Zobacz pełną wersję : Przekładka łożysk i krótkich biegów
Witam , mam pytanie dot. skrzyni - kupilem skrzynie od noblessa z przelozeniem 4.437 tylko że szumią w niej łożyska i chcialbym sie dowiedziec czy moge przełożyc je z mojej starej s20 od coupe z przelozeniem głównym 4.058 ?
Oraz czy warto przerobic ją na krótką ? 3 i 4 z CRX'a pod uturbiony silnik ?
jak to te same skrzynie s20 to mozesz przelozyc. jedni polecaja krotkie biegi i dlugie FD, drudzy nie, zalezy to od upodobania i do czego komu auto sluzy.
No właśnie to ma byc na street i czasem jakis wypad w polske.
Jeden użytkownik ze spora wiedza odradza mi zarówno krótką skrzynie jak i lekki zamach pod turbo.
Widze że duuużo roboty jest przy przekładce łożysk , o gad demmyt nie wiem czy nie lepiej bedzie mi kupic skrzyni jakiejs po renowacji.
Dasz rade aczkolwiek leksza jest to delikatna robota i nie każdy chce się tego podjąć
Ja mam 3 skrzynie i z każdej będę jakieś biegi wybierał i składał w jedna ^^
Tylko nie wiem jakie luzy muszą być zachowane miedzy zębatkami biegów...
Najlepie zrób 1-4 krótkie na fd 4.4 a do tego najdłuższa 5 jaka jest dostępna (0.702) i będzie i na street i na trasę ;)
Łukasz - Co do luzów to Ci sie przyda
http://www.honda-acura.net/forums/do-it-yourself/284236-diy-transmission-rebuild-89pics.html
W sumie krótka czwórka kończy się na jakiej prędkości ?
Remontuj przynajmniej bedziesz wiedzial co masz. A kupic uzywke nie szumiaca to trzeba miec szczescie. Jak sie boisz sam wymieniac lozyska to moge ci to ogarnac.
Najlepie zrób 1-4 krótkie na fd 4.4 a do tego najdłuższa 5 jaka jest dostępna (0.702) i będzie i na street i na trasę ;)
Nie wydaje mi sie zeby to byla odpowiednia skrzynia pod turbo, jedynie do N/A
Do turbo to bym widzial fd 4.25 i ewentualnie 3,4 crx i dluga piateczka. 4.4 przy turbo wg mnie ma za bardzo sensu.
Ok a możecie poprzeć to jakos sensownie ?
Jak szybko będziesz wchodził w obroty -> szybciej/wczesniej będziesz zmieniał biegi
Ale to daje + na przyspieszeniu do 100km/h nic więcej ^^
Michalll_1991
13-04-13, 17:05
przy krotkiej skrzyni zanim Ci nadmucha to bedziesz juz zmieniał bieg.
Co do 4. biegu, przy fd 4.437 konczy sie na 160km/h
O to dupa blada - zapne piątke i bierze mnie fiat brava :) Słuchajcie wszystko wiem zostaje tak jak jest nic nie grzebie przy skrzyni - tylko ją ogarne do stanu używalności. Chyba że wypowie sie ktos na temat skrzyni 4.25 do mojego projektu ?
Jezdzilem softem z6 fd 4.25 i 3,4 crx, i wg mnie jest to optymalny setup.
Ciezko powiedziec bo nie hamowane jeszcze 0,3 bylo dmuchane to pewnie te 170-180km