Zobacz pełną wersję : dekompresja zaworu
Cześć!
Mechanik sprawdził cisnienie na zaworach czy jakos tak. Czy mniejsze cisnienie o 5 na jednym zaworze to duzo?
Hej! Sprawdzał Ci raczej ciśnienie na cylindrach. Różnica 5 (w domyśle barów) to bardzo wysoka różnica. Kwestia którędy ucieka ciśnienie. Mechanik robił próbę olejową?
Powiedzial ze wyreguluje zawory i bedzie dobrze. Ja sie nieznam kompletnie. Zapytam o ta probe olejowa z tego cosie troche orientuje to sie wlewa troche oleju przez otwor swiecy...
Tak jak kolega powyżej powiedział. Sprawdzał ciśnienie na cylindrach. A różnica 5 to dość dużo. Możesz podać jakie dokładnie liczby wyszły na każdym cylindrze?
Skoro mechanik twierdzi że kompresja ucieka na jednym cylindrze podpartymi zaworami, to pewnie jakoś to zweryfikował. Oby regulacja luzów faktycznie pomogła, to bym się bardzo cieszył.
A jesli nie to co mi grozi?
Jeśli to pomoże, to zapewne czeka cie zdejmowanie głowicy i naprawa jest lub wymiana na nową.
Ja miałem podobnie swego czasu, na trzech cylindrach 12, a na jednym 6. Zdjołem głowicę, oddałem to speca, splanował, poprawił i porównał w środku cylinderków i teraz świetnie trzyma cisnienie. Za taką usługę naprawy głowicy zapłaciłem coś koło 100 zł.
Jeśli nie, to trzeba "otwierać" silnik i szukać przyczyny, czyli robią się już większe koszta. Próba olejowa pomaga stwierdzić czy nieszczelność masz w głowicy czy w układzie tłok/cylinder. Może rzeczywiście regulacja luzów zaworowych pomoże, oby...
No tez mam taka nadzieje mechanik rzetelny i doklady raczej od razu by proponowal cos innego niz regulacje zaworow.