PDA

Zobacz pełną wersję : Jak i czym wyciszyc auto?

weran
09-04-13, 13:02
W jaki sposob i czym wycisza sie auto? Wycisza sie glownie drzwi i silnik? Co sie stosuje jako materiał do wyciszania? A moze sa jakies w Łodzi niedrogie zaklady ktory za nieduze pieniadze wycisza samochod?

owsikk
09-04-13, 15:14
Jeśli chodzi o szumy i stuki polecam radio i dobre głośniki ;-)

A tak serio to drzwi wyciszysz matami bitumicznymi lub matami z gąbki. Co do wyciszania podszybia i ściany grodziowej... nie wiem :/ Generalnie dałoby się wyciszyć podszybie, ale ze ścianą grodziową od strony deski rozdzielczej lub silnika już może być ciężko.

Vampir_Va
09-04-13, 16:35
Taśma dekarska idealnie nadaje się do wyciszenia auta :)

ddeenniiss
11-04-13, 14:10
Niestety, ale zacząłem drążyć ten temat iiii dowiedziałem się, że koszty przewyższają zdrowy rozsądek. Nie wiem jak jest z taką robotą na własną rękę, ale wyciszenie silnika jest mało realne. Niestety, ale moim zdaniem trzeba mieć 2 auta :) Hanke do miasta i coś normalnego w trasę... Bo po przejechaniu 200 km z prędkością 130 km/h mam dość Civika i za każdym razem chce go wtedy sprzedać w cholerę.

bunkerites
11-04-13, 15:53
W moim civicu przy predkosci 130kmh na 5tym biegu jest nawet cicho.Glosniej sie robi kiedy przekrocze 4 tys obr.Moze ci lozyska w skrzyni daja po uszach :)

Vampir_Va
11-04-13, 16:23
Proste rozwiązanie, udajesz się do Nomi ( lub do każdego innego sklepu z materiałami budowlanymi ) i nabywasz kilka rolek taśmy dekarskiej.
Następnie rozkrecasz co chcesz i w zalerzności od desperacji, wygłuszasz co się da :)

ddeenniiss
11-04-13, 16:38
W moim civicu przy predkosci 130kmh na 5tym biegu jest nawet cicho.Glosniej sie robi kiedy przekrocze 4 tys obr.Moze ci lozyska w skrzyni daja po uszach :)
Nie strasz mnie tu :)
Skrzynia jest ok, to chyba silnik wyje. Ja mam tak, że przy 110 jest mega głośno, ale jak mijam 3,500-3,700 obr robi się ciszej... Aż się boję zakładać letnie gumy :) w tamtym roku kupiłem GY F1 i to był błąd. Są tak k....o głośne na 16tkach, że nawet te paskudne audio w civicu nie zagłuszy :D

Tak wogole, to pierwsze auto które uwielbiam, chociaż klne na nie jak cholera :)

Proste rozwiązanie, udajesz się do Nomi ( lub do każdego innego sklepu z materiałami budowlanymi ) i nabywasz kilka rolek taśmy dekarskiej.
Następnie rozkrecasz co chcesz i w zalerzności od desperacji, wygłuszasz co się da :)

To już lepiej pianke poli załadować :) bez rozkręcania się obejdzie :P

bunkerites
11-04-13, 21:06
Masz mega glosny silnik :)

Vampir_Va
11-04-13, 22:11
Masz mega glosny silnik :)

Pewnie ma ala Mugena....... ;)

ddeenniiss
11-04-13, 22:23
:) zdecydowanie jestem zwolennikiem tłumika, a nie głośnika :)

Jeronimo
15-04-13, 15:29
Bawił ktoś się może skrzynią biegów i zmianą przełożeń. Skrzynie uważam za totalne nieporozumienie na trase. Ewidentnie brak szóstki lub za krótka piątka :(

marwol
15-04-13, 17:22
Taśme dekarską to chyba przy budowie domu na dach sie kładzie a nie auto wycisza.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Vampir_Va
15-04-13, 17:51
Panie taśma dekarska niczym się nie różni od mat wygłuszających.No, chyba że ceną na plus .

marwol
15-04-13, 18:03
Extra :) to czemu jest to 'tasma dekarska' a nie 'megahiperultra taśma do zastosowan akustycznych' ?
Odp
Bo to tasma dekarska do dachow :)

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

ddeenniiss
17-04-13, 09:19
Bawił ktoś się może skrzynią biegów i zmianą przełożeń. Skrzynie uważam za totalne nieporozumienie na trase. Ewidentnie brak szóstki lub za krótka piątka :(

Kup drugie auto w trasę :) Ja raz pojechałem Hanką w trasę i po 100 km miałem k...y serdecznie dość. Kup astre I w silniku min 60 km i będzie o niebo lepiej :) a koszt taki sam jak kombinacji ze skrzynią :P

Maciek 1991
20-04-13, 17:31
Panie taśma dekarska niczym się nie różni od mat wygłuszających.No, chyba że ceną na plus .

