Zobacz pełną wersję : bicie przy przyspieszaniu
witam,
mam problem z moja honda MB1 b16a2
gdy ujade ze 30 km pojawia sie bicie w prawym przednim kole ale tylko podczes przyspieszania gdy wciskam gaz, jak odpuszczam bicie natychmiast ustaje. Bicie zalezy od przyspieszania jak wolno przyspieszam bicie jest lagodniejsze a jak agresywniej czuc jakby sie jechalo na kwadratowym kole:P
kolo dokrecone, piasta tez,
panowie co to moze byc? przegub? półoś?
z gory dzieki za komentarze i rady
A koła masz dobrze wyważone? Albo może wjechałeś w jakąś dziurę ostatnio?
w dzuie to sobie nie przypominam zebym wpadl w jakas wieksza
jakby to byly kola to caly czas by biło a nie tylko przyprzyspieszaniu
Kolego, przegub zewnętrzny robiłem go 2tyg temu. Spr sobie jeszcze skręcając mocno koła (na maksa) i rusz mocno powinien walić jeszcze bardziej. U mnie waliło i na prostych i na skręconych
nic nie strzela i nie wali. moze to przegub wewnetrzny?
kolego weź sobie zamien kolo z tym z tylu, ja np mialem opony Klebery z przodu i bicie mialem prz 100 , latala kierownica nic nie slyszalem , ale teraz jak zalozylem sobie barumy na przód a klebery na tyl to poczulem bicie w kole i tak samo jak ty przy przyspieszaniu itp te same objawy, okazalo sie ze opona prosto mowiac nie jest rowna gdzies nia zawadzilem o jakas dziure i sa bica , wystarczy kolem na lewarku zakrecic na 5 biegu i zobacz jak sie zachowuje bo moze byc to felga,
Sprawdż przegub wewnętrzny i poduszki silnika/skrzyni b.
kolego weź sobie zamien kolo z tym z tylu, ja np mialem opony Klebery z przodu i bicie mialem prz 100 , latala kierownica nic nie slyszalem , ale teraz jak zalozylem sobie barumy na przód a klebery na tyl to poczulem bicie w kole i tak samo jak ty przy przyspieszaniu itp te same objawy, okazalo sie ze opona prosto mowiac nie jest rowna gdzies nia zawadzilem o jakas dziure i sa bica , wystarczy kolem na lewarku zakrecic na 5 biegu i zobacz jak sie zachowuje bo moze byc to felga,
zobacze te kola, na dniach zaloze letnie kola,
Sprawdż przegub wewnętrzny i poduszki silnika/skrzyni b.
poduszke jakas mam do wymiany bo jak puszcze gaz i wcisne ponownie to az wajcha skrzyni biegow sie mocno rusza
ma ktos jakies dojscia gdzie mozna kupic nowy taki przegub i jak jego cena?
czy od b18c4 podejdzie półośka do b16a2? bo jak cos to kupie uzywke
EDIT:
moze byc to tez łozyska w kole?
Na bank mówię, że to przegub. Typowe objawy.
Na bank mówię, że to przegub.
Wewnętrzny może być ale może też być poduszka
tez mi mechanik mowil ze wewnetrzny,
zewnetrzny pewnie by tłukł przy skrecaniu i na dolkach?
zacznij od poduszek skoro i tak masz je uwalone, ostatnio wymieniałem u siebie i dużo różnych zgrzytów przy puszczaniu gazu znikneło
tez mi mechanik mowil ze wewnetrzny,
Wewnętrzny ma to do siebie że jak jest mocno luźny to właśnie będą wibracje na prostej drodze i inne rzeczy
A zewnętrzny to głównie na zakrętach ale na dołkach to nie
Podnieś auto i zobacz jakie masz różnice luzów na jednym z kół a jakie na drugim
Złap za półoś i ruszaj lewo prawo
Z drugiej strony to samo
Chyba tak zrobie,nie chce wydawac zbednie pieniedzy na cos co jest jeszcze dobre
Osobiście tak sprawdzam jak coś idzie w kierunku wewnętrznych jako podejrzany
Mam dokładnie to samo co Ty tyle że ja jeszcze mam przy skręcaniu. Pojawiło się to nagle. W dodatku już zaczęła mi nawet kierownica się trząść. Mechanik powiedział mi że raczej przegub zewnętrzny. Właśnie mam zamiar jakiś zamówić, jak wymienie to napisze co i jak.
Mechanik powiedział mi że raczej przegub zewnętrzny.
Rozumiem że strzela przy skrętach ?
Jeśli nie to nie on jest winny
Wewnętrzny ma to do siebie że jak jest mocno luźny to właśnie będą wibracje na prostej drodze i inne rzeczy
A zewnętrzny to głównie na zakrętach ale na dołkach to nie
Podnieś auto i zobacz jakie masz różnice luzów na jednym z kół a jakie na drugim
Złap za półoś i ruszaj lewo prawo
Z drugiej strony to samo
tak zrobie, posprawdzam i zobaczymy
gdzie mozna dostac taki przegub wewnetrzny bo na alledrogo nie ma?;/
witam , ja sprawdziłbym zewnetrzny przegub a i sprawdz czy sie przypadkiem nie poluzował na nakrętce , i sprawdził poduszki silnika,
a i co równiez przechodzilem to gumy w wahaczch , dobrze je sprawdz moze któras jest juz ostro zmęczona ale zrób to sam bo u mnie bylo tak ze na stacji djagnostycznej bylo niby wszystko ok ale jak sam sprawdzilem to przednia guma byla do wymiany i kolo przy przyspieszaniu traci geometrie
wtedy moze telepac trząsc budą
sorki za ort.
pozdrawiam
Rozumiem że strzela przy skrętach ? tak tak już od dawna ale teraz jest prawdziwa impreza...
pany a jak mozna sprawdzic poduszki silnika czy sa dobre?
kanał i zobacz czy nie są oberwane
Sprawdzasz ,czy nie są sparciałe,zalane olejem,naderwana guma amortyzująca.Dobre światło ,podnośnik lub kanał .
pany wymieniony przegub wewnetrzny na lewej półosi, zdawalo mi sie ze biło w prawym kole a to jednak lewy przegub, widocznie bicie sie rozchodzilo.
BICIE ZLIKWIDOWANE:)
Ja dopiero teraz wymieniłem przegub zewnętrzny i u mnie również bicie ustąpiło. Dla potomnych dodam że na początku pojawiło mi się bicie na półośce a dopiero potem przegub rozleciał się w ten sposób że strasznie strzelał na pełnym skręcie.