Zobacz pełną wersję : Jak zwiększyć komfort jazdy w Hani?
Witam serdecznie. Słuchajcie, jutro jadę do hurtowni kupić sprężyny i chyba skuszę się też na amortyzatory (wszystko na przód), bo już nie mogę znieść tego bujania i skakania samochodu. Powiedzcie, czy można kupić jakieś amorki, które zapewnią wyższy komfort jazdy Hondą po polskich drogach? Wiem, że Hondy są z natury twarde, ale może żeby chociaż człowiek nie stracił zębów? :) Lepiej kupić gazowe, czy olejowe? Słyszał ktoś o amortyzatorach marki Magnum?
SPUTNIK1957
16-12-07, 21:27
Na pytanie sobie już sam odpowiedziałeś, na komfort ma głównie wpływ twardość sprężyn,a te w hondach są twarde, myslę że dobry kompromis osiagniety jest golfach czyli niezatwarde i niezamiękkie, a jesli chodzi o amortyzatory to gazowe sa bez wątpienia lepsze, a i na spręzynach jest podana twardość w postaci kodu kolorowego(zazwyczaj duża maznięta kropka na jednym ze zwoii) i myslę że dobrze by było gdybyś wiedział jakim kolorem masz oznaczone obecne spręzyny - pozwoliło by to sprzedawcy dokładniej dobrać spręzyny tak aby niebyły znów za twarde ani za miekkie, co do firmy magnum to niemiałem stycznośći
Na sprężynach mam żółtą kropkę.
[ Dodano: Wto 18 Gru, 2007 ]
Koledzy, czy do Civica 1.6 SR można ładować seryjne sprężyny od innych wersji silnikowych? Np. od 1.4? Bo za cholerę nie mogę znaleźć sprężyn do tego modelu w używkach, a nowe kosztują 240 za sztukę :( Może ktoś ma takie sprężynki na zbyciu? W rozliczeniu mogę dorzucić sprężyny sportowe, które mam teraz na aucie.