Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Civic 1.7 cdti dymi na czarno?przyczyna?

Kuli
15-04-13, 09:19
witam jak w temacie, auto dymi na czarno podczas przyspieszania, nie ma dramatu ale widze to w lusterku i zastanawiam się czy aby na pewno tak ma być. Ewentualne przyczyny?? z góry dzieki za pomoc.

marioZ
15-04-13, 12:08
Uszczelka głowicy ??

january
15-04-13, 12:30
Na pewno nie uszczelka. Czarny dym to problem z układem wtryskowym, może turbiną

kaczka208D
15-04-13, 12:45
Czarny dym to objaw najczęściej lejących wtryskiwaczy. Aczkolwiek diesel zawsze przy przyśpieszaniu troszkę przykopci. Zależy ile tego dymu tak naprawdę idzie, jak troszkę i nie robisz zasłony dymnej za sobą to jest raczej w porządku.

Kuli
15-04-13, 17:45
Dobra sprawa wygląda tak....wyskoczył błąd sterownika, auto jeździ normalnie, generalnie czarodziej powiedział że albo sterownik albo jeżeli kleknie to turbina....wiec fantastycznie....

I teraz mam podstawowe pytanie, bo ayto wczesniej stalo pare miesiecy, od tygodnia jest regularnie jezdzone, czy jest mozliwe zeby sie to dzialo przez powiedzmy że zastanie?? z góry dzięki...

kurak91
16-04-13, 22:15
u mojego starszego kiedyś zaczelo mondeo kopcic a co się okazało ze pekla rurka od turbiny przyciemnial wszystkie szyby z tylu jak ktoś jechal :)

arekwu
22-04-13, 20:48
oczywiście że mogło...tak poza tym, to weź rozruszaj turbinkę. Na autostradę i but. Jeśli jeździsz po mieście to się tak niestety będzie dziać z tym dieselkiem

bez_pardonu
26-05-13, 10:28
diesel ma dymic, jesli zapala sie check to moze byc za*****y egr, lub turbinka zasyfiona, j/w na trase i jechac ze stala wysoka predkoscia, 140-160 bez butowania, po kilkudzieisaciu km rozkrecic ja do max i powoli odpuszczac jak po odpuszczeniu dodasz szybko gazu i wejdzie wtryb serwisowy czyli nie bedzie turbo i max ok2000 obr. to zatrzymaj sie zgas silnik poczekaj chcwile i tosamo, jelsi nie pozmoze -czysczenie egr. jelsi nie pomoze- czysczenie turbo
polecam dodac jakiegos szajsu czysczacego wtryski i pozniej kolejne tankowanie do pelna z 0,5 l mixolu