Zobacz pełną wersję : Nowe felgi stalowe 4x100 nie pasuja.
Panowie, co jest - kupiłem koła zimowe do Civica 5D o rozmiarze 4x100 185/65/14 i nie pasują! Kompletnie nie wchodzą, jak załapię na jedną szpilkę, to pozostałe są w zupełnie innych miejscach, nie w otworach. O co chodzi? Czyżby jednak był inny rozstaw śrub? Dodam, że mam Civica 1.6 VTec wersja SR, jeśli to ma jakieś znaczenie.
kupiłem koła zimowe do Civica 5D o rozmiarze 4x100 185/65/14 i nie pasują!Moze ktos Ci sprzedal 4x98?
jak załapię na jedną szpilkę, to pozostałe są w zupełnie innych miejscach, nie w otworachA gdzie sa, jesli nie w otworach? Bo nie moge sobie tego wyobrazic...
Czyżby jednak był inny rozstaw śrub? Dodam, że mam Civica 1.6 VTec wersja SRZmierz rozstaw srub w aucie i w nowych felgach... bedziesz mial odpowiedz.
Pzdr.
jak załapię na jedną szpilkę, to pozostałe są w zupełnie innych miejscach, nie w otworachA gdzie sa, jesli nie w otworach? Bo nie moge sobie tego wyobrazic...
Czyżby jednak był inny rozstaw śrub? Dodam, że mam Civica 1.6 VTec wersja SRZmierz rozstaw srub w aucie i w nowych felgach... bedziesz mial odpowiedz.
Rozstaw mierzy się po przekątnej? A co do szpilek - po prostu, nie wchodzą w otwory, otwory felgi są kilka centymetrów obok szpilek, nie da się założyć felg.
1.6 iSR miał takie felgi felgi jak VTi więc sa to zapewne 4x114.3 :bicie:
Rozstaw mierzy się po przekątnej?
Tak.
http://img230.imageshack.us/img230/1159/rozstawxt2.th.gif (http://img230.imageshack.us/my.php?image=rozstawxt2.gif)
Ciekaw jestem Michal jaki rozstaw beda mialy felgi, ktore kupiles.
[ Dodano: Pon 10 Gru, 2007 ]
1.6 iSR miał takie felgi felgi jak VTi więc sa to zapewne 4x114.3
Od kiedy?
No właśnie, od kiedy miały 114,3? Niestety, w książce nie mogę znaleźć nic na temat rozstawu. A bez suwmiarki chyba nie dam rady zmierzyć dobrze tych felg, zwykłą miarą wychodzi, że mają 4x100. A może poprzedni właściciel coś kombinował z piastami? Z tyłu mam tarcze, nie bębny, to ma znaczenie?
Zmierzyles rozstaw na nowych felgach czy na aucie? Zwykla linijka mozna zmierzyc i to i to, od srodka otworu (nakretki) do srodka otworu (nakretki) naprzeciwko.
Tomku, właśnie zmierzyłem rozstaw i na samych felgach stalowych i na alusach założonych na aucie - nie ma bata, obie wartości wynoszą 4x100 mm. No to ja już nie wiem, co może być odpowiedzialne. ET? Dodam, że wartości ET nie mogę znaleźć na tych stalowych, które kupiłem. Zgadza się natomiast takie oznaczenie 5,5 JJ.
Michal, ET to parametr okreslajacy odsadzenie felgi, czyli ogolnie mowiac okresla jak bardzo felga bedzie sie chowac w nadkolu (lub wystawac poza nadkole). Jednak przy zakladaniu felgi na piaste nie ma to znaczenia, wazna jest srednica otworu centrujacego oraz przede wszystkim rozstaw srub.
Jesli kupiles stalowki 4x100, to nie ma bata - musza wejsc na szpilki ;) Najwyzej nie dojda do konca jak otwor za maly.
Kombinuj Michal :)
Obstawiałbym, że
Moze ktos Ci sprzedal 4x98?
Chyba będę musiał jutro walczyć - może po ciemku nie widziałem dobrze, a nie chciałem na siłę wciskać. Dzięki za dotychczasową pomoc, odezwę się, jak już coś ustalę. Pozdrawiam.
Od kiedy?
Jak allegro przeglądałem to trafiłem 1.6 iSR z felgami identyko jak te z VTi tylko wtedy to myślałem że wszystkie 5d mają 114.3 :P Moge sie mylić, poprostu tak mi sie wydawało :P
przecież różnicę między 100 a 114 to sznurkiem nawet można porównać chyba raczej kolega zmeczony albo po ciemku nie za bardzo widać co innego 98 ale wtedy szpilki widać w otworach tylko nie za bardzą chcą wejść więc raczej przymiarka na spokojnie i przy lepszym świetle
[ Dodano: Pon 10 Gru, 2007 ]
otwory felgi są kilka centymetrów obok szpilek, nie da się założyć felg.
to chyba jednak niemożliwe na kilka centymetrów felgi zabraknie
Ja mam również 1.6 vtec tylko że trochę młodszy - 99 D16W4 i mam felgi 4x100. Więc jak to w końcu jest?
Ja mam również 1.6 vtec tylko że trochę młodszy - 99 D16W4 i mam felgi 4x100. Więc jak to w końcu jest?
Przeciez Radiowiec napisal:
właśnie zmierzyłem rozstaw i na samych felgach stalowych i na alusach założonych na aucie - nie ma bata, obie wartości wynoszą 4x100 mm
Podsumowujac:
Wszystkie wersje silnikowe Hondy Civic 5D 95-00 mialy rozstaw szpilek 4x100 mm, oprocz wersji 1.8 gdzie bylo 4x114.3 mm.
Sprawa rozwiązana - facet sprzedał mi nieświadomie koła o rozmiarze 4x98 (jednak się walnąłem w mierzeniu). Na szczęście miał też o właściwym rozstawie 4x100 i po prostu wymieniłem, ale tym razem zakładaliśmy u niego:) Wszystko pasuje elegancko, felgi ładne, tylko opony na wykończeniu, ale w końcu za 150 złotych... Mam nadzieję, że teraz trochę poprawi się komfort jazdy (185/65 R14, a jeździłem na alusach 195/55 15), bo strasznie twardy ten Civic i niesamowicie skacze na dziurach. Ale chociaż moc rekompensuje niedogodności:) Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam.
(185/65 R14, a jeździłem na alusach 195/55 15), bo strasznie twardy ten Civic i niesamowicie skacze na dziurach. Ale chociaż moc rekompensuje niedogodności:) Jeszcze raz wielkie dzięki za pomoc, pozdrawiam.
nie za duże masz te oponki ? ja jeżdżę na 175/65 r14 która jest nie tyle węższą co niższą oponą. Taki mam standard a na lato 185/60r14 lub 185/55r15 lub 195/50r15. wysokie te laczki masz ....
MAciek
może chociaż komfort lepszy :)
nie za duże masz te oponki ?
W wersjach 125 KM (np. D16Y2 przed liftem), standardem byly opony 195/55/15 a najlepszym ich zamiennikiem w 14" sa wlasnie 185/65/14.
W wersjach 125 KM (np. D16Y2 przed liftem), standardem byly opony 195/55/15 a najlepszym ich zamiennikiem w 14" sa wlasnie 185/65/14.
Czy w takim razie w rózny sposób były kalibrowane prędkościomierze ??
Różnica niby nie za duża, ale z ciekawości pytam troszke offtopicznie
Maciek