Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Brak mocy d14a3

AROcivic6
15-04-13, 18:35
czytałem starsze tematy o d14a3 i to co tam piszą nie ma nic związane z moim silnikiem

problem polega na tym ze jadąc na 3 nie przekroczę 6 tyś obr i 120km ;/

wymieniony rozrząd ustawiony na znaki nie przeskoczył od razu mówię
wycięty kat zamiast niego przelotowa rura
ustawiony zapłon + czyszczenie kopułki i palca rozdzielacza
zrobiony został d14b7 kolektor z b7 przepustnica z d14 kółko na linkę z b7 wtryski z d14 przewód paliwowy z d15b2 i linka z d15b2 podpięte wszystko podciśnienia sprawdzone przewody itp kolejność wtrysków jest dobrze
dolot mam z d15b2 na chama trochę wsadzony brak funduszy na simota ( kontrola drogowa i nie mały mandat)
wydechowy seria d14a3 wyczyszczona przepustnica itp

co mam sprawdzić ??
nie robiłem samo diagnostyki bo nie wiem jak się do tego zabrać a szukając na necie znalazłem same gówniane wiadomości nic na temat

ogólnie szykuję graty na sierpień do zrobienia mini me d15z6 na silniku z starej hondy bo miałemtam robiony kapitalny remont i uważam ze słupek się nada na kolejne mody do mojej ej9 póki co jednak chcę prześmigać na tej biednej d14 i dlatego zwracam się do was

Van_Dal
15-04-13, 19:38
filtr paliwa kiedykolwiek zmieniałeś ?
co z map sensorem ? podmień go ze starego kolektora
zapłon jak ustawiałeś ?

billiejoe
15-04-13, 21:47
Od kiedy pojawił się problem?

AROcivic6
15-04-13, 22:19
problem po zmianie ssaka ;/ zpodmienie map sensora jutro po pracy ustawiałem zaplon oczywiście ze stroboskopową lampą :D

a co do filtra co nie zmieniałem ale wątpię że to jego wina

skolopendra
15-04-13, 22:57
końcowy mógł już zgnić i przytkać wylot

AROcivic6
16-04-13, 07:07
końcowy jest przelot ;]haha

Michał102
16-04-13, 13:48
końcowy jest przelot

A co to zmienia? Mógł się w środku oberwać i wygłuszenie przytyka wylot.

jeszcze odnośnie gówien w internecie odnoście samodiagnostyki:
http://forum.samnaprawiam.com/elektryka-jak-odczytac-blady-z-komputera-civic-v-gen-vt641.htm

AROcivic6
16-04-13, 18:13
mam takie błędy jak
14-Zawór regulacyjny prędkości obrotowej biegu jałowego lub jego obwód
8 - Czujnik GMP lub jego obwód
7 - Czujnik położenia przepustnicy (potencjometr) lub jego obwód

tylko wydaje mi się że pamięta błedy jak odpalałem go po zmianie kolektora i zanim było ok to było parę błędnych podłączeń i chyba pamięta to z tego res kompa i jeździć ?? parę dni i poczytać zaś ?

wyjaśnienia z mojej głowy XD co do nr błędu
nr 14 odpalałem auto bez podpiętej krokówki
nr8 pomyliłem na 1000% wcześniej czujnik mamp sensor z tym 2 podobnym
nr 7 nie mam pojęcia może jak wcześniej nie zmieniłem kółka z b7 na linkę za mało się otwierało i złapał taki błąd

pytanie można poczyścić te czujniki chodzi o map sensor i ten 2 benzyną ekstrakcyjną ? stanie się coś ?? i czy z b7 czujka map sensora jest taka sama jak z d14a3 ??

Van_Dal
16-04-13, 18:36
zresetuj kompa, pojezdzij troche i zrób samodiagnostyke jeszcze raz

skolopendra
19-04-13, 07:52
pytanie można poczyścić te czujniki chodzi o map sensor

nie

AROcivic6
19-04-13, 23:43
jadąc dziś autem dałem max gaz i lekko po puściłem i idzie jak burza
może być ze coś za bardzo napiołem linkę z przepustnicy i teraz źle czyta otwarcie jej /??
po dodaniu gazu na maksa otwiera się 100%

BartekR
20-04-13, 05:46
Z tego co ja wyczytalem linka gazu ma byc tak ustawiona zeby pedal gazu mial luz okolo 1 cm. Wyczytalem to ksiazki obslugi Żaby :)

AROcivic6
20-04-13, 16:08
i chyba tak zrobię wtedy bd po problemie :D a jeszcze pytanie mam

da radę zrobić adaptację przepustnicy w tym civic ??

