Zobacz pełną wersję : Civic 1.6 v-tec Szumienie podczas jazdy skrzynia czy łożysko oporowe?
Witam mam problemik po swapie z b2 na z6 otóż dziś odpaliłem auto i coś szumi jak wciskam sprzęgło przestaje szumieć ,jak puszczam sprzęgło to znów coś szumi ,moje pytanie co uwalone łożysko oporowe czy skrzynia
Łożyska skrzyni dają już o sobie znać.
Łożyska skrzyni dają już o sobie znać.
dokładnie. standardowa przypadłość wiekowych cifów :) nic nie robić - kręcić obroty ;-)
łożysko oporowe. ew sprężyny sprzęgła. u mnie sprężyna wypadła i oszlifowała śruby koła zamachowego
Łożysko skrzyni biegów. Gdyby to było łożysko oporowe to podczas wciśnięcia sprzęgła byś słyszał szum.
sorry, rzeczywiście źle przeczytałem. Brak interpunkcji :rolleyes:
markamp0000
09-04-13, 20:38
dokładnie. standardowa przypadłość wiekowych cifów nic nie robić - kręcić obroty ;-)
czyli mam rozumieć że można trochę pojeździć na lekko szumiących łożyskach? Bo jakoś pod koniec wakacji mam zamiar brać się uszczelniacz na wale, sprzęgło itd. to zrobiłbym wszystko za jednym zamachem. Więc mogę spokojnie poczekać?
Postanowiłem zmienić całą skrzynie bo mam akurat od 1.3 więc przekładke zrobię bo szumi tak że wydechu nie słychać a ta skrzynia z z6 poleci na złom :)
Jesli jestes pewny nowej skrzyni to wymienial, jesli stan niewiadomy to sie 2 razy zastanow bo moze byc tak samo.
Mozna by wymienic tylko 2 łozyska w tej skrzyni co masz i na 99% przestanie szumiec, koszt porownywalny z nowa skrzynia.
skrzynia jest pewna bo od mojego eg3 a tam wszystko było idealnie
Latwo sprawdzic co szumi. Ja kupilem Zabe wlasnie z zajechanym czyms w skrzyni... Pierwszy etap sprawdzania to.. Bieg jalowy... sprzeglo puszczone... Szumi wiec masz diagnoze ze lozysko oporowe lub ktores z lozysk walka glownego. Jesli wcisniesz sprzeglo i przesaje szumiec to dalej masz pewnosc ze lozysko sprzegla lub ktorez z Walka glownego. Zeby wykluczyc jedna z 2 odpowiedzi robisz tak.... Nabierasz predkosci samochodem, jakies 40 km.h wystarczy. Dajesz na np. 3 bieg i gasisz silnik z wcisnietym sprzeglem. Wiec skrzynia sie cala kreci a lozysko oporowe docisku nie obraca sie bo silnik zgaszony... Jesli szumi to na bank skrzynia, jesli nie to lozysko oporowe.... Fuck. widze ze temat rozwiazany nowa skrzynia... Ale ze sie rozpisalem to juz zostawie, moze sie przyda komus ;) Pozdrowka.
Witam ,
Łożyska skrzyni martw ...miałem to i wymieniłem skrzynie na inna i wstawiłem (przez błędną diagnozę mechanika) łożysko oporowe. Jak ktoś potrzebuje nowej to pisać na PW