PDA

Zobacz pełną wersję : Demontaż licznika - trzeba odłączyć akumulator ?

Civic 96
13-12-07, 23:11
Witam serdecznie !

Zamierzam wymontować i rozłączyć cały licznik w mojej hannie.
Kiedyś, gdzieś od kogoś usłyszałem że przed rozpięciem kostek należy odłączyć akumulator, w celu uniknięcia jakichś późniejszych błędów, np. z SRS. Czy to prawda ?
Czy przeciwnie, można wszystko rozpiąć od zaplecza zegarów i to "pod prądem" ?

Pozdrawiam

skolopendra
14-12-07, 15:01
przy wszelakich kombinacjach pasuje odpiąć aku

w celu uniknięcia jakichś późniejszych błędów, np. z SRS.

odpinałem wiele razy i błędu nie miałem nigdy
:)

fafik79
14-12-07, 23:29
jestem prawie pewny ze na kostkach zegarow nie ma napiecia jak nie przekrecisz kluczyka ;] osobiscie wyciagalem zegary bez odpinania akumulatora i nic im nie jest ;]

skolopendra
16-12-07, 11:06
jestem prawie pewny ze na kostkach zegarow nie ma napiecia jak nie przekrecisz kluczyka ;] o

nie ma
.lecz manual wręcz zaleca odłączanie aku,przy tego typu zabiegach :agent:

SzOpCiK
16-12-07, 15:28
Hejka

Ja osobiście jeździłem przez chwilkę bez zegarów, tylko sie sanie nie włączało. Ale stwierdzam ze lepiej tego nie robić, to było zdeka głupie. Nie polecam

Pozdro ;)

el_rogal
17-12-07, 02:33
odlaczalem zegary wiele razy zarówno w milach jak i w kilometrach i kilku znajomych rowniez ale nikt akumulatora z nas nie odlaczal i nic nikomu nie jest

ale jezeli lubisz byc zapobiegliwy mimo wszystko to mozesz odlaczyc, mi osobiscie sie nie chce skoro jak narazie wszystko dziala :speszony:

sawi
17-12-07, 20:54
:agent:

[ Dodano: Wto 18 Gru, 2007 ]
Wysłany: Dzisiaj 6:02

--------------------------------------------------------------------------------

chłopaki mam pytanie bo chciałbym w swojej hondzince wymienic oswietlenie deski rozdzielczej na inny kolor i czy jest w tym jakis wielki problem i jakie sa żaróweczki chodzi mi o niebieski jakie wejscie i gdzie bym mugł kuoic takie.bede wdzieczny jak mi poradzicie dzieki pozdro

fafik79
18-12-07, 00:54
sawi, diodowe zamienniki T5 do podswietlania zegararow kosztuja w okolicy 3 zl za sztuke... wymiana zajmuje okolo 15 jak masz lenia ;] z wymiana podswiatlania panelu ogrzewania jest wiecej roboty ale jak poszukasz to znajdziesz jak to zrobisz krok po kroku... i z wyszukiwarki naucz sie korzystac bo beda tu na Ciebie krzyczec

gruszkin
18-12-07, 02:17
z wymianą podswietlenia panelu ogrzewania jest mniej roboty niz przy podswietleniu zegarów:).tylko trzeba szukac:).

zegary to 3 srubki,dwie widzisz a jedna ukryta pod guziczkiem awaryjek. a panel ogrzewania to wbrew temu co widziałem tutaj jedna srubka z dołu do góry w kieszeni radia i juz wyskakuje wsio:).juz jej nie dokręcałem bo sie trzyma a w razie w mozna wyciągnąć:)pozdro:D