Zobacz pełną wersję : Lewa dolna poduszka silnika....
Witam słuchajcie powie mi ktoś czy lewa dolna poduszka silnika ta przy kole pasowym wału powinna latać na tej śrubie? tzn. czy po nałożeniu poduszki na ten bolec powinna mieć parę mm luzu w każdą stronę? coś mi puka przy puszczaniu sprzęgła i dochodzi to z lewej strony od koła, wykluczam sworznie, przeguby, hamulce są ok drążki i magiel też, wykręcałem ja i zalewałem bo była zerwana, ale dalej puka, mam wrażanie, że to przez ten luz, niby ją się skręca, ale mimo wszystko przecież pracuje i stąd może być ten dźwięk taki metaliczny puk, czy ktoś ma z tym doświadczenie wie jak powinno być oryginalnie bo coś mi się wydaje, że tam nie powinno być luzu....
Nikt się nie wypowie w temacie? nikt nic nie wie?
po to jest poduszka, żeby guma pracowała, a nie śruba latała w tulejce poduszki.. samo zaczęło pukać czy coś tam wymieniałeś? zrób foto, bo ciężko cokolwiek powiedzieć
czy lewa dolna poduszka silnika ta przy kole pasowym wału powinna latać na tej śrubie? tzn. czy po nałożeniu poduszki na ten bolec powinna mieć parę mm luzu w każdą stronę?
U mnie w 3 Cifach nie ma żadnego luzu
No też tak myślę HG_wwa, pukać zaczęło samo, wyjmując poduszkę żeby ją zalać zauważyłem ten luz(trzymam założoną już poduszkę nie przykręconą i mogę ruszać ją w prawo, lewo, góra, dół, teraz pytanie czemu tak jest? skoro powinna wchodzić na styk? może jest nie od tego auta? chociaż z wyglądu jest identyczna jak oryginalna.
podobny problem ostatnio był wałkowany tu
http://www.civicklub.pl/forum/showthread.php?126517-pytania-i-odpowiedzi-VI-gen-EJ-EK/page806
chyba nie do tego auta poduszki macie
z tego co pamiętam to są 2 rodzaje bolców, chyba jest różnica pomiędzy angielką 5d a resztą 6genów. a może między B i D serią:confused: zmierz suwmiarką jaka średnica i podbij do jakiegoś dobrze zaopatrzonego sklepu albo przez neta się dopytaj w jakimś e-sklepie lub allegro
No dobra to już jest jakiś trop bo tak być nie może...ogólnie to mało jest tych poduszek a cena oryginalnej przyprawia mnie o palpitację serca:), może ktoś wie gdzie mógłbym taki odpowiedni zamiennik dostać, inter cars, jdm shop, odpadają
Zakupiłem poduszkę silnika firmy NOK i teraz tak średnica otworu w poduszce to 19,6 mm natomiast średnica trzpienia to 15,45 mm, Co wy na to? postanowiłem nie bawić się w szukanie odpowiedniej poduszki tylko dorobić tulejkę u tokarza, którą wypełni lukę, ale teraz mam inny temat i chyba znalazłem przyczynę pukania przy puszczaniu i dodawaniu gazu i puszczaniu sprzęgła, mam luz na podporze półosi ruszając przegubem wewnętrznym w różne strony jest luz i stuki, i teraz pytanie do Was jak ta podpora jest skonstruowana? tak jest w środku jakieś łożysko chyba? da się to wymienić?