Zobacz pełną wersję : Na jakim oleju jeździsz?
Mały ranking ...
Nie ma się co rozwodzic dlaczego i za ile...
Chodzi o popularnosc koncernów na rynku.
shantillas
12-12-07, 22:09
Castrol GTX High Milage 15w-40 minerał, ale może przy następnej zmianie zaleje półsyntetyk.
Ja zaznaczyłem Motul, bo od 2 lat jeżdżę na nim (10-w40) i taki będzie docelowo, choć chwilowo to jest Havoline (taka mała płukanka po poprzednim właścicielu).
Obecnie Shell 5w-40 ale za 500 km zmieniam na Motula :p
przesiadka z Mobil1 5W-40 na Shell Helix Ultra 5W-40
Obecnie Mobil 5w-40 ale myśle nad Motulemmmmmmmmmmmmm :p
PETRO-CANADA
Ja nie leje oleju, tylko mechanik sam wybrał olej.
Comma Eurolite 10w40, dla mnie bomba ;-) naztepny tez bedzie tej firmy
Mobil 1 i chyba tak dalej bedzie.
Ale jak miałem Forda Fieste 1.1 '89 to lałem lotos, bo co 1000 kilometrów trzeba było dolewać kolejny litr ;)
Valvoline Max Life 10w40 :)
motul 6100, aczkolwiek pytanie nie jest wg. mnie zadane do konca po Polsku :D
Valvoline vr1 10w60. Swietny olej w dosc przystepnej cenie. Spora roznica na plus po przejsciu z mobila
Valvoline Max Life 10w40
Valvoline Maxlife 10W-40
ja toze :d
Olej VALVOLINE VR1 Racing Motor Oil 5W50 - syntetyk - od początku w B18
olej castrol edge 10w40 w D14
ja obecnie śmigam na mobil 10W40 ale przesiadam się na motul 10w40 6100
Po prostu wcześniej o motulu nie słyszałem, a mobil jest powszechnie znany.
Reklama!!
Vavoline Maxlive półsyntetyk. Uwazam ze jest niezły
shell 10w40
za 2000 zmiana na motul'a 15w50 coby mniej troche bralo :d
ITR- motul 300V 5w40 POWER, MICRAlot motul 6100 synhergie + 10w40 :aloha:
Ja się wyłamię ;)
Opel GM półsynetyk.
Midland 5w40 syntetyk -> 180tys km / 11lat auto i bez problemow , moge polecic
skolopendra
13-12-07, 19:05
motul 6100 synhergie + 10w40 ;)
Artur861025
13-12-07, 20:22
Shell 10W-40 :aloha:
wrzossek_m
13-12-07, 20:29
Valvoline MaxLife 10W-40
Shell 10W40 :aloha:
I ludziska mam pytanko, bo słyszałem że jak się ciągnie na jednej marce oleju to już lepiej nie zmieniać, i ciągnąc do końca, np z shella na castrola, takze 10W40, co o tym myślicie ? :)
Mobil1 a teraz Castrol gtx magnatec jeden i drugi polsyntetyk ale w nowym silniczku bedzie Valvo raczej...
STATOIL SUPERWAY 10W40 - TAKI MI ZALALI PRZY WYMIANIE :djablek: . UŻYWA KTOŚ TEGO?
STATOIL SUPERWAY 10W40 - TAKI MI ZALALI PRZY WYMIANIE :djablek: . UŻYWA KTOŚ TEGO?
Ja miałem przez jakieś 100km, wymieniłem na GM pólsynentyk własnie po nim, czułem wyraźne pogorszenie pracy silnika. Znajomy mi powiedział że tego statoila leją najczesciej bo jest najtanszy przy hurtowym zakupie, zraziłem sie do końca. Ale moze tylko ja dostałem taki shit. od tego czasu wszystko robie i wymieniam w aucie sam.
Civic 1.4 - Mobil Super S 10W-40
Avensis D4D - Mobil Synt S 5W-40
Mobil Super S jak wyżej
Następny będzie chyba Motul....
