Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Falujące obroty, dziwne dzwięki i chłodnica POMOCY

rafalluto
11-04-13, 17:47
Witam panowie

Mam następujące problemy to jest:

- Falujące obroty i jakieś dziwne bzyczenie
Być może przyczyna jest prosta i łatwa do zdiagnozowania przez Was. Chcę wybrać się do mechanika ale z powodu braku czasu na razie nie mogę.
Oto zobrazowany problem:

http://www.youtube.com/watch?v=j_Pt94W7SgI

- Mam uszkodzoną chłodnicę MA8 D14A2, a mój znajomy ma do oddania za grosze chłodnicę do EG8 D15B2.

Czy będzie pasowała do mojego silnika :confused:

Szukałem po tagach ale nic konkretnego ani o chłodnicy ani o tych dźwiękach. Jeśli było to sorry

Z góry dziękuję za pomoc.

MM63
11-04-13, 17:54
Jakiś dziwny dźwięk słyszę tylko w 0:08, poza tym jakby kapanie z kranu, ale nie wiem, czy to nie wina kamery.
A co z obrotami? Przecież po starcie miał 1,500rpm, a potem zszedł i trzymał 1,300rpm. Żadnego falowania.

rafalluto
11-04-13, 18:07
Własnie przy tym dźwięku obroty skacz,ą a gdy już skończy bzyczeć to spadają ... nawet do 800. W sumie to nie wiem czy tak powinno być, to mój pierwszy samochód, jestem motoryzacyjnym laikiem :)

a te kapanie to dźwięk radia które jakby to powiedzieć się stroi :p

rafalluto
19-04-13, 18:02
dosłyszałem że 'BZZZzzzZZzZZ!' dochodzi z okolic akumulatora

Marecki
19-04-13, 19:33
Ja tu kompletnie nic nie słyszę. Nie wiem w czym masz problem kolego?
W tytule napisałeś "falujące obroty", a gdzie Ty je widzisz lub słyszysz?
W/g mnie wszystko w porządku.

pajac_am
19-04-13, 22:58
No to buczenie jest jakies dziwne. Tak jest przy kazdym odpaleniu?
A co do samego odpalania: ta ja zanim zakrece rozrusznikiem to zawsze czekam te kilka sekund, aż zgasnie check engine.
Nie wiem czy jest to niezbedne, ale wydaje mi sie ze nie powinno sie odpalac tak jak to zrobiles na filmie.
Ten check po cos w koncu gasnie chwilke po przekreceniu zaplonu (no chyba, ze chodzi tylko o pompe paliwa)

rafalluto
19-04-13, 23:07
O widzisz, u mnie Check Engine nie gaśnie po przekręceniu kluczyka... dopiero po tym jak odpalę. Jak mówię to mój pierwszy samochód, spisuje się super, ale ten dzwięk jest niepokojący. Chyba zwolnię się z pracy i pojadę do mechanika

tak ten dźwięk jest przy każdym odpaleniu .

pafeu
22-04-13, 21:51
Poszukaj tematu na forum o falujących obrotach coś takiego obiło mi się o oczy :)

MichałCK
23-04-13, 07:19
Witaj kolego, znam ten dźwięk o który Ci chodzi przy 8 sekundzie. U mnie trwa on dużo dłużej po odpaleniu bo około 10sekund. U mnie jest to chyba pompa ABS,Tak jak pisałem wcześniej trwa u mnie ten dźwięk ok 10 sekund po czym ustaje i pojawia się kontrolka ABS gdy komputer kończy diagnostykę. Jak znajdę czas to nagram krótki filmik i podrzuce wieczorkiem. Pozdro :)

rafalluto
23-04-13, 17:47
Dzięki za odpowiedz. To pewnie to samo w moim cifie... zastanawiam się czy teraz cała pompa do wymiany czy można jeszcze coś z tym zrobić?

MichałCK
24-04-13, 13:16
Wrzucam link z nagraniem prezentującym to brzęczenie. Wydaje mi się że jest to pompa ABS po zapaleniu kontrolki dźwięk się kończy, przed zakupem mojej Hani były właściciel mówił że pompa ABS jest do wymiany, znajomy mechanik stwierdził że to napewno nie wina czujników przy kołach. Dźwięk brzęczenia i zapalenie kontrolki ABS pod koniec nagrania.
http://www.sendspace.com/file/zmvbox

Pozdrawiam!