Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ksenony do moich lamp??

SCKAPE
05-04-13, 00:21
Tak siezastanawiam czy moge wrzocic ksenony do moich plastikowych lamp? czy zaraz je stopią/przepalą..?
Eventualnie inny pomysł żeby mi lepiej moje lampy świeciły bo na chwile obecna jak mam byc szczery to gowno widze w nocy.. chwilowo założylem seryjne i jest o niebo lepiej ale chce jak najszybciej wrzucić moje plastiki...
Wiec co mozecie mi doradzić żeby było jasniej i mi ich nie popraliło?

embargo
05-04-13, 16:44
Po pierwsze możemy się domyślić, że masz EG bo nie raczyłeś napisać modelu.
Po drugie nie wiemy jakie lampy "plastikowe" porównujesz do seryjnych...

W żadnej lampie jeżeli nie ma soczewki ( i to odpowiedniej pod zestaw ksenonowy) nie możesz zakładać HIDu ! Dla Ciebie jako kierowcy tego pojazdu może to nieść same zalety ale będziesz tylko oślepiał każdego inne użytkownika drogi, nie ważne czy będą ustawione wprost w asfalt i że zawsze będą czyste.

Domyślamy się, że pisząc "plastiki" pewnie masz na myśli cleary choć one nie są plastikowe jeżeli mówimy o elemencie formującym strumień światła, jeżeli mowa o angel eyes, to również soczewka nie jest plastikowa.

Nie wiemy też skąd wziąłeś pomysł że ksenony stopią Ci lampy, one generują tylko 35W - zwykła żarówka 55/50W.

Uzupełnij opis i wtedy oczekuj rzeczowej porady.

mes
05-04-13, 21:52
Sckape, przecież ludziska wrzucają do tych angeli ksenonowe palniki. Koszt nieduży.. i obserwujesz czy się nie topią :D świecić będzie to mocniej, tylko wyregulować dobrze, żeby nie biły za bardzo po oczach, chyba że masz szczęście i twoje angele są nienajgorszej jakości to będzie ci łatwiej ustawić linię odcięcia.
Akurat sckape może założyć HIDy do angeli bo brytole jeżdzą po złej stronie ulicy i trza im walić po gałach.. a tak serio to twoje jajko raczej na tor więc luzik.
Tylko nie wiem czy to odpowiedni dział.. styling?

spychu
05-04-13, 21:57
Ilosc informacji zawartych w pierwszym poscie powala.
Zakladanie kolejnego durnego tematu o xenonach, gdzie identycznych jest kilka albo i kilkanascie jakby dobrze policzyc rowniez powala.

Ogolnie mozesz zrobic wszystko, pamietaj tylko, ze nie jestes na drodze sam.

SCKAPE
06-04-13, 01:08
własnie chodzi o to że te plastikowe obudowy mam juz nadpalone od zwyklych żarówek, ktore i tak gowno świecą... kupił bym sobie nowe bo mi sie szczerze mowiąc podobają ale z kolei chciałbym tez widziec gdzie jade więc potrzebuje wiecej światła a nie chciałbym nowych lamp znowu popalić... Z tąd pytanie o xenony lub inne alternatywy.

Ps.
- Moze i nie ten dział jak tak to sorka.
- Pamiętam że na drodze nie jestem sam, i to bardziej niz 99% innych kierowców, tygodniowo robie 1000-1200km widze co się czasami dzieje i nie raz byłem oślepony przez jakiegoś debila... Potrzebuje poprostu wiecej światła w lampach ktore chce i bez roznicy mi czy to xenon czy świeczka, ma być jaśniej bo teraz ledwo widze dzie jade...

embargo
06-04-13, 17:01
Nadal nie wiemy o jakich lampach piszesz :D

mes
06-04-13, 23:09
embargo.. jak tak bardzo chcesz pomóc to zajrzyj do jego tematu i będziesz wiedział :P jak można Sckape'a nie kojarzyć.. miszcz eg3 :cool:

do tematu: tak jak napisał embargo.. Hidy wydzielają mniej ciepła niż zwykłe, więc powinno być ok.

Brylant1
07-04-13, 00:23
Szkoda ze nie seieca tam gdzie powinny.

SCKAPE
07-04-13, 01:03
Temat do zamkniecia.

zakit
09-04-13, 09:20
mialem ksenon w takich lampach, a potem mialem soczewke z takiej lampy w seryjnej lampie,

plastikowa lampa sie nie stopi bo xenon ma mniejsza temperature niz zwykle zarowki.

po dobrym wyregulowaniu swieci naprawde fajnie i nie oslepia. ja pojechalem na regulacje lamp do goscia z maszyną, po czym i tak je obnizylem, i bylo nadal super, w porownaniu do serii.

co do samych lamp sonara nie wypowiem sie bo dla mnie są brzydkie i koniec, ale chodzi o fakt ze soczewki mają nieprawidłową linie odciecia swiatla i raczej odradzam robienie xenonu w nich - poparte wlasnym doswiadczeniem, jak bys ich nie ustawil i tak znajdzie sie ktos komu to bedzie przeszkadzało - jak juz robic xenon to na soczewce ktora jest do tego przeznaczona - lub ma chociaz normalną linie odciecia swiatla.

dla wytlumaczenia:

mniej wiecej tak wyglada linia odciecia swiatla w sonarze:

http://img171.imageshack.us/img171/8027/zwy.jpg

linia idzie ------/
prosto po czym zalamuje sie do gory i leci sobie tam bez konca

a powinno wygladac to tak:
http://swiatla.arbiter.pl/files/g/2_1186112652_IMG_3221_.jpg

wtedy prawą czy tam w twoim przypadku lewą(Ang) strone masz oswietloną bardziej, ale nie w niebo i po gałach wszystkich po kolei.

mam nadzieje ze troche "naswietlilem" ci co i jak ;)

SCKAPE
09-04-13, 11:20
Dzieki wielkie, rozjaśniło;) mi to sporo temat. Chwilowo jako że jestem zajety innymi sprawami zostawiam seryjne na jakiś czas, ale do tematu napewno wroce i coś z tym wkoncu zrobie.
Dzieki jeszcze raz.

embargo
09-04-13, 13:13
Jeżeli oczekujesz dużej poprawy jakości światła, to zaciekawi Cię moja strona - www.hidretrofit.pl