Generalnie reklama czyni cuda bo Mobil wlasnie niej zawdziecza popularnosc IMO
Leon 1.9 TDI MOTUL SPECIFIC SAE 5W40
Civic 1.5 MOBIL SUPER S 10W40
wylej to gowno
ja mam zalany lotos, poprzedni wlasciciel na nim jezdzil, i nie zmienialem, ale przy nastepnej wymianie oleju bedzie motul
mobil1 5w50 syntetyk juz drugi sezon
Wcześniej niewiem co w reichu do niej lali, ja nalałem Castro GTX Magnatec 5W40 pełen syntetyk. Wkońcu 60tys przebiegu :aloha:
Castrol Magnatec 10W40
W D15B7 miałem na początku shell hellix 15W40 ...po 7 tys zrobił się czarny a po 8 sfajczył się prawie do zera. Zalałem testowo Magnateca i przejechałem prawie 17 tys (z konieczności nie zaniedbania) i nie ubyło ani grama... dlatego teraz leję tylko Castrol.
Się zanabywa u forumowego zioma Motula i się jeździ :d
nalałęm mobila 5w50 :) niech ma cuś dobrego :)
panowie
QUAKER STATE i żaden inny, mimo że Subaru ma podpisaną umowę promocyjną na MOTUL, ten ostatni tez jest z resztą dobry. Unikałbym oleju pod 2 nazwami Castrol=Mobil1. Taka jest moja subiektywna opinia poparta wiedzą od znawców tematu
[ Dodano: Pią 28 Gru, 2007 ]
dodam że moj VTEC nie bierze tego oleju
dariusz.srokosz
28-12-07, 08:12
Ja obecnie pomykam na Castrol GTX Magnatec 10w/40. Poprzedni włascicel jeżdził na mobil 1.
MOBIL 1 5W50 RALLY FORMULA
Liqui Moly MoS2-LEICHTLAUF 10W-40
Podobnie jak kolega wyżej, tyle że 15W/40
ja zalewam shell helix plus 10W/40
[ Dodano: Sob 29 Gru, 2007 ]
co myslicie o tym oleju ???
Elf Evolution 5W30
http://moto.allegro.pl/item287010125_elf_evolution_5w30_4l_1l_gratis_.htm l
ja na zime mam mobila 0W40 balem sie troche go zalac bo wczesniej lalem 10w40 ale wszystko narazie gra i buczy i nawet wydaje mi sie ze bierze troche mniej...
a ja trzymam się jendego VALVOLINE VR1 10W-60
Valvoline MaxLife 10W-40 ale zastanawiam się nad Motul 4100 Power 15W-50.
Pozdrawiam
Dawid
piotrekksa
31-12-07, 14:46
Castrol Magnatec 10w 40
Wymiana oleju dziś była :)
Motul 6100 10w40
mobil 10w40 w civicu i taki tez w dieslu zalalem tylko z przeznaczeniem diesel :)
A co myślicie o Castrolu Edge RS Sport ?? ??
[ Dodano: Pią 04 Sty, 2008 ]
chodzi mi o ten 10w60
Do d13 lałem Shell'a 10W-40 - spoko.
Teraz do d14 zamierzam wlac Motul 6100 10W-40 i się okaże :aloha:
Witam :-) wymiana była dziś
EK3 1.5 114km 07.2000r.
przebieg 116000
Olej... po długich namysłach Mobil1 Protection Formula 0W40 i zobaczymy. Zastanawiałem się tez nad Motulem8100 5W40 - bo to ponoć najlepszy olej (tak mówił Pan w warsztacie)
Wcześniej był jakiś FINKE 10W40
Pozdrawiam.
Z półsyntetyka na syntetyk ??? ...daj znać czy nic nie wypłukało ;) ...bo też się zastanawiam nad takim manewrem.
Z półsyntetyka na syntetyk ???
