PDA

Zobacz pełną wersję : Bicie przy hamowaniu.

Sgt
09-04-13, 12:58
Witam
Miałem problem z biciem na tarczach przednich, objawiało się to tym, że przy wyższych prędkościach kierownica zaczynała wibrować. Zmieniłem tarcze z klockami na wakacjach i problem ustał. Natomiast pojawiło się drżenie przy hamowaniu z wyższych prędkości. To możliwe że znowu tarcze się wykrzywiły przez pół roku? Dodam że jeżdżę raczej spokojnie, a tarcze były dobrej firmy. Może to być czymś innym spowodowanym niż samymi tarczami?

kruczekvu
09-04-13, 13:03
Może to być czymś innym spowodowanym niż samymi tarczami?
Koła mogą takie coś powodować
U mnie było to samo i po zmianie kół bo akurat miałem spokój

Sgt
09-04-13, 13:14
Skończy się zima to zmienię na letnie i sprawdzę, ale jestem prawie pewny że na tym drugim komplecie felg było podobnie, może tylko mniej intensywnie. Czym to jest uwarunkowane, wyważanie, krzywa felga, opona?

kruczekvu
09-04-13, 13:19
U mnie felgi były krzywe
Nie bawiłem się w regenerację bo szkoda kasy na zwykłe bez szału

karas
09-04-13, 13:39
ja mam podobnie tzn na zimowkach bije powyzej 120km/h i przy hamowaniu ( wywazalem w roznych serwisach tych super profesjonalnych i tych mniej ). Felgi sa proste natomiast opony sa krzywe - podobno wina zlego przechowywania opon. Mniejsza z tym po zalozeniu letnich problem ustepuje dlatego czekam juz na ta wiosne od stycznia

kruczekvu
09-04-13, 13:42
Felgi sa proste natomiast opony sa krzywe - podobno wina zlego przechowywania opon.
W szoku jestem szczerze mówiąc

ziober111`
09-04-13, 14:45
też walczę u siebie z tym problemem u siebie, dodam że jakby felgi były krzywe to podczas jazdy kierownica też by biła a nie tylko podczas hamowania. A sprawdź u siebie drążki kierownicze i końcówki drążków bo ja mam luzy i podejrzewam że to jest przyczyna. Jeszcze ich nie wymieniłem ale jak coś to napisze czy pomogło.

kruczekvu
09-04-13, 14:47
dodam że jakby felgi były krzywe to podczas jazdy kierownica też by biła a nie tylko podczas hamowania.
Niekoniecznie bo jeśli jest wytrzepany otwór na piastę to może się właśnie dziać to o czym piszemy

markotny
09-04-13, 14:58
Tarcza może się skrzywić też jeśli jest mocno rozgrzana po hamowaniu i wjedziesz z impetem w głęboką kałużę.

kruczekvu
09-04-13, 15:06
Racja Markotny tak sobie załatwiłem tarcze w Accordzie
Tylko że jest mała różnica że po takiej akcji bicie będzie przy delikatnych hamowaniu nawet ;)

malinkie
11-04-13, 08:45
Miałem to samo, wymieniłem tarcze na nowe i po jakimś czasie znowu zaczęło bić pojechałem to tokarza zmierzył bicie i okazało się że jedna tarcza jest prosta a druga krzywa, więc kupiłem drugą zwrotnicę ( taniej niż wymienić piastę) założyłem i już przejechałem ok 2tys km i wszystko jest ok, więc wychodzi na to że piasta była skrzywiona.