Zobacz pełną wersję : Dopasowanie kolorów
michalkazanice
14-04-13, 22:39
Siemanko. Zapowiada się, że będę wyciągał silnik i narodził się pomysł na malowanie komory silnika :) Furka w turkusie jak spora część EJ2 i zostaje ten kolor :) Zastanawiam się na jaki kolor prysnąć komorę silnika, żeby nie było wiochy, ale też żeby było kontrastowo :) Jakie macie propozycje?
Z drugiej strony przydałoby się prysnąć pokrywę zaworów oraz zaciski przód i bębny tył :) Myślałem na żółtym kolorem dla tych elementów, ale nie wiem czy nie będzie się to gryzło ze sobą :)
Przeciez robisz samochod dla siebie a nie dla innych, to tobie ma sie podobac
michalkazanice
14-04-13, 23:00
Owszem, ale między zwieśniaczeniem, a trafnym wyborem jest cienka granica. Pytam tylko o propozycje, decyzja będzie należeć do mnie :)
Wg mnie nie ruszaj zacisków i bębnów. Żółty może być na dekiel i jakieś pierdółki pod machą jak mocowania chłodnicy, washersy itp. Ale samą komorę to faktycznie przemyśl. .może jakiś fiolet, niebieski?
Np. http://carphotos.cardomain.com/ride_images/1/2749/41/6870020006_large.jpg
Moze bialy ( uniwersalny ale brudzacy )
zloty? Fiolet?
konstruktor
15-04-13, 07:59
Pytam tylko o propozycje
jest coś takiego jak "color wheel"
(wybierając podstawowy kolor (taki który ma być zastosowany) , pokazywane są również inne kolory do niego pasujące , w zależności od opcji mogą być to kolory pośrednie , pastelowe , agresywne itd.... )
coś tego typu:
http://www.smashingapps.com/2009/12/17/50-best-free-tools-to-create-perfect-color-combinations.html
najlepiej ściągnąć sobie jakiś program , bo te online są trochę jakby przekłamane.
michalkazanice
16-04-13, 20:01
Mógłbyś podać jakąś konkretną nazwę?
jezeli ma robic wrazenie to masz 3 opcje:
1. lakier motocyklowy, np. głęboka czerwień w perle
2. cukierkowy lakier wielowarstwowy
3. najdroższa, kameleon.
może w brąz komorę, ten co Ja mam może być za ciemny ale coś jaśniejszego i powinno do turkusu pasować.
michalkazanice
20-04-13, 13:39
Preferuje bardziej żywe kolory, ciekawy kontrast chciałbym uzyskać :)
ja poleciłbym jak kolega wyżej biały. fajnie sie zgra z turkusem
wg mnie fajny będzie złoty, wygląda estetycznie, ale trzeba by pochować niektóre przewody i przygotować pod Wiretruck'a.
Według mnie biały ładnie będzie kontrastował z turkusem, ale pomyślał bym też nad fajnym odcieniem zielonego lub kolorem kości słoniowej.