AROcivic6
01-05-13, 07:55
eh panowie już naprawdę nie mogę poradzić sobie z problemem opisze go jeszcze raz

auto to honda civic ej9 1.4 i d14a3 /b7 ssak
auto ma wymieniony rozrząd jeszcze na serii ssaku i bylo ok
wymieniłem świece
filtr paliwa
brak kata jest przelotowy w miejscu katalizatora
sprawdziłem kable są dobre nie mają przebicia
ustawiałem lampą zapłon jest ok
sprawdziłem czy rozrząd nie przeskoczył jest ok na znakach
czyściłem przepustnicę i korowy
sprawdziłem wtryski czy jakiś nie leje , każdy wtryskuje normalnie
czyściłem palec i kopułkę rozdzielacza

problem jest taki ze moje 1.4 strzela z wydechu przy 5 tyś i brakuje mu na tym etapie mocy do 4 tyś auto zbiera się nie nagannie na zimnym jest gorzej trochę gdy się zagrzeje idzie ciut lepiej

proszę was o pomoc bo wszystko co wydaje mi sie można było sprawdzić zostało sprawdzone pozdrawiam Arek

rooter666
01-05-13, 10:33
może cewka nie domaga już, można to sprawdzić zmniejszając przerwe na świecach z 1,1 na 0,9, stara metoda gazowników na problemy z słabą iskrą ;]

81saren
01-05-13, 17:49
jakie wtryski b7 czy d14...

AROcivic6
01-05-13, 19:00
jesteś setną osobą która o to pyta z d14 ;]

AROcivic6
02-05-13, 07:12
ustawię może luz zaworowy lekko stukają zawory może od tego to jest dam znać co i jak , ale można podsyłać pomysły co jeszcze sprawdzić

AROcivic6
03-05-13, 18:47
koledzy co wam powiem to że regulacja nie poprawiła pracy silnika po wyżej 5 tyś ale super cichutko pracuje motor :D

jedyne co mi zostalo to pompa paliwa ;] którą bd mieć w niedzielę na podmiankę to jak dojdę do problemu to na pewno napiszę :) pozdrawiam

FaziRBK
04-05-13, 16:56
Może wtryski nie domagają, jak coś to mam gdzieś jeszcze i dobre wtryski i pompe paliwa jakbyś potrzebował.

AROcivic6
05-05-13, 08:36
jadę dziś założyć pompę paliwa z d16z6 to juz na pewno wydoli :D

AROcivic6
05-05-13, 17:40
zamontowałem pompę z d16z6 idalej bylo tak samo potem sprawdziłem raz jeszcze rozrząd czy jest oki i byl podciśnienia aż w końcu odczepiłem czujnik położenia przepustnicy i zacząłem jeździć bez niego i potem podczepiłem go znowu i auto śmiga jak nowe z fabryki :D nie wiem czemu ale się naprawiło auto odcina jak nigdy :D

MichalS394
06-05-13, 16:04
ja w D16y7 mam podobny problem, samochód do 5.5-6 tyś. obr idzie jak strzała a dalej ma problem się zakręcić, ssak od d16z2, listwa z2, wtryski, regulator ciśnienia paliwa, przepustnica, czujniki y7, parówa simota. Tylko haczyk mam taki, że auto po swapie z automatu na manual, i komp został po automacie (P2E) i nie wiem gdzie szukać przyczyny. Myślałem że jest zamulone ale po swapie zrobiło dobre 700km i dalej to samo

AROcivic6
06-05-13, 20:54
mi te moje 1.4 idzie jak wściekłe naprawdę na 2 i 3 na skrzyni s40 zbiera się błyskawicznie : D nagram filmik może jutro :D bo po jutrze chyba już bd montowana s20 jestem ciekawy wyniku ale kurr bd super !!