Zobacz pełną wersję : hamownia a koła
Siema!
Z racji tego że mam w planach zmianę dolotu, chciałbym shamować swoje d14 :D Wiem może to bez sensu ale przynajmniej dowiem się czy uciekły mi jakieś kuce przez te lata i żarcie oleju :p Będę robił dwa wyniki, jeden na seryjnym dolocie a drugi na short ram simota z doprowadzeniem zimnego. Teraz tylko pytanie, czy mierzyć moc na alu 16 czy na zwykłych oem 13 ? Bo niestety na tych alu autko straciło ostro na dynamice ... pierwsze dwa biegi ok a reszta, nie mówiąc o 5 biegu masakra :mad: Prosiłbym o poradę czy lepiej założyć zwykłe i jechać na hamownie, czy może nie bawić się w zmianę i pojechać na tych 16" ?
Jedź na 16' . Skoro chcesz zobaczyć różnicę głównie między dolotami to ca różnica na których?
jedź na takich na których normalnie jeździsz
aha, tylko właśnie zastanawiam się jakie byłoby ewentualne przekłamanie między tymi dwiema felami :P
noooo ale jesteście w błędzie, nie ma znaczenia z jakimi gumami pojedziesz, z jakimi profilami, średnicami itd, to nie ma żadnego znaczenia w przypadku badań na hamowni podwoziowej...
czy będzie to 18'' czy 13'' moc i tak wyjdzie ta sama, po pierwsze na hamowni najpierw robi się wybieg, żeby uzyskać wartości strat do określenia mocy silnika...
a po drugie to wykres mocy i momentu nie jest przedstawiony w czasie, tylko w obrotach, czas tu nie ma znaczenia, bo wybieg również się wydłuży...
i po sumowaniu dostaniesz takie wyniki jak na 13" felgach...
Mnie ciekawi jak się ma rzeczywista średnica kół do pomiaru, w końcu im większy promień koła (ramię) tym mniejsza siła w punkcie styku z nawierzchnią/rolkami przy tym samym momencie na półosiach. Czy ma to znaczenie takie jak opisuję?
lukasz-lukasz
08-04-13, 22:25
Mnie ciekawi jak się ma rzeczywista średnica kół do pomiaru, w końcu im większy promień koła (ramię) tym mniejsza siła w punkcie styku z nawierzchnią/rolkami przy tym samym momencie na półosiach. Czy ma to znaczenie takie jak opisuję?
mierzysz moc na silniku a ona się nie zmieni nawet jakbyś tam 20" władował ;)
Piszę o hamowni podwoziowej, gdzie mierzy się moc na kołach, potem dodaje straty i wylicza moc na silniku.
bartek1706
08-04-13, 23:57
Jak na mój rozum to jest tak samo jak ze skrzynią. Wsadzasz krótszą, czujesz że auto jedzie lepiej ale nie na hamowni różnicy nie będzie.
LOL... normalnie fizyka z gimnazjum... czy silnik traci na mocy jak dasz koła większe albo zmienisz skrzynię? nie traci mocy ani pół konia...
a, że Tobie sie wydaje na rozum, czy jak tam pisałeś, odczuwasz mniejsze przyspieszenie, no bo tak jest przyspieszenie to zdaje się druga pochodna drogi po czasie, i to prawda jest. Moment i moc na punkcie styku koła z jezdnią, fachowo to się określa mianem mocy na kołach, natomiast na hamowni też sobie możesz takie coś zrobić, tylko że nie będziesz miał żadnego odniesienia, bo wszyscy producenci podają moc i moment na wale korbowym silnika nie na kołach, a że dłużej będziesz rozpędzał silnik do odpowiedniej prędkości to nie ma znaczenia...
dajmy na to masz hondę cbx 1000 ona ma 105KM i masz civic 1.6 też dajny na to 105KM silniki takiej samej mocy, i gdzie będzie większe przyspieszenie?
Yyy... nigdzie nie pisałem że coś odczuwam albo że coś mi sie wydaje, zapytałem tylko z ciekawości czy ma to jakieś znaczenie. Dzięki za wyjaśnienie :)
bartek1706
09-04-13, 12:08
LOL... normalnie fizyka z gimnazjum... czy silnik traci na mocy jak dasz koła większe albo zmienisz skrzynię? nie traci mocy ani pół konia...
a, że Tobie sie wydaje na rozum, czy jak tam pisałeś, odczuwasz mniejsze przyspieszenie, no bo tak jest przyspieszenie to zdaje się druga pochodna drogi po czasie, i to prawda jest. Moment i moc na punkcie styku koła z jezdnią, fachowo to się określa mianem mocy na kołach, natomiast na hamowni też sobie możesz takie coś zrobić, tylko że nie będziesz miał żadnego odniesienia, bo wszyscy producenci podają moc i moment na wale korbowym silnika nie na kołach, a że dłużej będziesz rozpędzał silnik do odpowiedniej prędkości to nie ma znaczenia...
dajmy na to masz hondę cbx 1000 ona ma 105KM i masz civic 1.6 też dajny na to 105KM silniki takiej samej mocy, i gdzie będzie większe przyspieszenie?
O tym samym napisalem, a gimnazjum to Twoje "LOL" bardziej symbolizuje...
Wysłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk
O tym samym napisalem, a gimnazjum to Twoje "LOL" bardziej symbolizuje...
Wysłane z mojego HTC Desire HD A9191 za pomocą Tapatalk
buahaha...
dobra to już mam odpowiedź :D Dzięki wszystkim, temat do zamknięcia!