Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : miekki pedał hamulca.

koziolek
02-04-13, 20:08
Witam.

Mam problem z hamulcami w moim Civic-u 5d MB1. Otóż sprawa wygląda tak, że oddałem samochód do mechaników magików na czyszczenie hamulców. Były tak zawalone, że prowadnice to prawie stały w miejscu co skutkowało tym , że kloce ciągle stykały się z tarczą. Magicy wyczyścili i rozruszali prowadnice i teraz jest gitara. Mogę przepchnąć samochód co wcześniej było prawie nie możliwe :D. Po tym zabiegu pedał hamulca stał się taki miękki, gumowy, czyli nie zapada sie do końca. Odpowietrzane było kilka razy róznymi sposobami. Od tylnego koła do przedniego, jak i od przedniego do tylnego a również nawet po przekątnej ;p.
Na wyłączonym silniku pedał można pod pompować i się robi twardy. Lecz na uruchomionym nie da rady, ciągle jest miękki. Zauważyłem jednak, że w czasie jazdy w jakimś stopniu da się pod pompować, ale żeby się zrobił twardy to nie ma szans.

Podejrzenie padło na pompę hamulcowa. Otóż może ona niby przepuszczać na sekcjach i dlatego nie chce trzymać ciśnienia w układzie. Taka jest ich diagnoza.
Jak myślicie może być prawidłowa? A może to serwo albo po prostu jest zapowietrzona ta pompa?

P.S. Próbowaliśmy ją wyjąć, ale tak się zassała do serwa, że nie chce wyjść. I mam jeszcze pytanie czy idzie włożyć pompe bez ABS-u do auta z ABS-em żeby sprawdzić czy hula? Bo mam taką możliwość.

Karpiczek
02-04-13, 21:15
Na wyłączony silniku nie działa serwo hamulcowe dlatego też pedał hamulca po wciśnięciu robi się twardy. Następnie po uruchomieniu silnika staje się miękki. To normalne zjawisko. Napisz jak to auto hamuje. Nie ściąga, nie wpada pedał? To znaczy, że jest git.

koziolek
02-04-13, 22:27
no wlasnie pedał wpada czyli dobiero tak od 5 cm albo i wiecej zaczyna dopiero sie cos dziac, czyli jak chce na maksa zahamowac to pedal na samym dole jest

Brylant1
03-04-13, 00:57
Jakiej srednicy masz z przodu tarcze, zobacz oznaczenie na pompie hamulcowej powinno byc cos w stylu 7/8, 15/16. Byc moze ktos zrobil swap hamulcy a pompa zostala stara i teraz sie nie wyrabia.