Zobacz pełną wersję : Car Audio Civic Coupe
Witam....wybaczcie jeśli żle szukałem na forum:-)...jakie głośniki pasują co civica coupe rocznik 98,EJ6 6gen?chodzi mi o wymiary i ewentualnie propozycje pełnego nagłośnienia(tył i przód),kupiłem auto z okablowaniem ale bez glośników,posiadam Pioneera DEH 30 MP.oczywiscie chciałbym to zamontowac w fabryczne miejsca bez przeróbek.
z przodu oryginalne były 13cm
a w półce z tyłu elipsy 6x9. Orginalnie był tam sprzęt firmy Pioneer
z przodu oryginalne były 13cm
eeee, 16 były tylko takie kapslowate
Witam....wybaczcie jeśli żle szukałem na forum:-)...jakie głośniki pasują co civica coupe rocznik 98,EJ6 6gen?chodzi mi o wymiary i ewentualnie propozycje pełnego nagłośnienia(tył i przód),kupiłem auto z okablowaniem ale bez glośników,posiadam Pioneera DEH 30 MP.oczywiscie chciałbym to zamontowac w fabryczne miejsca bez przeróbek.
dobry zestaw odseparowany na początek w drzwi przednie i dystanse aby zainstalować midbasy 16cm, do tego wytłumienie tychże drzwi i na początek da się jeździć
dzikei za info
myśe o takich glosniczkach ,podejdą na przód?HELIX DARK BLUE 62.1
http://www.allegro.pl/item278831892_helix_dark_blue_62_1_kielce_sklep_2_ x_gratis.html
jaki wzmacniacz do tego i czy naprawde jest konieczny?
dzikei za info
http://www.allegro.pl/item278831892_helix_dark_blue_62_1_kielce_sklep_2_ x_gratis.html
Myślę że zestaw helixa jak najbardziej w porządku. I pod samym radiem i pod wzmakiem da radę. Na pytanie czy potrzebujesz wzmacniacza to powinieneś sobie sam odpowiedzieć. Ja zainstalowałem podobny zestaw pod radio. Przemyślałem wszystko tak aby potem w łatwy sposób podpiąć wzmaka. Bez wzmacniacza głośniki brzmią trochę ociężali, jakby im się nie chciały grać. Da się tego słuchać ale jak już słuchałeś kiedyś przodu podłączonego pod wzmacniacz to już ciężko się przyzwyczaić.
Jak najbardziej te Helixy podejdą i są jednym z lepszych zestawów za te pieniądze wg mnie.
A wzmacniacz jak go masz to nie koniecznie chodzi o to aby grać głośniej ale czyściej, dynamiczniej i mieć sporo lepszą scene dźwiękową niż spod radia. Z racji tego, że na wzmaku dasz się w pełni rozwinąc głośnikom.
Pozdro
dzieki za informacje..czytalem ze do civa coupe 6 gen ciezko dobrac glosniki bo sa za plytkie dziury.jedynym roziwazniem jest montaz bez maskownic z bebechami na wierzchu?:-),,co proponujecie zrobic?rozumiem, ze dystanse z mdf na pewno,jeszcze cos?jak juz wzmacniacz to jaki?
jedynym roziwazniem jest montaz bez maskownic z bebechami na wierzchu?:-),,
w zasadzie to jest nieprawda, wejdzie każda 16, tylko trzeba wyciąć plastikowy kosz z tapicerki + dystans
dzikei za info
Jeśli nie chcesz kupić wzmaka to zostaw te Helixy, a jeśli jednak zdecydowałbyś się na wzmaka to pomyśl nad Powerbass S-6C. Teraz na www.essa.com.pl jest na nie spora promocja
witam moze ktos doradzi jakie glosniczki na tyl do coupe 94 mysle nad hertz a i czy dystanse dac i ew jaki ich by byl rozmiar pozdr
na tyl do coupe 94 mysle nad hertzgłośniki w półke? no to dystanse raczej nie beda potrzebne :)
Jeśli nie chcesz kupić wzmaka to zostaw te Helixy, a jeśli jednak zdecydowałbyś się na wzmaka to pomyśl nad Powerbass S-6C.
A to dlaczego do Helixów ma nie być wzmaka a do PB ma być ?
Wytłumacz mi jakie są znaczące rożnice między Helixami a jednym z podstawowych modeli PB, że do Helixa nie polecasz wzmaka a do najtańszego PB tak ?
I jedno i drugie zagra tak samo. I każdy głośnik na wzmacniaczu zagra lepiej niż bez niego. A dlaczego nie będe Ci tłumaczył. Sam się powinieneś domyśleć.
Co nie zmienia faktu, że S-6C nie zagra lepiej niż Helix - zagra dardzo podobnie.
