Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : D14A2 brak iskry

olo667
05-04-13, 19:07
jak w temacie ,auto zgasło podczas jazdy i już nie odpaliło,brak iskry
podpiąłem żarówkę pod pod te kable które idą do cewki,miga bardzo wyraźnie,wniosek walnięta cewka,wymieniłem cewkę i dalej nie ma iskry,pomierzyłem obie cewki/miałem to zrobić szybciej/wniosek obie mają rezystancję mieszczącą się w granicach podanych w manualu,wymieniłem kopułkę i palec rozdzielacza,
nie mam w aucie immo,
wciskałem wyłącznik bezwładnościowy,
kable i świece obejrzałem i wygląda że wszystko OK zresztą wszystkie na raz by nie siadły
skończyły mi się już pomysły
auto to civic 1.4 16V 96r 5D silnik D14A2 aparat zapłonowy TD-41U z cewką tec
może ktoś pomoże ??? proszę

klapejron
05-04-13, 19:22
Moduł. Prawdopodobnie...

olo667
05-04-13, 21:17
gdyby to był moduł to nie migała by żarówka, chyba??

dziordzio
11-11-15, 13:22
Witam. Mam taki sam problem, jechałem i auto zgasło. Nie ma wogóle iskry na świecach, ani przewodach. Wymieniłem cewke, i kopułke i nic to nie dało, oglądałem i czyściłem palec, to też nic nie dało. Zastanawiam sie nad modułem, ale nie chce kupować w ciemno bo sie troche spłukałem. poczytałem po forach i sprawdziłem iernikiem rezystencje na tych bolcach co wchodzą kable do cewki i jest 7-8, po podłączeniu wejścia cewki do tego wystającego bolca jest 26-27, a przy sprawdzeniu na kablach które wchodzą do cewki nie pokazuje nic. Jak dokładniej sprawdzić moduł? A może coś innego? bardzo prosze o pomoc.

sweet
11-11-15, 22:44
Pompę paliwa słychać jak się załącza?
Może czujnik uderzeniowy się aktywował? Nachyl się dla pewności w okolicę pedałów i po prawej stronie będzie on widoczny

dziordzio
12-11-15, 11:28
Pompę słychać, benzyną dochodzi na swiece. Sprawdzenia ten czujnik, ale mógł się aktywować normalnie podczas jazdy? Dodam że po kilku godzinach odpalić, ale był dosyć słaby, ale jak zgasilem to już nie dałem rady go odpalić.

dziordzio
12-11-15, 16:42
Zrobiłem dzisiaj próbnik z żarówki 5w, po przekręceniu kluczyka żarówka świeci, a podczas kręcenia rozrusznikiem żarówka MiGa, czyli prąd do cewki dochodzi. Mam pytanie. Jak sprawdzić palec czy jest sprawny? Wyciągałem go i wygląda jak nowy. Kopułka odpada bo jest nowa.