PDA

Zobacz pełną wersję : Urwane koło pasowe napinające pasek Klimatyzacji

Oma
06-04-13, 16:31
Witam!
po wymianie rozrządu od jakiegoś czasu zaczeło mi coś popiskiwać. z początku myślałem że to pompa wspomagania, ale już dzisiaj wiem że to jest wina koła pasowego napinającego pasek klinowy od klimatyzacji,
mam problem ponieważ cała śruba na którym koło było zamontowane jest wykrzywiona czy da sie ty zrobic i czy się da dokupic koło pasowe i czy musze wyciągać ppompe wspomagania i poduszkę silnika

dudi189
07-04-13, 18:03
musisz wymienić całe mocowanie na którym się trzyma sprężarka klimatyzacji bo z tego co pamiętam to jest nierozbieralne, ewentualnie tam można zdjąć tylko to kółko napinające i zmienić łożysko, czyli trzeba spuścić czynnik, wyjąć kompresor klimy i dopiero się dostaniesz do mocowania, dziwne że ten pręt na którym jest kółko się wygięło bo to prędzej się powinien pasek klinowy urwać, aha jak napinać będziesz pasek klinowy to najpierw luzuje się nakrętkę kółka, wkręcasz/wykręcasz śrubę napinającą i dopiero dokręcasz kółko, W innym wypadku powyginasz znowu

mirasek
07-04-13, 21:28
Napinacz paska klimy jest przykręcony na dwóch śrubkach do bloku, nie ma potrzeby zaczepiać sprężarki aby go wyjąć. Dokup napinacz w używce, profilaktycznie zmień łożysko (6203) za 15zł żeby 2x nie zaglądać tam. Wypada wyjąc pompę wspomagania żebyś miał dobry dostęp do napinacza.

Aby wymienić pasek klimy, odkręć poduszkę od podłużnicy, odchyl i przełóż pasek.

Odnośnie mocowania sprężarki klimy, to jest to rozbieralne, da się odkręcić samą sprężarkę od łapy i potem łapę od bloku, także np. przy przekładce silnika nie ma potrzeby ściągać czynnika i rozszczelniać układu - sprawdzone :) A sam napinacz to już oddzielna bajka, więc nie ma tragedii :)

Oma
09-04-13, 08:37
Dzięki:D pasek nie pekł bo był wymieniany dopiero co może dlatego... z tego co ja zauważyłem to pompa napewno do wyjecia bo ręki nie wsadzę:D ale mam jeszcze pytanie czy nie zapowietrzy mi sie układ będę chciał wymienic przy okazji olej od wspomagania bo czarny:(

a i czy jak odkręce poduszkę od podłużnicy silnik nie opadnie trzeba go czymś podpierać??

mirasek
09-04-13, 10:34
Jeśli pasek nie pękł, jest dobry i nie chcesz go wymieniać, to nie musisz odkręcać poduszki.

Jeśli chcesz wymienić olej do wspomagania to i tak musisz przegonić cały układ, pompa się odpowietrzy -> http://www.uees.edu.sv/sae_foro/manual/pdf/17-21.pdf

Oma
10-04-13, 21:18
pasek był dopiero wymieniany, a przy okazji w czasie i teraz po zimie pedał sprzegła nie chce odbija wysprzęgla ale czasami nie odbija leży i ogólnie łapie od góry, to dobrze?

mirasek
10-04-13, 22:02
Powinno zawsze dobrze dobijać. Na początek sprawdź poziom płynu w zbiorniczku, ew. przepompuj układ świeżym płynem i odpowietrz, możliwe że pomoże.

Choć jakby układ był zapowietrzony to pedał łapałby nisko i słabo wysprzęglał, czy nawet wcale...

Oma
11-04-13, 21:12
Wielkie dzięki!:D
Pompke sobie wymienię przy okazji bo widzę że jest zapocona i skrzypii a przy wysprzęglniku jest guma pęknięta, wyciągnąłem koło pasowe i nie zdatne:D sciętę jak by o coś ocierało i łożysko też walnięte... ach ta Hania