Z tego co wiem to był syntetyk... hm... :-/
szymanowczyk
26-04-08, 10:57
co myslicie o syntetyku liqui moly 5w40 HD do d16z6 ??
bede wymienial i sie zastanawiam czy jest sens na syntetyk ;/ ponoc z gornej polki :afro:
http://www.liquimoly.pl/index2.htm
MOTUL 6100 Synergie+ 10W40
augustflacha
26-04-08, 15:07
mobil super s 10w 40
Z półsyntetyka na syntetyk ???
Z tego co wiem to był syntetyk... hm... :-/
Napisałeś, że wcześniej miałeś 10w40 ;) a półsyntetyki są takie ;)
:aloha:
Castrol Magnatec 15W40 dziś wymiana była :aloha:
Castrol syntetyk nie wiem jakie oznaczenie dokladnie bo poprzedni wlasciciel nie byl pewien ale bedzie motul albo valvo syntetyk ;)
Aktualnie ELF COMPETITION STI 10W40, ale teraz zastanawiam się nad półsyntetycznym Motulem...
Mobil1 5W50 od pierwszej wymiany :d
nie bierze ani łyka oleju i silnik się wkręca aż miło
obecnie castrol edge sport 10w60 :hinczyk:
Castrol Magnatec 10w40. Niewiem co było lane przedtem. Chodzi nie bierze :D.
ps. Moja stara chodzila przez chwile na Quaker State po głowicy. Ale niedojeb nie dokrecił miski olejowej i 1 dzien po wymianie był juz na asfalnie :djablek: .
Oczywiście Castrol Magnatec 5W40, już od kilku lat ten sam olej.
augustflacha
27-04-08, 10:45
Tesco Korzystny Zakup - olej silnikowy 10w40
powaznie? :kirczak:
Martin_urs
28-04-08, 17:04
Civic d15b2 - jakim olejem był zalany przed zakupem? nie wiem.
Zalałem shellem półsyntetykiem 10W-40 i zaczął łykać spore ilości.
Teraz chyba będzie mineral - może jakiś polecicie, bo nie wiem co zalać.
sprobuj zalac motulem 4100 15w50, to dalej polsyntetyk a ogranicza pobor oliwy. w razie czego zapraszam do siebie :aloha:
TENCIO, JA tez STARO Hondzine zalewalem 15w40 TESCO. Ale szło 1 litr na 1000 km. Wiec co 2 tankowanie kupowalo sie 1l oleju i wlewalo. Dobry olej na dolewki :D
Zalałem shellem półsyntetykiem 10W-40 i zaczął łykać spore ilości.
w D15B7 miałem podobnie właśnie z shellem 10W40 ...o dziwo problem znikł wraz z zalaniem magnateca ....dziwne ale empirycznie potwierdzone.
Martin_urs
28-04-08, 20:17
Czyli możecie smialo polecic magnateca - a czy może być z zaufanej beczki? :D czy lepiej butla?
Ja prawdę mówiąc leję magnateca nie mając wielkiego porównania ....ale leję od lat i się nie zawiodłem ... zresztą już się wypowiadałem na ten temat wcześniej.
shella mi brał duzo i o dziwo magnatec tez juz od dawna nie zszedł prawie w ogole...
Z półsyntetyka na syntetyk ??? ...daj znać czy nic nie wypłukało ;) ...bo też się zastanawiam nad takim manewrem.
Hm poczytałem trochę o już całkowicie zgłupiałem :-/
Auto ma przejechane 116000 - to nie jest dużo, ostatnio był nalany olej (jakiś) 10W40.
Na niemieckich rachunkach mam napisane, że aż do przebiegu 90000 był lany cytuję: "SYNTHETIKOL 10W40" syntetyk czy półsyntetyk ??? Nie wiem... patrząc chociażby na Motula 300V nie zawsze 10w40 musi być półsyntetykiem ...
