Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pomoc w regulacji luzów zaworowych i czyszczeniu przepustnicy(Kraków)

skopu
10-04-13, 11:47
Witam:)

Niedawno nabyłem Fastbacka z 97r(LPG) silnik, D14a8. Trochę ciężko odpala na zimnym silniku, słychac stukoty na zimnym, a im cieplejszy to stukoty są coraz mniej słyszalne, z kabiny ich juz pózniej nie słychac, ale po otwarciu maski da się to usłyszeć(wiec chyba luzy), lubi pogubić się po wysprzęgleniu( obroty spadają i wracają do normalnych).
Wiele osób na forum pisało ze regulacja luzów i czyszczenie przepustnicy mogą pomóc, a same zabiegi nie są super trudne.

Czy ktoś z okolic Krakowa chciałby pomóc:) Stawiam piwa ile zechce, lub mogę zapłacić za dobry uczynek:D

Wymieniałem świece, filtr powietrza i jutro wymieniam kopułke i palec. Przewody WN w nocy popsikałem wodą i iskier nie było:P Chętnie wysłucham porad co jeszcze można tanim kosztem posprawdzać, wymienic:)
Zanim pójdę na regulacje LPG, chce zlikwidować cieżką prace i ciężkie odpalanie na zimnym silniku.

karolzales
10-04-13, 14:16
było już http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?7624-Czyszczenie-silniczka-krokowego

skopu
10-04-13, 14:55
było już http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?7624-Czyszczenie-silniczka-krokowego

dzięki za odpowiedz:) z tym że nie pisałem nic o czyszczeniu krokowca, a przepustnicy. I głównie chodziło mi o ustawienie luzów zaworowych, konkretnie o pomoc w postaci pogrzebania ze mną w aucie, dlatego tez napisałem czy ktoś z Krakowa chciałby pomóc:)

karolzales
10-04-13, 15:17
regulacja to nic trudnego dasz rade sam sobie zrobić wystarczy szczelinomierz i kilka kluczy

regulacja to nic trudnego dasz rade sam sobie zrobić wystarczy szczelinomierz i kilka kluczy

http://forum.samnaprawiam.com/silnik-benzynaregulacja-luzow-zaworowych-honda-civic-v-ge-vt632.htm

Marcin2000
10-04-13, 21:37
Kolego mam w swoim cifie instalację LPG, zlecam ręczną regulację luzów zaworowych co +/- 15kkm. Silnik jest OK ale to istotny i precyzyjny zabieg do którego trzeba mieć pewne obycie i najlepiej doświadczenie... Czasami trzeba coś podczas niego wymienić, dopasować i to bardzo dokładnie, szkody źle wykonanej regulacji mogą być spore. W "stolycy" taki zabieg u dobrego mechanika co ciągle robi w hondach (nie serwis) kosztuje 100-120zł.

skopu
11-04-13, 10:20
Kolego mam w swoim cifie instalację LPG, zlecam ręczną regulację luzów zaworowych co +/- 15kkm. Silnik jest OK ale to istotny i precyzyjny zabieg do którego trzeba mieć pewne obycie i najlepiej doświadczenie... Czasami trzeba coś podczas niego wymienić, dopasować i to bardzo dokładnie, szkody źle wykonanej regulacji mogą być spore. W "stolycy" taki zabieg u dobrego mechanika co ciągle robi w hondach (nie serwis) kosztuje 100-120zł.

Dzięki:) Poszedłem za twoją radą i umówiłem się na regulacje i czyszczenie przepustnicy u polecanego na forum hondo mechanika, zapłace niedużo( za 2 wymienione zabawy 100zł) a będę miał spokój i przy okazji auto obejrzy ktoś kto nie jedno już w Civicach widział:)

Myślę, że za tydzień napiszę czy regulacja luzów i czyszczenie przepustnicy pomogło cokolwiek:) No i oczywiście jak coś ciekawego mi znajdzie to też dam znać:)

skopu
20-04-13, 13:41
Mogę z pełną odpowiedzialnością potwierdzić fachowość mechaników z Kokotowa pod Krakowem:) czyszczenia przepustnicy i regulacji zaworów, auto dużo zyskało i na mocy i na sprawności, nie falują obroty.. dodatkowo zepsuty był termostat, wiec może to tez coś pomogło, bo przez tamten ciekł płyn powoli i nie otwierał dużego obiegu wody, a wiatrak włączał się nieco przed czerwoną kreską.