Zobacz pełną wersję : Uszczelka pod głowicą???? Czy to to????
WITAM
Przepraszam na wstępie, że się nie melduję w "powitaniach" ale sprawa w miarę pilna...
Od 2007 r. jestem użytkownikiem civica 4D 2007r. benzyna, przebieg 55000, użytkowany na krótkich dystansach
Zauważyłem w garażu dwie plamy płynu chłodniczego, po podniesieniu samochodu ukazał się mały wyciek z chłodnicy przy mocowaniu węża...
Gumowy wąż po przejechaniu kilkunastu kilometrów był gorący i twardy...
usłyszałem diagnozę: uszczelka pod głowicą? termostat?
oczywiście trzeba sprawdzić
MOŻE MIAŁ KTOŚ PODOBNE DOLEGLIWOŚCI????
jakie mogą być koszty wymiany uszczelki w CIVIC VIII, czy przy takim przebiegu miał ktoś z tym do czynienia?
dziękuję za wszelkie odpowiedzi i pozdrawiam
Co ma piernik do wiatraka? Co ma uszczelka pod głowicą z mocowaniem węża? Objawem uszczelki pod głowicą jest biały dym z rury i ubywanie płynu chłodniczego ale nie przez wyciek na zewnątrz. Co to za mechanik co chce uszczelkę pod głowicą wymieniać?
Źle może opisałem, wyciek jest nie bezpośrednio na mocowaniu węża z chłodnicą a niedaleko na fabrycznym łączeniu chłodnicy u dołu (ciężko opisać). Płyn chłodniczy dolewałem w ubiegłym roku. Obecnie stan jest w normie. Jednak Po uruchomieniu silnika i przejechaniu kilkunastu km wąż przy układzie chłodzenia był jak kamień. Czy rozwalona uszczelka pod głowicą może powodować wyciek płynu na zewnątrz chłodnicy?
uszczelka przy 55000? rozszczelnienie chłodnicy?
Trochę dziwne po takim przebiegu.Przy uszczelce pod głowicą pojawia się bombelkowanie w układzie chłodzenia,trzeba sprawdzić.Jeżeli tak tzn że kompresja idzie do ukladu chłodzenia i zaczyna go rozczelniać,stąd wyciek.
Czy rozwalona uszczelka pod głowicą może powodować wyciek płynu na zewnątrz chłodnicy?
Nie w 99% przypadków.
do tego jest padnie ci uszczelka pod glowica to woda dostaje sie do silnika i przez to olej w silniku nabiera koloru 'mleka' - staje sie bialy.
z tego co opisujesz to masz po prostu nie szczelna chlodnice (moze uszkodzenie od kamyka) albo mocowanie weza - zalezy skad dokladnie ci tam cieknie.
To ze waz staje sie twardy to norma bo jak sie uklad nagrzeje to plyn chlodniczy sie rozszerza + praca pomy wody i tworzy sie lekkie nadcisnienie (z tad korki chlodnicy trzymaja do 1.1-1.3bar)! To ze waz twardnieje to norma!!!
Kolego, prosta rada - zmien mechanika bo ten ktory postawil ci ta diagnoze ewidentnie chce naciagnac cie na kase
do tego jest padnie ci uszczelka pod glowica to woda dostaje sie do silnika i przez to olej w silniku nabiera koloru 'mleka' - staje sie bialy.
To jest jeden z przypadków uszkodzenia uszczelki,drugi olej może przedostawać się do komory spalania,trzeci olej może przedostawać się do układu chłodzenia,czwarty kompresja może przedostawać się do układu chłodzenia ,piąty kompresja może przedostawać się do układu smarowania itd ,wąż chłodnicy nie robi się jak kołek i po to jest zaworek w korku chłodnicy.
Dzięki za podpowiedzi. Może korek przy zbiorniczku jest zepsuty-podobno wtedy jest za duże ciśnienie?
objawy uszzelki to bialy dym i kawa z mlekiem zamiast oleju, zmien mehanika
Trochę dziwne po takim przebiegu.Przy uszczelce pod głowicą pojawia się bombelkowanie w układzie chłodzenia,trzeba sprawdzić.Jeżeli tak tzn że kompresja idzie do ukladu chłodzenia i zaczyna go rozczelniać,stąd wyciek.
Witam, mam właśnie problemy z układem chłodzenia.
Wyrzuca mi płyn z chłodnicy do pojemnika wyrównawczego i po przejechaniu kilku kilometrów przestaje działać ogrzewanie i płyn z chłodnicy wypełnia zbiornik wyrównawczy i są bąbelki czy to oznacza że uszczelka pod głowicą do wymiany??1
Wyrzuca mi płyn z chłodnicy do pojemnika wyrównawczego i po przejechaniu kilku kilometrów przestaje działać ogrzewanie i płyn z chłodnicy wypełnia zbiornik wyrównawczy i są bąbelki czy to oznacza że uszczelka pod głowicą do wymiany??1
Hej :*
Raczej tak, dla pewności zrób test na co2 w układzie chłodzenia.
Witam czy rozwiązałeś problem z tym wyzwalaniem wody przez zbiornik? U mnie to samo . Najprawdopodobniej upg. Daj znać co u ciebie było.
U mnie bardzo wywala wodę . Jak samochód rozgrzeje otworze korek od chłodnicy dam mu 3 tys obrotów i po 10 sek fontanna. Zakręcę korek dam mu 3tys i wywala momentalnie jak z kranu wodę przez zbiorniczek. Podobno jeszcze może być korek uwalony ,że nie trzyma ciśnienia .jutro jadę na sprawdzanie czy to zeczywiscie uszczelka. Przy okazji kupię korek 20zl podobno.