Obecnie nalałem Mobil1 0W40 Protection Formula i mam stracha, żeby mi czegoś nie wypłukał. Nie wiem co mam robić. Pomóżcie.
Tomek
ja zmieniłem z syntetyka na półsyntetyk Castrol Magnatec 10W40 i jest gitara :)
skolopendra
28-04-08, 23:23
10w40 musi być półsyntetykiem ...
nie może być pełnym
Obecnie nalałem Mobil1 0W40 Protection Formula i mam stracha, żeby mi czegoś nie wypłukał.
przy takim przebiegu nie powinien korb ;) wypłukać
augustflacha
29-04-08, 06:50
powaznie? :kirczak:
taki żart...a jest wogóle taki ???
rafnexster
29-04-08, 08:51
motul 15w50
Tomi.civic
29-04-08, 16:50
Castrol EDGE 0W30
Aktualnie ELF COMPETITION STI 10W40, ale teraz zastanawiam się nad półsyntetycznym Motulem...
dokladnie taki sam olej i dokladnie taki sam dylemat :d ale do wymiany jeszcze 5kkm wiec jeszcze troszke :)
Witam.Czy moglby mi ktos doradzic jaki olej wlac do cifa 92 rok hb 180tys przebiegu?!bede wdzieczny!!!
z 92 190 tys to chyba babcia nim jeździła:D
Valvoline 5W50 VR1
Witam.Czy moglby mi ktos doradzic jaki olej wlac do cifa 92 rok hb 180tys przebiegu?!bede wdzieczny!!!
zalej sobie najbezpieczniej półsyntetykiem Motul ew. Valvoline a z tańszych Mobil1
Przesiadka z półsyntetyka Mobil Super S na syntetyk Castrol Magnatec
Doradzacie mu wymianę a post widzieliście z kiedy?
04-05-08 14:25 :cool:
To co leją w ASO -> Castrol Magnatec :D
To co leją w ASO -> Castrol Magnatec :D
Poważnie w ASO leją Castrol Magnatec?
Valvoline VR1 Racing 10W60
Widzieliście wy silniki po Castrolu co on wogole robi to jest gówniany olej gorszego nie widziałem
Ja osobiście Mobila i Gulfa używam ;)
Mobil1 10W40, lany przez przynajmniej ostatnie 50tys km - wcześniej nie wiem co było lane w DE.
Grzesiek_Devil_
11-08-11, 18:09
mam pytanie czy jezeli mam zalany silnik motul 6100 10w40 to jezeli nie mam motula moge dolac na dolewke castrol magnactec 10w40?
Mam motula w domu - odezwij sie, to Ci zona da banke - z litr jest napewno. Szkoda mieszac - a moj nie lyka jak narazie to odstapie za bro.
Albo kup żonie dobrą czekoladę - piwa ja mam pod dostatkiem w Szwecji ;)
Grzesiek_Devil_
11-08-11, 18:13
znaczy pytam zapobiegawczo :) chodz widze ze bieze mi troszke wiecej niz po zakupie...
znaczy pytam zapobiegawczo chodz widze ze bieze mi troszke wiecej niz po zakupie...
Cięższa noga zapewne ;)
Jeżdżę na Valvoline VR1 5W50. Taki właśnie olej zalałem po motulu 8100 5w40 i jestem bardziej zadowolony
Grzesiek_Devil_
11-08-11, 18:18
zmnaczy widze ze dymek zaczyna sie okolo 5 tys.... :/
Poważnie w ASO leją Castrol Magnatec?
Chyba Magnatec. Zawsze był Shell Ultra 5W40 ale od dwóch lat Honda leje Castrola.
Kondraczek
11-08-11, 18:37
Wcześniej był Castrol Magnatec 10w40, a ostatnio Przeszedłem na Motula 6100 10w40
GM 10W 40
Zalewałem to do golfa teraz leje do hondy, nie narzekam.