Żeby usłyszeć różnice w stosunku do Helixów musiał byś włożyć chociażby PB L-6C (ale też nie spodziewaj się fajerwerków i wodotrysków w różnicy w graniu) a przy 2XL-6C poprawa była by słyszalna i to można powiedzieć znaczna, lecz za cene @XL-6C można spokojnie kupić Rainbowy do których w/w PB się nie umywa.
Pozdrawiam
Jeśli nie chcesz kupić wzmaka to zostaw te Helixy, a jeśli jednak zdecydowałbyś się na wzmaka to pomyśl nad Powerbass S-6C.
A to dlaczego do Helixów ma nie być wzmaka a do PB ma być ?
Wytłumacz mi jakie są znaczące rożnice między Helixami a jednym z podstawowych modeli PB, że do Helixa nie polecasz wzmaka a do najtańszego PB tak ?
Taka różnica że Helix ma 50W a PB 70W. Totaka subtelna i malutka różnica... Reszty się domyśl...
Taka różnica że Helix ma 50W a PB 70W. Totaka subtelna i malutka różnica... Reszty się domyśl...
Twierdzisz tak na podstawie odsłuchów czy czysto teoretycznych danych katalogowych ? Bo wydaje mi się, że na podstawie katalogów a takie mądrości są dla mnie wielce inspirujące i często się nad nimi zastanawiam jak czytam takie brednie.
Tak się składa, że słuchałem zarówno Helixów coprawda Blue 62MkII jak i PB tylko, że ES-6C na wzmacniaczu GroundZero TA4000T który ma 4x75W RMS jak szukałem zestawu przedniego do siebie i jak dla mnie grały bardzo podobnie. I to co moge powiedziec po odsłuchu to, że PB wygrywał przy tonach niskich tak przegrywał przy wysokich i średnich.
Więc jeśli nie słyszałeś Helixów na wzmaku to nie pisz prosze głupot, że się na niego nie nadają. I teksty typu, że PB ma 70W i jest dlatego cacy super zarąbisty na wzmacniacz a Helixy 50W i dlatego się na wzmacniacz nie nadaje też sobie daruj.
Nie tylko mocą głośników się żyje i zachwyca i nie tylko po mocy oceniasz głośniki.
Pozdrawiam
Twierdzisz tak na podstawie odsłuchów czy czysto teoretycznych danych katalogowych ? Bo wydaje mi się, że na podstawie katalogów a takie mądrości są dla mnie wielce inspirujące i często się nad nimi zastanawiam jak czytam takie brednie.
Tak się składa, że słuchałem zarówno Helixów coprawda Blue 62MkII jak i PB tylko, że ES-6C na wzmacniaczu GroundZero TA4000T który ma 4x75W RMS jak szukałem zestawu przedniego do siebie i jak dla mnie grały bardzo podobnie. I to co moge powiedziec po odsłuchu to, że PB wygrywał przy tonach niskich tak przegrywał przy wysokich i średnich.
Więc jeśli nie słyszałeś Helixów na wzmaku to nie pisz prosze głupot, że się na niego nie nadają. I teksty typu, że PB ma 70W i jest dlatego cacy super zarąbisty na wzmacniacz a Helixy 50W i dlatego się na wzmacniacz nie nadaje też sobie daruj.
Nie tylko mocą głośników się żyje i zachwyca i nie tylko po mocy oceniasz głośniki.
Pozdrawiam
Możesz mi zacytować moją wypowiedz że Helix nie nadaje się pod wzmaka?
Napisałem że wg mnie Helix lepiej zagra na radiu niż PB, a PB lepiej na wzmaku niż Helix. I to jest moje zdanie mój gust i nie masz prawa go podważać...
Pozdrawiam
Jeśli już rozdrabniamy temat na granie spod radia to trzeba by było się zastanowić, który z w/w zestawów ma miększe zawieszenie a do czego to prowadzi pewnie uczyli na fizyce więc chyba logiczne dla Ciebie jest że im głośnik ma miększe zawieszenie, tym jego ruch jest łatwiejszy czyli potrzeba mniejszej mocy by wprawić układ drgający w ruch. I głośnik z miększym zawieszeniem będzie łatwiej też wprowadzić w ruch na wzmacniaczu.
Co do prawa podważania zdania. Każdy ma prawo do wszystkiego. Ty podważasz moje zdanie ja Twoje proste jak budowa cepa.
Dalsza dyskusja jest jak dla mnie bezsensowna, gdyż Ty swoje racje podpierasz danymi z katalogów a ja odsłuchami.
Tak więc pełen respect dla Ciebie i koniec dyskusji.
Pzdr
wyjaśnijcie sobie na PW wątpliwości co i jak