Zobacz pełną wersję : śruba
Witam,
wie ktoś może jaki rozmiar ma śruba, którą przekręca się tarcze hamulcową (przód), jutro lub w sob będę wymieniał tarcze i muszę kupić końcówkę do klucza nasadowego, mam zestaw niestety tylko do rozmiaru 20 :)
http://civic5g.pdg.pl/foty/klocki_i_tarcze/HAM_6.JPG
Masz na myśli tę dużą nakrętkę półosi? Powinna pasować 32 + zaopatrz się w długą przedłużkę.
dobra już wszystko wiem :) właśnie znalazłem manual w necie i tarcza trzyma się tylko na tych małych śrubkach :)
A w te pozostałe dwa otworki wkręcasz dwie śruby i kręcąc nimi zsuwasz ładnie tarczę. Przy tej robocie młotek odpoczywa.
ojoj, ty chciał śrube piasty odkręcać?
ale gdyby trzeba było, to na pewno 32 :)
ale jak mam być szczery to te małe jest dużo ciężej odkręcić, kup sobie nowe wkręty, bo jak znam temat to nie zejdą po dobroci i przecinakiem trzeba będzie je sprać :)
MotoAutko_pl
12-04-13, 19:36
Zgadzam się,tutaj na pewno 32 będzie pasować,zresztą to nie problem znaleźć w sklepie internetowym i mieć w swoim zestawie narzędzi,nigdy nie wiadomo kiedy może się przydać.
z tymi śrubkami /na foto jest tylko jedna - a powinny być dwie/ to zapewne tak łatwo Ci nie pójdzie - odradzam przecinaki i zasadę "siła x gwałt". Najlepiej palnikiem podgrzać je do czerwoności a raczej do momentu jak usłyszysz takie "cyk" - wtedy bez żadnej siły zwykłym krzyżakiem to odkręcisz bez najmniejszego problemu. Sposób wielokrotnie prze zemnie sprawdzony :)
tak, tylko do tego trza mieć palnik, lepiej młotkiem, ten sposób jest przeze mnie wielokrotnie sprawdzony i też schodzi bez problemu :)
lepiej młotkiem
co racja to racja - zawsze wcześniej obstukać zapieczoną czy skorodowaną śrubę. Młotek jak najbardziej jest pomocny. Ale powiem, że już kilka razy nie dałem rady młotkiem nic zdziałać - tylko śrubkę zniszczyłem. Jak się ma palnik to lepiej odrazu nim bezboleśnie problem załatwić. Osobiście palnika nie mam - zawsze do znajomego jadę.
Maciek 1991
19-04-13, 20:53
dopasowana do śrubki gwiazdka śrubokręt z możliwością w niego dosyć mocnego popukania młotkiem i się odkręci
MotoAutko_pl
13-08-13, 21:58
Minęło już trochę czasu,więc może napiszesz na forum czy udało ci się w końcu dopasować śrubkę,czy sobie z tym poradziłeś. Czekamy na Twoją odpowiedź.
Kristusie, o czym Wy piszecie - palniki, młotki, nowe śruby - wystarczy dobrze dopasowany, wielki (długi) krzyżak, kropla WD40 i śrubeńka puszcza jak złoto (no, chyba, że ktoś ją wcześniej nieumiejętnie zmasakrował. Ja po 6-ciu latach pierwszy raz odkręcałem te śrubkę i była prawie jak nówka - nawet nie potrzebowałem wspomożenia dla śrubokręta. Oczywiście po odkręceniu czyszczenie + smar miedziowy.