Zobacz pełną wersję : Olej w D16z9 - na co zmienić ?
Hejka. Szukałem dużo na forum ale to nie to. Obecnie mam zalanego mobila półsyntetyka 10w40. Zrobiłem na nim około 8000km i w sumie to oleju nic nie wziął. I z tąd pytanie czy mogę coś lepszego wlać ? Syntetyk jakiś ? Ale to za późno chyba już jak czytałem.
Większość tematów o olejach tyczyła się b13 i b15.
A tu chodzi o D16 , które jest często katowane :p Czyli jakiś Motul albo Valvoline chyba :)
Przebieg to 182000.
Pozdro :)
ziomal007, IHMO na lepszy mozesz zmienic - na jakis troche zadszy na zime najlepiej. Ale na syntetyk juz nie wracaj, bo moze sie to zle skonczyc.
skolopendra
16-12-07, 11:20
A tu chodzi o D16 , które jest często katowane :p
10w60 motul ,albo inny o takiej gęstości
wymaga lekkiego rozgrzania zimie
ale na katowany silnik to idealne rozwiązanie ;)
Poczytałem trochę i pierwsza liczba to gęstość , druga to temp. płynięcia.
Więc nie lepiej coś rzadszego ? 5w... lub coś innego ?
I co do tego 10w60 , to można coś więcej na jego temat ?
Dobrze radzi sobie z katowanym silnikiem (tj. wysoką temp.) , w zimę trzeba go rozgrzać.
A czy nadaję się na dłuższą metę do normalnego użytkowania ?
Bo przez 3msce zrobiłem te 8000 i często była to jazda po 7000RPM :) jak i spokojna.
skolopendra
16-12-07, 11:30
A czy nadaję się na dłuższą metę do normalnego użytkowania ?
jak najbardziej
lej i się nie zastanawiaj :agent: lałem taki przez dwa sezony
10w60 motul
nie ma oleju motula o takiej gestosci! co najwyzej z syntetykow to z serii 300V jest 10w40 CHRONO, lub 15w50 COMPETITION, ewentualnie polsyntetyk POWER 15w50.
spokojnie mozesz wolac syntetyk, np. 8100 5w40 x-cess (mam promocje akurat na ten olej), ale rownie dobrze mozesz dalej lac polsyntetyk 10w40, u motula ma on oznaczenie 6100 synergie+
Ale mi namotaliście teraz :( Tencio - Twoje oferty przeglądam cały czas :)
To w końcu próbować syntetyka czy pół syntetyka tylko lepszego jak 10w40 ?
Już sam nie wiem , chce aby silnik miał najlepszą ochronę , znosił trudy codziennej jazdy jak depnięcie w pedał od czasu do czasu :)
A wychodzi na to , że mogłem się pokusić o lepszy olej jak Mobil 10w40 , ale kto to wiedział ...
wg mnie polsyntetyk ci wystarczy, jezeli auto do tej pory na takim jezdzilo. wlej mu 6100
jesli nie wiesz co bylo lane wczesniej - lej dobrego 1/2 syntetyka, mozesz cos wybrac z oferty tencio, motul to dobra oliwa. jesli miales 10w40 i jest ok - to lej dalej taki sam. swoja droga mobil tez jest ok i nic mu nie dolega, zupelnie spokojnie mozesz uzywac nadal tego samego oleju.
pod warunkiem ze masz sprawdzone zrodlo co do mobila bo latwo trafic mine z nim.
BTW markos, jak pisales tego maila to wstales juz, czy jeszcze sie nie polozyles? :)
Czyli najlepszym rozwiązaniem nadal będzie 10w40 ?
Mam nadzieje , że motor pożyję jeszcze trochę na tym :)
I dzięki za odp no i oczywiście nowe pomysły mile widziane :)
Pozdro :)