Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : po wymianie sondy lambda

kris79n
11-12-07, 18:27
wymienilem sonde lambda w mojej hani bo warjowaly jej obroty i spalanie miala potworne po wymienie odlaczylem akumulator zeby zrestartowac kompa podlaczylem zpowrotem i co dalej....
zle zrobilem bo pojechalem odrazu na przejazdzke sprawdzic jak chodzi obroty spadaly do dna caly czas jak wrzucalem bieg jalowy to na zimnym silniku i pozniej tez na cieplym na starej lambdzie na zimnym gasnol a na cieplym obroty spadaly ale nie tak nisko i nie zakazdym razem.
moje pytanie co powinienem zrobic po wymianie sondy lambda .jaka jest procedura uczenia komputera niskich obrotow.
z gory dziekuje za podpowiedz

skolopendra
11-12-07, 18:39
wymienilem sonde lambda w mojej hani bo warjowaly jej obroty
ale sonda z obrotami nic wspólnego niema :/

Romi
11-12-07, 18:46
umyj kolektor i krokowca

kris79n
11-12-07, 18:50
silnik pracowal nierowno teraz juz tak niejst po wymianie sady mysalem ze obroty tez od tego zaleza.miedzy innymi bo krokowy napewno niejest przyczyna bo juz wymienialem i czyscilem.po wymianie tej sady jednak inaczej sie zachowuje wskazowka obrotomierza choc nie tak jak powinna ale inaczej wiec moze to jest jednak to.tylko jak restart kompa przeprowadzic poprawnie?.bo jezeli to nie to to juz niewiem co.bo mecze sie z tymi obrotami prawie od roku i wydaje mi sie ze wszystko juz prubowalem

Romi
11-12-07, 18:51
odłaczyc ecu od zasilania na conajmniej minute

kris79n
11-12-07, 18:53
wiem ze sie to odlacza i td tylko chodzi mi o sama nauke kompa trzeba go zostawic chyba na wolych brotach az sie silnik zagrzele reszta podczas jazdy na miescie chodzi mi tylko o precyzje dokladnie co i jak zeby dobrze dostroic ten komputer

spanzik
11-12-07, 18:57
Odłączyc ujemny biegun akumulatora na 2 min. Podłączyć ujemny biegun akumulatora. Uwaga! Pierwszą wadą tej metody jest to, że odłączenie akumulatora powoduje utratę wszystkich wartości adaptacyjnych. Ponowna "nauka" wartości adaptacyjnych wymaga uruchomienia zimnego silnika oraz jazdy z różnymi prędkościami przez około 20 do 30 minut. Należy również pozostawić silnik na biegu jałowym przez około 10 minut. Drugą wadą jest to, że kody zabezpieczające radio, nastawy zegara i inne wartości początkowe zostaną utracone, co wymaga ich ponownego wprowadzenia po podłączeniu akumulatora. Lepiej zatem, tam gdzie to jest możliwe, kasować kody przez usunięcie odpowiedniego bezpiecznika.

zaczerpniete z :

http://www.hondapl.org/samodiagnostyka/samodiagnostyka.html

oraz (tu niestety nie wszystkie linki dzialaja)

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=1845&highlight=uczenie+komputera

kris79n
12-12-07, 23:23
udalo sie
obroty wkoncu sa w normie.
wystarczylo wymienic sonde zrestartowac kompa i na nowo go nauczyc wszystkiego.
dziekuje wszystkim za pomoc