Zobacz pełną wersję : wyrzuca bład 41 w D16Y7, POMOCY !!!
Chłopaki kupiłem w wczoraj EJ6 z D16Y7 i dopiero dziś rano jak zapaliłem samochód to nie chce sie wkręcać na obroty, przygasa itd. dopiero jak sie nagrzeje to jest dobrze.
Zrobiłem test samo diagnostyki i wyskoczył błąd "41" z liczby błysków...
Już wiem ze to najprawdopodobniej sonda lambda, czy do D16Y7 pasuje od innych civiców ? np. 1,4 lub 1,5 ?
Z góry dzięki za pomoc
Pozdrawiam
skolopendra
16-12-07, 22:09
pasuje od innych civiców ? np. 1,4 lub 1,5 ?
pasuje tak nie bardzo :/
szukaj zamiennika swojej sondy ,bądź kup używkę
masz 1 czy2 sondy??
Ja bym używkę 4 żyłową kupił koszt około 120zł
Chłopaki błąd jest od sony i już ja zamówiłem, jutro jest u mnie....
Ale mam pytanie przecież ponoć sonda lambda działa dopiero po nagrzaniu wiec czemu auto po zapaleniu rano nie trzyma obrotów i prawie że gaśnie, czy to też może być od sondy ?
Co prawda po nagrzaniu też nie jest dobrze bo co spuszczę nogę z gazu to są inne obroty raz 900,400,700,600...różnie i tu wiem ze wina jest napewno sondy...
Ale mam pytanie przecież ponoć sonda lambda działa dopiero po nagrzaniu wiec czemu auto po zapaleniu rano nie trzyma obrotów i prawie że gaśnie, czy to też może być od sondy ?
Masz uszkodzoną grzałkę sondy, i dlatego silnik nie trzyma obrotów.
Sonda zmieniona co prawda na uniwersalną ale kontrolka silnika zgasła.
Ale problem nadal ten sam, na zimnym silniku trzeba trzymać gaz na 2000obr. bo silnik schodzi do 100 obrotów i strasznie trzęsie albo gaśnie. Dopiero jak sie rozgrzeje jest ok (900 obr.)
Nie wiem czego w czy dalej szukać przyczyny... Może silniczek krokowy ??
skolopendra
23-12-07, 14:43
Może silniczek krokowy
warto go wyczyścić na zimę :d