Motul 6100 10w40
Ja również :)
Motul 6100 Synergie + SAE 10W40
Starstruck
13-08-11, 01:20
Mobil 10W40 półsyntetyk
mobil 5w50 w ej6 d16y7 przebieg 211k
Jak przez 3 poprzednie lata dolewalem od wymiany do wymiany prawie literek tak teraz ani grama i jest bagnecik umoczony w polowie po przejechaniu 10 000. Pewnie to przez to że znudzilo mi się zamykanie szafy na trasie w-wa - wyszkow.
Leje Castrola do Opla oczywiście 10w40, i nie zauważyłem by z silnikiem było coś nie tak...więc wyssane z palca teorie że Castrol niszczy silnik, do mnie nie przemawiają.
Obecnie mam zalany w hondzie i też pewnie się z nią nic nie dzieje, ale chce przesiąść się na Valvoline, lub Millersa. Zobaczymy.
Obecnie Mobil 10w40.
Plany: zamiana na Valvoline MaxLife 5w50 bądź 10w40
Mobil 10w40
Przebieg 292 tys. i nic nie bierze :D
valvoline maxlife 5w-40 "meets api: sm/cf, acea: a3/b4"
Camellia Racing
02-03-12, 16:44
Chodzi o popularnosc koncernów na rynku.
Hmm...trochę nieobiektywna ankieta. Popularny czyli znany, rozpoznawany. Generalnie znam wszytskie marki wymienione w ankiecie ale zalewam Motula.
Dla mnie jest to kwestia zaufania i z drugiej strony przyzwyczajenia :)
ja wczoraj zalałem B16A2 Orlen Platinum 10w40 i kosztowało mnie 49zł za 4,5L
ja wczoraj zalałem B16A2 Orlen Platinum 10w40 i kosztowało mnie 49zł za 4,5L gratuluję odważnej decyzji :p
gratuluję odważnej decyzji :p
czego tu się bać... to jest honda, a nie jakiś bubel wrażliwy na olej
... więc po co przepłacać
Ale nie każde auto jak Honda kręci się tak wysoko, no chyba że lejąc ten olej, zapewniasz siebie i swój silnik, że odcinasz przy 4,500rpm :)
Lać kujawski, po co przepłacać, przecież to - Honda ! :)
możemy się założyć u notariusza jak chcesz o parę złotych, że prędzej w tym wozie zgnije karoseria aż z siedzenia wypadnę niż zajadę silnik... aaaa kręcę go regularnie do odcięcia, bo przecież po coś sobie taki wóz kupiłem..
kujawski drożej wychodzi... aaa poza tym nie wiem czy wiesz że nie ma on właściwości smarnych na tyle odpowiednich, aby pracować w warunkach silnikowych :D:D:D
Zobaczymy co powiesz po kilkudziesięciu tysiącach:cool:
to jest honda, a nie jakiś bubel wrażliwy na olej No to właśnie ten bubel jest wrażliwy na olej
otóż to, na oleju się nie szczędzi, dużo osób Ci o tym powie, zresztą co się będę krył innymi, sam wiem, jak tam chcesz, katuj silnik na oleju Orlena, do mnie to nie przemawia. Przecież ważne że wnętrze się szybciej zużyję niż silnik :D
przestańcie już tymi olejami... są to bujdy i bzdury których nie powinno się słuchać, nie mające pokrycia w prawdzie :D:D
A słyszałeś o szybszym zużyciu właściwości smarnych ? o szybszym przegrzewaniu się ? o jakości danego oleju ? Hołek na pewno nie śmigał na takim oleju, jakim Ty, właśnie kupiłeś :) Cristiano Ronaldo również zapewne nie jeździ na Castrolu :) no i z pewnoscią też nie na Motulu :)
Camellia Racing
03-03-12, 11:40
przestańcie już tymi olejami... są to bujdy i bzdury których nie powinno się słuchać, nie mające pokrycia w prawdzie
Kolego, wyedukuj się w temacie maintenance silnika i pogadamy, póki co pleciesz aby posty nabijać. Sajmon z jaskiem dobrze Ci mówią. Ktoś ostatnio miał problem z silnikiem bo przy remoncie chciał 100 zł oszczędzić na panewkach to mu się obróciła.
