PDA

Zobacz pełną wersję : Bardzo glosno !!!

blue_kos
11-12-07, 08:15
Witam wiem ze sprawa wyciszenia hondy byla juz setki razy poruszana, ale nie interesuje mnie i nie satysfakcjonuje upychanie w jakies dziwne miejsca (nadkola itp.) materialow latwopalnych ;)
Mam hanie ktora nie posiada katalizatora za miast tego ma strumienice i tlumik koncowy ktorego banka ma 20cm. .
Wszystko bylo by super gdyby nie czeste poruszanie sie w trasie z troszke wiekszymi predkosciami.

Moje pytanie brzmi jak ja wyciszyc bez wymiany tlumika koncowego i bez wsadzania jakis wyciszaczy na koniec tlumika zmniejszajacych srednice wylotu spalin (bardzo podoba mi sie jego brzmienie tylko ja by bylo o kilkanascie decybeli ciszej bylo by SUPER)
Czy wlozenie tlmumika srodkowego duzo pomoze czy nie?
Czy warto oklejac mata bitlumiczna cala podloge w bagarzniku civica coupe?

Dawajcie sprawdzone i niesprawdzone pomysly :]

dzieki
pozdro

macieks
11-12-07, 09:48
Cześć.
Wydaje mi sie że kluczowe znaczenie ma tutaj rodzaj końcowego tłumika i brak katalizatora. Ja mam dokładnie ten sam problem, na trasie ciezko wytrzymać. U mnie w miejscu katalizatora jest środkowy tłumik i potem dopiero końcowy przelotowy.
Dzisiaj wstawiam w seryjnym miejscu dodatkowy środkowy tłumik i zobaczymy jak będzie.
Napewno dodatkowy tłumik uspokoi troche spaliny więc może będzie ciut ciszej na końcu, ale cudów sie nie spodziewam. Dam znać jak wyszło...pozdrawiam.

kamilooo
11-12-07, 09:52
ja zamontowałem Przelotowy tłumik Montii z puszka posłuchalem jak gra i zrezygnowałem z wycinania kata ktory miał bys wywalony,poniewaz było by bardzo głosno a czesto jezdze w trase!

blue_kos
11-12-07, 12:11
Dzisiaj wstawiam w seryjnym miejscu dodatkowy środkowy tłumik i zobaczymy jak będzie.

Czyli jak dobrze rozumiem bedziesz mial dwa tlumiki srodkowe a nastepnie koncowy??

Koniecznie daj znac na ile pomoglo. Ja juz jestem bliski powrotu do serii. tylko dlatego tego nie zrobilem bo koncowy swietnie sie prezentuje.

skolopendra
11-12-07, 14:28
tego ma strumienice
wywal strumienice.............. :bicie:
zamiast niej daj taki mały sprytny tłumik z allegro w kształcie kata, i koniecznie tłumik środkowy :aloha:

mEjdej
11-12-07, 14:43
...dzis wstawiam tlumik zamiast rury po katalizatorze i zobaczymy jak to gra, bo bylem w trasie w weekend i myslalem, ze mi po czasie łeb urwie :bicie:

!markos
11-12-07, 17:08
i tak ci leb urwie. jak masz koncowy tlumik, ktory drze morde to nie licz, ze jakis drobny przelotowy tlumiczek srodkowy zdejmie ci nagle ten caly halas.

sprawdzony sposob na ciche auto = cichy wydech. caly cichy wydech, na duzych tlumikach i z koncowym komorowym, a nie jakies *******y w miejsce katalizatora.

mEjdej
11-12-07, 21:14
...i tu sie nie zgadzam! jest o stokroc lepiej!!! cos pieknego. dzwiek stal sie stonowany i fajnie basowy. no jest niebo a ziemia teraz. nie ma tego metalicznego poglosu kolektora. az radio wylaczylem i wsluchiwalem sie. tez bylem w sumie sceptycznie i ostroznie nastwaiony, bo co moze taki przelot zamiast kata, ale efekt mnie totalnie zadziwil. wyszlo pieknie. polecam!
...przelot bralem z ALLEGRO za 60zl
...pozdr

spanzik
11-12-07, 21:49
Jak bys mial czym, fajnie by bylo zobaczyc jakis filmik na youtube jak to to gra.

macieks
11-12-07, 22:09
Ja tez dzisiaj wstawiłem 2 tłumiki przelotowe środkowe, jeden w miejsce kata drugi na swoim seryjnym miejscu i musze powiedziec ze jest duża poprawa. Jest o wiele ciszej dźwięk się poprawił i auto odzyskało troche elastyczności...a ponieważ całość jest i tak przelotowa to na "górze" nic sie nie zmieniło.

mEjdej
12-12-07, 07:16
...filmik bedzie u mnie w temacie opisujacym auto

...u mnie elastycznosc pozostaly na tym samym dobrym poziomie, tak jak po wstawieniu 4-2-1, wiec totalnie zadnych strat nie ma po wstawieniu tego przelotu
...pozdr