Zobacz pełną wersję : Dziwny dzwiek w skrzyni biegów.(D15Z8)
Witam
Ostatniego czasu ze skrzyni wydobywa sie dziwny dzwiek (brzeczenie) po wcisnieciu sprzegla jest OK.
Bylem dzis u mechanika ktory powiedzial ze skrzynia jest walnieta i remont jest w granicach 800zl.
Moglby mi ktos napisac co moge zrobic kupic inna czy ewentualnie cos innego zrobic.
Wieczorem nagram ten dzwiek i wrzuce link.
Pozdrawiam
Bylem dzis u mechanika ktory powiedzial ze skrzynia jest walnieta i remont jest w granicach 800zl. I już naciąganie. Biegi wchodzą normalnie czy są jakieś trudności?
łozyska w skrzyni masz do wymiany, ostatnio co 3 temat na forum jest o tym, jeśli biegą wchodzą bez problemów to jeździj i sie przyzwyczajaj do tego. Jak masz $ to remontuj albo kup używną skrzynie z pewnego źródła.
Lozyska na walku sprzeglowym do wymiany na bank. 3szt to koszt okolo 350zl plus wymiana.
Biegi wchodza normalnie i plynnnie tylko czasami problem ze wstecznym.Troche mnie to denerwuje ale narazie troche kiepsko z $ wiec musze poczekac z tym tematem.Bo to co mi mowil mechanik to nie wchodzi w gre (800zl). Zeby kupic z pewnego zrodla to nie mam skad. Mysle ze chyba wymiana lozysk bedzie najlepsza opcja.
Pozdrawiam
Watpie zebys kupil uzywke w 100% nie szumiaca, kupisz skrzynie powiedzmy za 200 wymiana 300 olej 100 odpalisz i bedzie szumiec tylko moze troche ciszej, jedynie wymiana lozysk albo szukanie uzywki ktora jest na samochodzie i mozna posluchac, tylko taka znajdz...
Problem ze wstecznym jest powszechny w civicach wiec tym nie musisz sie martwic.
Słuchaj ja mam to samo co Ty, wczoraj oddałem Hanie do mechanika, myślałem ze to łożysko oporowe w sprzęgle i kupiłem cały komplet sprzęgła a mechanik do mnie że to skrzynia do wymiany.. Mam podobny motor co Ty D15Z3
Ale nie trzeba bylo myslec wystarczylo wczesniej sprawdzic. Wciskasz sprzeglo i zaczyna halasowac to lozysko oporowe do wymiany, jak szum ustaje po wcisnieciu sprzegla to lozyska skrzyni.
Mam zamiar sobie zrobic swoja skrzynie i dodatkowo mysle nad wymiana sprzegla. I moje pytanie do was czy ktos moglby mi podac jakas propozycje kompletu bede wdzieczny.
Pozdrawiam
Problem ze wstecznym jest powszechny w civicach wiec tym nie musisz sie martwic.
U mnie też wsteczny ciężko wchodzi, bywa że wrzucę a tu muka, luz.
Wsteczny nie wchodzi to puszczasz sprzeglo i wciskasz jeszcze raz i probujesz do skutku, nieraz tryby tak sie ukladaja ze nie da rady wpiac wstecznego.
Jesli nie upalasz to zainteresuj sie. Regeneracja sprzegla, koszt maly a naprawde daje rade.
Marcin2000
22-04-13, 09:52
Sprzęgo chyba się wymienia dopiero jak się ślizga albo biegi nie wchodza. Na swoim przejechałem +180kkm i mechanicy orzekli, że jest jeszcze OK i jeździć dalej... Są dużo lepsze przebiegi sprzęgieł. Co do regenerowanych to może być bardzo różnie chyba, że bardzo profesjonalny zakład... http://www.sprzeglo-service.pl i jemu podobne.
A tak na marginesie jak u kolegi z wymianą oleju w skrzyni biegów? Czy Było wymieniane przy 100/120kkm i co tam zostało wlane? Teraz przy robocie skrzyni trzeba doliczyć 120zł za MTF Hondy.
Jezeli chodzi o mnie to na dniach bede u mechanika ktory mi zdiagnozuje jakie koszta beda wymiany lozysk.Dodatkowo mysle o wymianie sprzegla juz tak na lata zeby bylo mysle o takim http://allegro.pl/sprzeglo-honda-civic-mazda-3-mazda-5-exedy-i3155373132.html. Moj budzet to jakies 900zl wiec mam nadzieje ze sie uda to ogarnac.
Pozdrawiam
Raczej sie w nim nie zmiescisz z tym sprzeglem.
Raczej sie w nim nie zmiescisz z tym sprzeglem.
Jesli bedzie trzeba to doloze kasy.Ewentualnie jak beda duze koszta naprawy skrzyni to bede szukal uzywki.Mechanika mam znajomego wiec mysle ze nie bedzie drogo za robocizne. Troche sie oczytale o sprzeglach i roznie ludzie pisza jedni chwala a jedni narzekaja np. Valeo,NKK,JC premium,Sachs.
Ja mysle nad kupnem exedy to chyba najlepszy wybor?
Pozdrawiam
Marcin2000
29-04-13, 15:43
Valeo
Witam,żeby nie zakładać nowego tematu to napisze w tym.Sprawa dotyczy skrzyni S40(EK3 D15z6) orientuje sie ktoś czy te łożyska idą do tej skrzyni ?
NTN 6205/26V16 26x52x15
NTN SX05A87NCS30PX1 25x52x14
NTN SX04A34V1 22x65x17
Druga sprawa czy łożyska w skrzyni są kryte czy nie?Bo np koszt łożyska 6205/26V16 26x52x15 to około 120zł a takie o oznaczeniu 6205-C-2HRS kosztuje 23zł, ale jest kryte.Kolejne pytanie,jak podniose przód auta lewą strone wrzuce bieg i wciskam gaz(oczywiście silnik na chodzie) to jest głośny szum w skrzyni biegów (taki jak by np łożyska w kołach były ma maxa zjechane)ale tylko z 1 strony bo jak prawa strona jest podniesiona to jest cisza,czy oznacza to wywalone łożyska mechanizmu różnicowego?Z góry dzięki za odp.
Ewentualnie taka skrzynia do tego auta bedzie pasowal bez zadnych modyfikacji (p&p)
d14A8 kolega ma taka na handel
Pozdrawiam