Hondziarz84
03-03-12, 12:02
Motul X-cess 5w40 ale ostatnio nie miałem kasy i zalałem Elf 5w40:) Różnica chyba jedynie taka że na Motulu troszkę ciszej pracuje- ale może mi się zdawać:D Bierze tyle samo i tego i tamtego około 0.25l/10000km.
Dotychczas Mobil 10w40.
W ciagu najblizszych 3 tygodni przejscie na MOTUL Synergie+ 10w40 lub X-cess 5w40 ..
poprzedni właściciel jeździł na castrolu, ja po kupnie zalałem również castrol po przejechani paru tys km i dogłębnej analizie spalania doszedłem do wniosku ze zrobie płukanke i zalałem x-cess 5w40 na nim przejechałem 16tys km przy 2 wymianach i niedawno przeszedłem na 0w40 valvoline a przy następnej wymianie zastanawiam sie nad przejściem na x-lite 0w30
panadolhonda
03-03-12, 18:20
powiem z doświadczenia że Castrol magnatec smakuje a motul czy vavoline troche mniej nie znaczy to jednak że jest gorszy lub lepszy. Zasada jest taka że są określone normy gęstości, lepkości, właściwości absorbcji cieplnej itp. Które każdy olej musi spełnić i różnica jest tylko w Widełkach jakie norma zostawia ponieważ nikt precyzyjnie nie określi gęstości czy lepkości sa to zawsze widełki więc jeden ma do dołu drugi do góry i tyle a to że niektóre oleje mają dodatki sprawiające że w kontakcie z syfem gęstnieją spowalniając proces wycieku .Czy to do komory spalania czy z silnika nie czyni ich lepszymi. Tak naprawde olej powinno się dobierać do danego modelu silnika ale i temperatur rocznych w danym miejscu dla hani do 2000r najlepsze będą 5w i 10w .a jak bierze trzeba naprawić albo dolewać. a to że silnik głośniej pracuje znaczy tylko i wyłącznie że olej jest rzadszy nie ma cudów niestety. To nie jego wada a raczej zaleta, bo przy -20 nic specjalnego z nim się nie dzieje. A nawet jeśli ktoś by chciał się pokusić o stwierdzenie że ten jest lepszy od tamtego to musiałby mieć kilka takich samych aut, zalanych różnymi olejami i użytkować w takich samych warunkach przez wiele lat.
Więc jesli nie planujecie użytkować auta 15 lat i więcej to jaki olej nie wlejecie będzie gitara. Cała ta otoczka to tylko marketing nic wiecej. Nie od dziś zresztą wiadomo że dzwignią handlu jest reklama.
Więc jesli nie planujecie użytkować auta 15 lat i więcej to jaki olej nie wlejecie będzie gitara. Cała ta otoczka to tylko marketing nic wiecej. Nie od dziś zresztą wiadomo że dzwignią handlu jest reklama.
Popieram :)
Camellia Racing
03-03-12, 22:44
poprzedni właściciel jeździł na castrolu, ja po kupnie zalałem również castrol po przejechani paru tys km i dogłębnej analizie spalania doszedłem do wniosku ze zrobie płukanke i zalałem x-cess 5w40 na nim przejechałem 16tys km przy 2 wymianach i niedawno przeszedłem na 0w40 valvoline a przy następnej wymianie zastanawiam sie nad przejściem na x-lite 0w30
lar, czemu takie kombinacje planujesz?
ja zalałem Motul 8100, nie mam pojecia co miałem wczesniej..
Valvo Maxlife 5w40 , a od 10 tys km, Maxlife 10w40 :-)
pawelcivic1705
25-05-12, 23:21
MOTUL Synergie+ 10w40 a przy następnej wymianie Valvoline Maxlife 5w40:)