Zobacz pełną wersję : Civic 1.3 16v 4-generacja Proszę o pomoc
mruczek333
10-08-05, 00:17
Witam i pozdrawiam wszystkich !
Jestem nowym posiadaczem starej Hondzi Ciwic 1.3 16v 4-generacja z 1991 roku.
Przeszłość tego samochodu ???
Mam wiele do zrobienia a nie jestem mechanikiem dlatego mam kilka pytań .
1.Ile zębów posiada wew i zew na przegubie ?
Muszę wymienić przegub bo strasznie mi klekocze na zakrętach .
Znalazłem tanie przeguby na Allegro lecz sprzedający zadał właśnie mi to pytanie?
Może ktoś wie?
2. Moja Hondzia spala ok 10-11 litrów paliwa miasto. Są tam dwa gażniki i mechnik zapodał mi ,
że trzeba je wymienić bo nie da się tego naprawić.Mieszanka jest ZBYT WZBOGACONA
a regulacja już się skończyła . To słowa mechanika.Specjalnie dla sprawdzenia jachałem bardzo delikatnie 1500 -2500 max obrotów po mieście i po zatankowaniu 12 litrów przejechałem 130 km .
Może to w normie ale to poj tylko 1345 cc .
Jeśli ktoś zna odpowiedzi to bardzo dziękuję za pomoc. To moje pierwsze auto i nie mam doświadczenia.
Pozdrawiam
1.3 ma ma tylko jeden gaźnik, to 1.5 jest na dwóch. co do spalania to musisz sie przyzwyczaić, że pali 10:) taka uroda:) trzeba było brać 1.5 na wtrysku.....
albo zrob swapa na 1,6 - one pala 7,5 w miescie przy spokojnej jezdzie, a ok 9 jak smigasz :)
No i mi takie spalanie wychodzi przy ok 140 - 150 km (d16a9 ) , czyli moja moc = 2 x twoja :)
mruczek333
10-08-05, 23:08
:D
Dzięki za sugestie !!!
Kasy to ja nie mam na jakieś konkretne zmiany . Ale mam to co ma i jest super . To że tyle pali .... no trudno skoro taki jej urok. Tylko zastanawia mnie jedno . Ja naprawdę pod maską mam dwa gaźniki , nawet mechanik to potwierdził ,ale w dowodzie jest poj 1345 ??? Dziwne???
1.3 ma ma tylko jeden gaźnik, to 1.5 jest na dwóch. co do spalania to musisz sie przyzwyczaić, że pali 10:) taka uroda:) trzeba było brać 1.5 na wtrysku.....
1.3 ma jeden gaznik, ale 2 gazniki ma 1.4 a nie 1.5 ...... co do spalania to nie trzeba sie przyzwyczajac do takiego spalania bo ja mam tez na 2 gaznikach i mi pali w miescie przy lekkiej nodze ~ 7,5, a w dlugich trasach przy ~ 90 do 110 potrafi spalić 5,5 litra !
Wcale nie bedzie mniej palic jak bedzie na wtrysku ..... wezmy 1.4 z nowszych hond, mniej pala niz te 7,5 w miescie.... watpie ...
Pozdrawiam
Co to jest qrfa ciWic ??? :shock: :twisted:
w tytule temtau, w postach, no i we wlasnym podpisie
oczywiscie masz Chonde ?
mruczek333
11-08-05, 18:43
Proszę o wybaczenie za profanacje ,ale pisałem ten post o godz 0:00 po całym dniu pracy . Sam się uśmiałem .Mam nadzieję ,że nikogo nie uraziłem moim ((( :shock: ciwicem :shock: ))). Dzięki za pomoc .
Jednak teraz mam dylemata , skoro tylko 1.3 ma jeden gaźnik ????. To skąd u mnie dwa ??? Numery silnika się zgadzają .Na przeglądzie wszystko gra . A w dowodzie 1345 poj. ????
Jezeli to 1,3 to chyba d13b2 mam taki sam silnik i on ma jeden gazniczek, widocznie ten koles chyba cos zle rozpoznal to co tam jest, moze przejedz sie do innego fachowca.
pozdro.
mruczek333
11-08-05, 19:11
Zrobię fotkę i sami zobaczycie . Zaczynam się zastanawiać czy czasem nie doszło do podmianki . Tylko nie wiem już czy się z tego cieszyć , czy coś mnie jeszcze zaskoczy ???? Zrobiłem na nim 10.000 i wszystko ok. żadnych wycieków ,kręci się wysoko . Sam już nic nie wiem ??? :?:
moze poprostu ganznik zostal zeswapowany:) i koledze niewyszlo i pali jak smok ale orginalnie w d13b2 jest gaznik pojedynczy a co do spalania to tak jak kolega stwierdzil ze trzeba sie przyzwyczaic moj 1.3 palil do 12l na 100km a teraz napewno wiece duzo wiecej :D ale 200 poleci :D
A jaki masz kod silnika ?? D14A1 ? bo to wlasnie jest silnik na 2 gaźnikach
Zwróć uwagę czy na bloku silnika masz D13B1 lub D13B2 (wersja z katalizatorem) jesli tak to powienieś mieć jeden gażnik nad którym jest czarna patelnia z filtrem powietrza, jesli jest D14A1 to masz 2 gazniki a puszka z filtrem jest pionowo za silnikiem. Ja mam D13B1 i spala mi 8-10l gazu w mieście a na trasie nawet ponizej 7 l LPG wiec wcale nieduzo :D
a ja mam 15 16v i mi kopci w miescie 7l :grin: jak by mi palił 12 to bym go jakiemus baronowi paliwowemu z Orlrnu oddał niech se c****s jeżdzi :wink:
7 litrów 1.5? śmiem podwarzyć tę opinię :lol:
7 litrów jak najbardziej realne przy normalnej jezdzie.
D13 ma lambde, może jest padnięta i dlatego tyle pali?
mój D15b7 pali na gazie 8,5L (w trasie 7L) na płynie za 4.40 pali po mieście 8L a w trasie 6.
nie rozumiem więc tych uśmiechów :P .................ale ja mam nówke silnik .........nie to co WY :mrgreen: :wink:
pozdr.
ps: nie szaleje. Jak sie depnie to + 3L