Zobacz pełną wersję : Jaki smar zastosować do trzpieni pływających jarzma?
Witam
Tak jak w temacie.
Jakiego smaru użyć do smarowania tych prowadnic?
Fabrycznie zalecany jest KLUBER SYNTHESO GLK 0, ale nie ma szans go zdobyć.
Podobnie jak smar TRW PFG106 lub 110, który też się nadaje, ale w sprzedaży jest tylko 101.
Jeśli ktoś z Was smarował te sworznie pływające w jarzmie, to jakim smarem?
Ja wymieniałem całe sworznie plywajace na zamienniki firmy quick brake dostałem do nich smar w srebrnej saszetce. Taki smar mozesz kupic osobno w saszetce za 5 pln/szt. w sklepie motoryzacyjnym
Ja mam zwykły grafitowy do tego
Camellia Racing
12-04-13, 22:25
Ja mam zwykły grafitowy do tego
Smar z dodatkiem grafitu raczej nie jest zbyt dobry, to już lepiej z Teflonem niż z Grafitem myślę. Grafitowy ma większe właściwości ścierne niż taki PTFE albo np Wurth 2000 czy 5000. Zresztą bezpieczniej już kupić tubkę ATE do tłoczków i jego użyć.
kupić tubkę ATE do tłoczków i jego użyć.
W sklepach motoryzacyjnych są dostępne i należy taki smar stosować.Każdy inny tj.grafitowy,miedziowy spowoduje zatarcie trzpieni.
A czy taka pasta do tloczkow i cylinderkow sie bedzie dobra?
W sklepach motoryzacyjnych są dostępne i należy taki smar stosować.Każdy inny tj.grafitowy,miedziowy spowoduje zatarcie trzpieni.
dziwne ze jakos u mnie po 2 latach chodzilo wszystko perfekcyjnie - samochod mial gruntowny przeglad raz na kwartał, hamulce sprzedalem a nowy wlascicel nadal jezdzi i sie nimi cieszy. smar byl grafitowy z castoramy.
Ja wszystko co rozkręcam i składam z powrotem smaruję smarem miedzianym, nie dotyczy tłoczków hamulcowych ale sworzni owszem.