Zobacz pełną wersję : 1.7 ctdi zawor turbiny pierburg
Wie ktos może gdzie dokładnie znajduje sie zawor turbiny (pierburg)? Nie moge go znalezc. Moze ktos ma jakie foty dokladne.
http://www.civicforum.pl/forumdisplay.php/252-SILNIKI-DIESLA
i http://www.civicforum.pl/forumdisplay.php/257-Turbo-I-Dolot
tam jest wszystko o silniku diesla i dokładnie opisane wszelkie usterki
i go nie wymieniaj chyba że jest pęknięty bo w większości przypadków turbo odcina z innej przyczyny
Ja juz nie wiem co z tym autem jest... Mechanik sprawdzal turbine powiedzial ze jest ok ze ma minimalny luz oleju nie bierze a wciąz odcina... ciegno od westgate chodzi dobrze... Koszmar ten silnik
ten silnik naprawia się na podstawie błędów jakie wyświetlą się na skanerze. Naprawa bez kodu błędu to strata kasy. Odcinanie turbiny szczególnie zimą to żadna nowość w tym silniku.
W większości przyczyną jest jazda z obrotami poniżej 2500obr/min a to powoduje osadzanie się sadzy.
Jak chcesz konkretnej pomocy to zwróć się do rambo7 z civicforum albo poszukać konkretnego mechanika.
pozdrawiam
No ja staram sie ja dusic ale nie idzie dzisiaj dwa razy odcielo a zazwyczaj jak jade z obciazeniem (4 osoby). auto po 30 km jakby traci kulture pracy silnik robi sie glosniejszy i naprawde nieprzyjemnie sie jezdzi tym samochodem chce go sprzedac ale nikt przeciez nie kupi takiego zajazda... Sluchaj kolega ma czytnik kodow taki uniwersalny tam mi wyskoczyly dwa bledy nie pamietam kodu ale bylo napisane ze czujnik za niska wartosc turbo i za wysoka wartosc... Moze te auto ma po prostu juz zbyt duzy przebieg zauwazylem ostatnio ze leci zimeringu(czy jak to sie tam nazywa uszczelka walu)... turbina niby nie bierze oleju ale dziwnie brzmi (moge nagrac), w przewodzie pod map sensorem jest troche brudno tzn od oleju to cos oznacza???
Jak chcesz podmienić to ja mam sprawny zawór ciśnienia doładowania Pierburg - wymieniałem u siebie, ale to nie on był przyczyną problemu.
Dzis bylem na kompie u kumpla wyszly dwa bledy p0237 i p0238 kumpel (komisiarz z doswiadczeniem) mowi ze to ten czujnik u gory (bosha) dodam ze jak go sciagne to jest w tym kanale brudno jakby nagar ale nie jest on zapchany.dzis jezdzilem caly czas powyzej 3.000 obr jakos tak nie odcinalo ale nie mialem pedalu w podlodze, jedyne co to mnie uszy bolą:) znalzlem filmik na you tube w ktorym jest podobny dzwiek silnika jak u mnie tyle ze umnie on wystepuje na wolnych obrotach bez wlaczonego kompresora jak wlacze to znika...
http://www.youtube.com/watch?v=ETD5TuaOOSk
no i teraz wiadomo o co chodzi.
Opis z innego forum:
"DTC P0237: Niskie napięcie obwodu czujnika doładowania turbosprężarki (w praktyce dot. czujnika ciśnienia doładowania Bosch) (skutki: spadek mocy, problemy z wejściem na wys. obroty)
W przypadku gdy np. P0237 świeci się non stop nawet po skasowaniu, i po ponownym uruchomieniu silnika nie zgasł Check Engin a kolejna diagnoza wykazuje P0237 silnik chodzi, ale bez doładowania turbiny i cały czas w trybie awaryjnym - to nastąpił defekt czujnika - nadaję się on do wymiany.
DTC P0238: Wysokie napięcie obwodu czujnika doładowania turbosprężarki (w praktyce dot. czujnika ciśnienia doładowania Bosch) (skutki: spadek mocy, problemy z wejściem na wys. obroty)"
obstawiam że jak zrobi się już cieplej to będzie już mniej problemów z checkiem.
Z miesiąc pojeździj nim dynamicznie to może się układ oczyścić lub przegonić autostradą
pozdrawiam
Wie ktos może gdzie dokładnie znajduje sie zawor turbiny (pierburg)? Nie moge go znalezc. Moze ktos ma jakie foty dokladne.
Witam zawor znajduje sie pod autem najlepiej na kanal wjechac, jest on po srodku albo blizej prawego kola
ostatnio leje paliwo "premium" i zmieniam biegi po 2.7 tys... jest lepiej ale boje sie dojsc do 5 tys pewnie odetnie jutro jak sie silnik rozgrzeje to zobacze... a jezeli nawet w cieple dni tak odcina to znaczy ze ten czujnik???najgorzej jest jak jade oszczednie i nagle trza wyprzedzic robie redukcje gaz w podloge i bum Check... :) Mam pytanie czy wasze silniki tez sa takie glosne i dziwnie bucza??? bo jak dzis jechalem hdi-kiem to slychac tylko dziwny gwizd i auto sie zbiera a u mnie to jest buuuuuu i dopiero przyspiesza :)
obroty do 4 tyś starczą i rozruszasz łopatki turbiny ale to może potrwać.
Silnik jest głośny (nawet bardzo aż wyje) przy przyspieszaniu.
Ja od 2,5 roku (od kupna) jeżdżę dynamicznie i nie miałem nigdy checka.
Na seryjnej mocy też chyba takie małe buuuuu miałem ale zwiększyłem moc do 120KM i już nie mam tego efektu.
Zmień styl jazdy (jeździj na 4 biegu zamiast 5) -najtańsze lub wymiana czujnika + czyszczenie turbo (bez gwarancji że coś da)
ps. chyba każdy nowy posiadać EP4 loguje się na forum dopiero jak ma problem z turbo :)
Ogolnie w aucie nie wymienilem nic poza alternatorem i rozrusznikiem... Mam straszne problemy z tym "rozruszaniem" turbo pomimo tego ze jest cieplo podczas 3 tys wcisne gaz w podloge to zaraz check sie pali... A moze wyszuscic ten map sensor???
Alternator to standard :), możesz poczyścić czujniki (ja się nie znam bo nigdy nie miałem potrzeby).
Rozruszanie kierowniczek turbo trwa i będzie jeszcze wiele checków.
http://www.civicforum.pl/showthread.php/12027-Czyszczenie-kierowniczek-1-7-ctdi
post 10 , 11 i kolejne.
Napisz za jakiś czas jak sobie poradzisz z problemem.
pozdrawiam