Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Podświetlenie zegarów w V gen

wierzba
17-12-07, 19:19
Hejka

Sporo czytałem,ale jednoznacznej informacji nie mogę znaleźć.

Zacznę od początku - zmieniłem zegary w d13 na te z obrotkiem z d15 - wszystko było ok.

Jednak w poprzednich zegarach na żarówkach były jakieś niebieskie nakładki i to podświetlenie mi bardziej odpowiadało - zamieniłem żarówki z d13 do d15 no i stwierdziłem,że nie pasi mi to do końca ponieważ niektóre żarówki z d13 mają inne miejsce w liczniku niż w d15 i przełożyłem z powrotem tak jak było oryginalnie.

No i chcąc ulepszyć to coś zjeb..em.

Bo teraz te z d15 całe się nie podświetlają oraz wskaźnik paliwa idzie na max. do góry - jakby jakieś zwarcie czy coś - niewiem może któraś żarówka poszła.

Dodam też ,że w tych zegarach z d15 większośc żarówek była w brązowych i czarnych oprawkach a jedna w siwej oprawce i z opisem 1.2 raczej chodzi o waty.

Czytałem też że w liczniku są 1.2W i 3W żarówki a w innym poście,że 1.3W i 5W - oraz ,że oznaczenia W5W albo R5.

Sorry za może oczywiste pytanie,ale wolę zapytać niż dalej się motać.

Proszę o pomoc.

Jeżeli umieściłem topic w złym dziale to z góry przepraszam :hinczyk:

Lcfr
17-12-07, 19:36
podmianą zarówek nic nie powinienes zepsuc...

wierzba
17-12-07, 21:25
A jednak jest lipa :/ :bicie:

Fakt faktem,że wszystkich zarówek nie podmieniałem.

Może ta 1,2W się spaliła - jakaś dziwna siwa oprawka która pasuje w te mniejsze i większe otwory - może dlatego.

Może ktoś ma jeszcze jakieś inne sugestie ??

Dalej proszę o pomoc :hinczyk:

[ Dodano: Sro 19 Gru, 2007 ]
No więc tak problem podświetlenia zrobiony - wymiana żarówek podświetlenia pomogła.

Pozostał tylko wskaźnik paliwa - jak podłączę zegary z d15 to wskazówka poziomu paliwa podnosi się do max.

Dla sprawdzenia włozyłem stare zegary z d13 i wskazówka paliwa podnosi sie też do max. a wskazówka prędkościomierza wskakuje na pole 30 km/h :/

Czyżby jakieś zwarcie dalej ?? bezpiecznik któryś ??

Może ktoś ma jakiś pomysł :hinczyk:

Lcfr
22-12-07, 22:34
Pozostał tylko wskaźnik paliwa - jak podłączę zegary z d15 to wskazówka poziomu paliwa podnosi się do max.

Dla sprawdzenia włozyłem stare zegary z d13 i wskazówka paliwa podnosi sie też do max. a wskazówka prędkościomierza wskakuje na pole 30 km/h :/

skoro na jednych i drugich zegarach jest podobny objaw to trzeba szukac chyba przyczyny gdzies w instalacji...
jakiegos zwarcia itp..
przypomnij sobie czy przed zmiana bylo wszystko OK i czy podczas podmiany nic sie nie wydarzyło...

wierzba
22-12-07, 22:42
Przed podmianą było ok.

Niewiem już na co zwrócic uwagę - sprawdzałem 7,5A back-up,coś jeszcze może byc od tego :/ ??

Za wszelkie rady z góry dzięx :hinczyk:

Manies
21-07-09, 23:26
Odświeże temat, gdyż mam pytanie czy seryjne tarcze zegarów sa od środka jakoś malowane? tzn. jak dam diode np. pomarańczową to będzie podświetlenie pomarańczowe czy np. zielone bo tarcze są pomaloweane od srodka na niebiesko?