mogę polecić firmę MITSUBA chyba najlepsze no i montowane oryginalnie, można kupić same gumki w Hapart, polecam bo wypróbowana marka, poprzednio wymniniałem w VII i wsio OK jak w nowym aucie.

karas
13-03-14, 22:55
ja polecam wycieraczki polskiej firmy motgum. Naprawde sa pancerne mam juz 3 sezon 0 smug do dzis. W zimie lekko u mnie nie mają. Cena calkiem przyzwoita aczkolwiek sa drozsze niz chinski szit z supermarketow

dzejan
14-03-14, 19:36
Mogę polecić firmę MITSUBA chyba najlepsze no i montowane oryginalnie, można kupić same gumki w Hapart, polecam bo wypróbowana marka, poprzednio wymniniałem w VII i wsio OK jak w nowym aucie.

Chodzi o Haparts.pl ? Nie znalazłem tam gumek.

ja polecam wycieraczki polskiej firmy motgum. Naprawde sa pancerne mam juz 3 sezon 0 smug do dzis. W zimie lekko u mnie nie mają. Cena calkiem przyzwoita aczkolwiek sa drozsze niz chinski szit z supermarketow

Na stronie motgum.pl nie ma gumek do Civica IX gen. Jakie więc kupujesz ?

masu80
09-04-14, 15:28
Do Haparts trzeba składać zamówienia droga mailową. Potem przyślą Ci czy mogą zrealizować zamówienie z ceną. Kupiłem juz tak kilka rzeczy poprzednio do VIII i mogę na prawdę polecić - oryginały

Gucio33
10-07-14, 07:24
///

batu
20-07-14, 08:12
z przodu w Autowest wymienili za 88 zł. Działają super w porównaniu ze starymi, które wytrzymały 2 lata. Jak z jakością nowych gumek :confused: to się okaże. Całe pióra wycieraczek w Autowest wymieniają tylko wtedy, gdy ulegną zniszczeniu, bo kosztują "trochę".

emvipi
23-07-14, 19:32
W poprzednim aucie przez 9 lat przetestowałem chińszczyznę, motgum, valeo i bosch. Wszystko okazało się jakości tragicznej. Kiedyś motgum był ok, zbierał, wytrzymywał przynajmniej pół roku i nie piszczał. Teraz - ich top produkt, wycieraczki płaskie, piszczą, podskakują, wibrują, smużą po 2 miesiacachh. Po raz pierwszy zdecydowałem się na zakup samych gumek w ASO, czyli Mitsuba. Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Pod uwagę brałem jeszcze Denso, ale najtańsza cena porównywalna była z ceną w ASO - 90 zł, więc już nie kombinowałem. Może i kosztują dwa razy drożej niż inne, ale może wytrzymają 2x dłużej.

dzejan
23-07-14, 20:39
W poprzednim aucie przez 9 lat przetestowałem chińszczyznę, motgum, valeo i bosch. Wszystko okazało się jakości tragicznej. Kiedyś motgum był ok, zbierał, wytrzymywał przynajmniej pół roku i nie piszczał. Teraz - ich top produkt, wycieraczki płaskie, piszczą, podskakują, wibrują, smużą po 2 miesiacachh. Po raz pierwszy zdecydowałem się na zakup samych gumek w ASO, czyli Mitsuba. Mam nadzieję, że się nie zawiodę. Pod uwagę brałem jeszcze Denso, ale najtańsza cena porównywalna była z ceną w ASO - 90 zł, więc już nie kombinowałem. Może i kosztują dwa razy drożej niż inne, ale może wytrzymają 2x dłużej.

Napisz jak się sprawują te gumki Mitsuba.

emvipi
24-07-14, 00:14
Napisz jak się sprawują te gumki Mitsuba.

Dziś baaaardzo pozytywnie, ale to w zasadzie ich pierwsze użycie, choć pamiętam, że np takie bosche nawet przy pierwszym użyciu zostawiały taki dziwny mglisty film na szybbie. Hanię i nowe gumki mam niedługo. Jak będą się kiepsko sprawować (ona lub gumki) nie omieszkam tego napisać ;)

ANMAX
24-07-14, 00:21
Najpierw zacznij od porządnego umycia i odtłuszczenia szyby przedniej. Zdziwisz się co masz na szybie, a czego nie widać :)
Ja obecnie mam płaskie Alca i jestem bardzo zadowolony.

dzejan
24-07-14, 19:16
Najpierw zacznij od porządnego umycia i odtłuszczenia szyby przedniej. Zdziwisz się co masz na szybie, a czego nie widać :)
Ja obecnie mam płaskie Alca i jestem bardzo zadowolony.

Tak, czysta szyba to podstawa, aby wycieraczki dobrze wycierały. Ale czysta szyba jest krótko. Kurz, soki z drzew, owady szybko ją zanieczyszczają i wtedy nie jest już tak dobrze. Chyba, że podczas intensywnego deszczu.

mareckiabc
24-07-14, 20:16
Czym najlepiej wyczyścić szybę? Macie jakieś sposoby?

gienio
26-07-14, 17:04
Napisz jak się sprawują te gumki Mitsuba. Wymieniałem same gumki w ASO i były ok. Wystarczyły na 1,5 roku , teraz po urlopie zrobie to samo :)

e1b3k
21-12-14, 23:32
Hej wszystkim. Wczoraj uszkodziła mi się guma w wycieraczce od strony kierowcy i nie wiem czy wymienić całe pióro, czy tylko tą gumę?
Widziałem na ebayu gumy z bosha za ok. €5. Czy warto w to wchodzić?

dzejan
23-12-14, 21:26
Hej wszystkim. Wczoraj uszkodziła mi się guma w wycieraczce od strony kierowcy i nie wiem czy wymienić całe pióro, czy tylko tą gumę?
Widziałem na ebayu gumy z bosha za ok. €5. Czy warto w to wchodzić?

Tylko nie Bosha. To opinia innych i moja również. Chwalone są niemieckie Alca, a były też chwalone polskie Motgum, ale ostatnio już ponoć ich jakość się popsuła. Z mojego doświadczenia widzę, że nie ma idealnych piór, czy gumek do Civica 5d.