zdecydowanie prawda , a opowieści typu ,że to się nie nadaje są prezentowane przez firmy produkujące maty wyciszające co prawda w matach jest grubsza powłoka aluminiowa ale jeśli chcemy zrobić to za rozsądną cenę to niema nadczym się zastanawiać

Vampir_Va
20-04-13, 19:31
zdecydowanie prawda , a opowieści typu ,że to się nie nadaje są prezentowane przez firmy produkujące maty wyciszające co prawda w matach jest grubsza powłoka aluminiowa ale jeśli chcemy zrobić to za rozsądną cenę to niema nadczym się zastanawiać

Dokładnie o tym pisałem, a na takich nie mających o niczym pojęcia ignorantach najlepiej się zarabia...... :D

marwol
21-04-13, 03:38
Ja mat nie sprzedaje i dalej uwazam ze tasma dekarska jest do dachow
Ale niektorzy wola sie pocieszac ze zrobili interes zycia oblepiajac tasmami dek auto.
Dupe se oklejcie :)

Tapatalk

Maciek 1991
21-04-13, 08:38
niewiem czy kiedykolwiek miałeś w ręku to i to aczkolwiek delikatne różnice są ,gdyż mocniejszy klej jest na wygłuszeniu , jest w kawałkach większych a nie w rolkach i tak jak wspominałem ma grubszą powlokę aluminiową ale koszt za jeden m2 to jakieś 200 zł a taśmy dekarskiej 50/60 zł za podobną ilość więc jeśli kolega che to zrobić troszkę taniej to myślę że spełni swoje zadanie !

marwol
21-04-13, 12:49
To niech welne mineralna albo styropian napcha. Tez wygluszy :)

Tapatalk

iljash
21-04-13, 16:48
ale poroso idac takim tokiem myslenia ( jakze mylnym ) napchac welny i porosa , koszt zaden a jaki efekt ! :D

piter7766
22-04-13, 23:27
napchac welny i porosa
Przepraszam ,a co to jest ,,poroso''?? Zamierzam wygłuszyć auto i wełnę już kupiłem,ale co z tym porosem,pytałem w składzie budowlanym to nie wiedzą o co chodzi .Będę nie długo w ASO to zapytam czy nie mają porosa do FN1.

RazoR91
22-04-13, 23:35
Marwol obczaj organoleptycznie ta taśmę i dopiero się wypowiadają. Na razie to robisz burzę w każdym temacie ;)

Tapatalkniete palcem po wodzie

marwol
23-04-13, 21:07
Bez komentarza.

Wniosek z dyskusji - mozesz wygłuszyc drzwi tasmami dekarskimi lub też matami.

Zalezy kto ma ile kasy,bo taśma dekarska z marketu budowlanego bedzie tak sama dobra jak mata do wygłuszenia. Marketing i reklama robia swoje. Kup kilka rolek taśmy do dachow i wygłusz drzwi, kup głosniki jbl, na tył też jbl, no i tube też jbl do bagażnika.Bedzie dobrze.

Ja *******e co za temat...

Pozdrawiam

Tapatalk

bunkerites
24-04-13, 20:46
Dalej nie rozumiem dlaczego macie glosno w aucie.U mnie wkurzajacy sie odglos wiatru przy predkosci powyzej 130km/h.Wiatr ostro dmucha w szpare drzwi a blotnik/slupek.Silnik jest w miare cichy.Napewno nie jest tak wkurzajacy zeby szukac sposobu wygluszania

woPo
24-04-13, 22:26
Dalej nie rozumiem dlaczego macie glosno w aucie.U mnie wkurzajacy sie odglos wiatru przy predkosci powyzej 130km/h.Wiatr ostro dmucha w szpare drzwi a blotnik/slupek.Silnik jest w miare cichy.Napewno nie jest tak wkurzajacy zeby szukac sposobu wygluszania

To albo masz krzywe drzwi albo uszczelkę do zmiany.

bunkerites
25-04-13, 09:49
Drzwi wydaja sie proste:) a wiatr do srodka kabiny nie dmucha..Dzwiek huczacego wiatru jest dokladnie w okolicy lusterko/slupek

iljash
26-04-13, 13:54
To albo masz krzywe drzwi albo uszczelkę do zmiany.

Nie nie , ja tez tak mam , pakujesz wygluszenie do drzwi a potem dzwiek ktory slyszysz to swist wiatru wlasnie w okolicy uszczelka/ szyba . Norma w epce albo przynajmniej problem bardzo popularny bo od wieluuuuu osob slyszalem. Tak jak popularne jest ze opuscisz szybe do polowy to ona lata ( bo ma luz w uszczelkach ) i obija na jakis znacznych dziurach. Sam teraz rozbieram drzwi pod DOKLADNE tlumienie i uszczelki tez chce wziac na celownik , zobacze czy da sie cos z tym zrobic - a auto mam stosunkowo nowe i drzwi tez proste nie ruszone, taka przypadlosc poprostu :)