Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Honda Civic 1995 1.3 Za pierwszym razem odpala a potem już nie! Pomocy!

cooreman
08-04-13, 12:21
Witam,

Mam taki problem, autko odpala mi za pierwszym razem, na benzynie lub na gazie, zależy jaka pogoda. Ale w momencie gdy np . zgaszę silnik to potrafi już za drugim razem nie odpalić, męczy się! akumulator ładuje np. całą noc i na drugi dzień to samo! Akumulator nie jest najnowszy ale wcześniej nie było z nim kłopotów.
Dopiero jak już tak z 10-15 razy go przydusze kluczykiem to zaczyna powoli odpalać, dodaje w między czasie trochę gazu i jakoś tam odpali. Jak się silnik już dobrze rozgrzeje to potem już normalnie odpala bez problemu na gazie i benzynie! Proszę o pomoc co to może być. Sprawdzałem świece ale są ok! Proszę o pomoc!

birchie
08-04-13, 14:11
A przed odpaleniem silnika wciskasz gaz i odpuszczasz go powoli? Bo taka jest prawidłowa procedura odpalania Civica 1.3

cooreman
08-04-13, 21:02
Jutro to sprawdzę, autko kupiłem z narzeczoną dwa miesiące temu i na samym początku było wszystko ok. odpalałem normalnie. Jutro tak zrobię i dam znać.

Paso
08-04-13, 22:08
nie zdziw się jak obroty wskoczą na 2tys i potem spadna do około 1,5-1,3tys to jest ssanie po nagrzaniu powinno ci się wyłączać. Wciskanie pedału gazu przed odpaleniem to normalne uruchomienie ssania w EG3 ( nawet w lecie ).

cooreman
13-04-13, 10:51
Witam, testowałem Państwa podpowiedzi i mogę stwierdzić ze odpalanie na wciśniety pedale gazu pomaga, aczkolwiek, gdy były kilka dni temu niższa temperatura, to na gazie nie chciał odpalić, dopiero na benzynie, ale temperatura na dworze nie była minusowa. Teraz jak jest od +5 do +13 na dworze to dziś rano odpalił mi elegancko. Jak by ktoś miał jakieś pomysły do proszę o wypowiedź, dziękuje.

kaczka208D
13-04-13, 11:51
Ale mówisz o ciepłym czy zimnym silniku w końcu ?
Sprawa wygląda tak na zimnym silniku (pierwsze odpalanie z rana) przy bardzo dużych mrozach (-10 -20oC) należy dwa trzy razy nacisnąć pedał gazu puścić i dopiero kręcić rozrusznikiem - broń boże nie kręć rozrusznikiem z wciśniętym gazem bo zalewasz silnik i nie ma prawa odpalić !
Przy takich temperaturach jak teraz czyli np. 0oC lub mały mróz do -5 nie naciskam gazu w ogule na zimnym i pali dobrze.

Na ciepłym naciskasz pedał gazu raz, puszczasz i kręcisz powinien bez zająknięcia odpalić !

Tak to wygląda, nawet w książce obsługi do tej hondy tak pisze .

birchie
13-04-13, 15:37
Tak to wygląda, nawet w książce obsługi do tej hondy tak pisze .

Z tym, że powinno zawsze starczyć jedno wciśnięcie i odpuszczenie, bo tu nie chodzi o żadne pompowanie paliwa a wyzerowanie ustawienia jednej sprężyny.

Jak by ktoś miał jakieś pomysły do proszę o wypowiedź, dziękuje.

Standartowo- na początek sprawdzić stan kabli oraz świece.

kaczka208D
13-04-13, 16:31
No nie wiem w książce do obsługi pisze wyraźnie : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/07dd2f4023858938.html

birchie
13-04-13, 16:43
No nie wiem w książce do obsługi pisze wyraźnie : http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...023858938.html

Hmm, no patrz... :) Jakoś nigdy tego nie czytałem, zgodnie z prawem Murphy'ego, żeby instrukcję czytać dopiero, kiedy wszystko inne zawiedzie :D

piotreek23
13-04-13, 17:02
Z tego co ja wiem na gazie się nie powinno odpalać. Najpierw na benzynie a jak silnik się już nagrzeje odpowiednio dopiero potem przełączenie na gaz.

Paso
14-04-13, 19:46
ja lpg nie mam ale też bym raczej nie odpalał nigdy na gazie, w zimie ssanie musi podgrzać trochę silnik dopiero potem gaz. Jak wyłączasz silnik to zawsze na benzynie szkoda pływaka w gaźniku.