Zobacz pełną wersję : d15b7 sonda lambda przy małym budżecie
Witam.
Niedawno padła mi sonda lambda w moim d15b7, mam chwilowo mocno ograniczony budżet (nie stać mnie na orginał za 200) wiec zastanawiam sie nad dwoma wyjściami:
- nowa uniwersalna 4żyłowa z allego do 120pln (nic pozytywnego o tych tanich sondach nie wyczytałem)
- używka z jednego z ogłoszeń na forum z rozbiórki d16z6 za niecałe 100pln (powinna pasować jak wyczytałem)
Moje pytanie do bardziej doświadczonych: która opcja lepsza?
Z góry dziękuję za pomoc.
z własnego doświadczenia powiem ci że lepiej używaną brać. Kupiłem auto z uniwersalną sondą i była ona przyczyną spalania na poziomie 10l./100km przy dosłownym muskaniu gazu. od jakichś 10mies. jeżdżę na używce którą dostałem od kumpla i wszystko gra
Witam.
Niedawno padła mi sonda lambda w moim d15b7, mam chwilowo mocno ograniczony budżet (nie stać mnie na orginał za 200) wiec zastanawiam sie nad dwoma wyjściami:
- nowa uniwersalna 4żyłowa z allego do 120pln (nic pozytywnego o tych tanich sondach nie wyczytałem)
- używka z jednego z ogłoszeń na forum z rozbiórki d16z6 za niecałe 100pln (powinna pasować jak wyczytałem)
Moje pytanie do bardziej doświadczonych: która opcja lepsza?
Z góry dziękuję za pomoc.
zapytaj w http://ccuhonda.pl/ ja tam kupowałem używkę.
piotreek23
10-04-13, 09:36
Kupiłem auto z uniwersalną sondą i była ona przyczyną spalania na poziomie 10l./100km przy dosłownym muskaniu gazu.
No to coś z nią było nie tak. Uniwersalne się nie psują?? Tam nie ma wielkiej filozofii w działaniu sondy lambda. Ja bym kupił nówkę markową bo używana to loteria..może być dobra a może znów paść.
W sumie na allegro NGK nową dedykowaną do D15B7 za 190zł można znaleźć, używka pewnie 60-100zł wyrwiesz ale też nie wiadomo ile podziała.
Dzieki za podpowiedzi, jednak decyduje sie na używke, mam nadzieje, ze podziała długo.
Wymieniać na zimnym? Gdzies czytałem, ze na ciepłym lepiej, ale wydaje mi sie, ze ktos nie wiedział co pisze.
Używke Denso mam juz w reku, ale jak chcialem odkrecic stara to ani drgnie. Zapieczona maksymalnie. Macie jakies sposoby, zeby odkrecic nie urywajac jej, nie pociaga mnie wizja wymiany kolektora bo pol sondy zostanie w starym
Śmiało można na ciepłym wymieniać, trzeba tylko uważać, bo cholernie gorąca ;)
Gadalem z zaprzyjaznionym mechanikiem, mowi "ja napier****m młotkiem" ;-)
Tak wiec sam odpuszczam, jak mechanik urwie to odrazu przynajmniej rozwierci, albo cos.
Załóż na nią klucz oczkowy o odpowiedniej wielkości a na klucz kawałek rury jako przedłużke. Nie ma możliwości tego nie odkręcić nawet jak jest mocno zapieczone.
Jutro jeszcze sprobuje na nagrzanym odkrecic, roznie pisza na forach, metoda palnika tez jest.
Jak nie pojdzie na nagrzanym kolektorze, to mechanik.