PDA

Zobacz pełną wersję : check engine na wyzszych obrotach

ceelx
10-04-13, 12:41
Mam taka niepokojącą sytuacje w swoim autku.
Podczas dłuższej jazdy ( ok 3min ) w wyższym zakresie obrotów ( 5-6tys ), zapala mi się check engine. Po ponownym uruchomieniu silnika nic się nie dzieje i auto normalnie jeździ bez palącego się checka. Nie robiłem samodiagnostyki, bo nie jeżdże w takich zakresach obrotów i nie miałem jak. Wczoraj podczas wycieczki do wuwua postanowiłem wygonić troche pająki i przegonić na obwodnicy. Stało się to drugi raz od strojenia ( maj-kwiecień :rolleyes: 2012 ) i przed strojeniem też raz tak miałem. Rzadko bo rzadko ale sie zapala dziad. Ktoś miał już taką sytuację ?? Coś już się kończy ?? Jakiś czujnik HALLA/IMPULSÓW WALKA ROZRZĄDU ?? Co tam może być nie tak ?? Silnik to d15b2 dół, z6 góra, tłoki d13, lekki zamach (4,86 kg). Nie wiem co tam jeszcze za info potrzebne.
Tak jak wspomniałem, dzieje się to TYLKO przy dłuższej jeździe na wyższych obrotach.

woocasch
10-04-13, 16:32
karolu - z tego co mi wiadomo jak zapalił ci się check to wywala jakiś błąd - nie wiem dlaczego nie zrobisz samodiagnostyki bo to by Ci dużo pomogło :) wg mnie nie musisz jechać w tym przedziale obrotów i jednocześnie (podczas jazdy) robić samodiagnostykę - możesz ją zrobić na postoju i błąd powinien wyskoczyć ?? chyba się nie mylę a jeśli tak to mnie popraw :)

Młody ŁDZ
10-04-13, 16:34
Jak Ci wyskoczy check to się zatrzymaj bez wyłączania zapłonu i zobacz jaki kod będzie.

ceelx
10-04-13, 16:43
jak pisałem wyżej, stało mi się to drugi raz od roku a na tej "autostadzie" o północy nie chciało mi się zatrzymywać i rozkręcać auta do samodiagnostyki. Wiem że trzeba to zrobić i zrobię to ale nie w nocy i w zerowej temperaturze :p
będzie cieplej to sie zrobi, ;) dałem temat, bo może ktoś już to przerabiał ;)

HG__wwa
10-04-13, 19:01
a ecu nie zapamiętuje błędów? po uruchomieniu silnika nie pali się check bo jest ok i nie znajduje błędów, ale wcześniejsze błędy są zapamiętywane dopóki nie zrobisz restarta. nie jestem pewny bo jedyny błąd jaki odczytywałem to błąd II sondy, której w ogóle nie było i wtedy to się cały czas check świecił

rozkręcać auta do samodiagnostyki
przecież wystarczy tam ręką sięgnąć.. jak nigdy nie było ruszane to jest pewnie taśmą zakręcone na wiązce idącej do kompa

ceelx
10-04-13, 23:41
tiaaa tylko że ja mam teraz wiąche od delsola i jest mały zonk, bo nie chciało mi wyrzucać błędów jak miałem walnięta sondę ;)