PDA

Zobacz pełną wersję : D13B2 - wymiana mechanicznej pompy paliwa

laciu
08-12-07, 18:28
A więc tak... mam wyciek olejju z silnika i nie jest to na 100% wyciek spod głowicy, gadalem ze mechanikiem i po oględzinachg doszedł do wniosku że jest to wyciek z mechanicznej pompy paliwa, więc ja wywnioskowałem ze jest uszkodzona bo kiedy kupowalem samochod poprzedni wlasciciel "podobno" wymienil pod nia uszczelke. I teraz rodzi sie ppytanie, czy w warunkach domowych jestem w stanie sam wymienić sam tę pompe? troche sie zajmuje mechanika ale nie chce ryzykować ze cos moge uszkodzic.

piotrstrojek
09-12-07, 01:43
Jesteś w stanie... wymiana jest banalnie prosta - do odkręcenia są dwie śruby i trzeba zdjąć 3 wężyki paliwowe - 2 po lewej stronie (doprowadzający paliwo i powrotny) i jeden po prawej stronie (doprowadzający paliwo do gaźnika). Od razu obejrzyj sobie na wężyku doprowadzającym paliwo do gaźnika czy masz filtr i w jakim jest stanie - z manuela wynika że być powinien a ja nie miałem takowego...
Najtrudniej odkręcić prawą śrubę - żeby się do niej dostać musisz zsunąć pokrywę filtra powietrza z gaźnika i zaopatrzyć się w grzechotkę - najlepiej z przedłużką...

Co do samego wycieku to napisz kilka słów jeszcze, bo pompa znajduje się w takim miejscu że tam raczej zbyt dużego wycieku nie uświadczysz... może to co innego... napisz też czy są jakieś dziwne objawy w pracy silnika świadczące o kończoącej się pompie w stylu krztuszenia itp... - tak się z ciekawości pytam... :hinczyk:

laciu
09-12-07, 11:13
Jeśli chodzi o sprzęt to nie ma problemu, i też już ją oglądnołem i faktycznie kwestia odkręcenia dwuch nakrętek... :aloha:

Jeśli chodzi o wyciek to wydaje mi się że sprawa wygląda tak (moja teoria) Pompa jest składa z jakby dwóch elementów (dolny i górny) sama obudowa to jakby "beczułka" i jest podzielona na pół, połowy są połączone ze soba metodą zawinięcia w siebie dwóch rantów i myślę że to włąśnie pompa leje a nie jest to nieszczelność pomiędzy głowicą a pompą gdyż p"podobno" ta uszczelka byłą wymieniana...

W trakcie pracy nie odczuwam nic neipokącego, chodzi jak powinien (mam taką nadzieje :d ) rozpędza sie normalnie, na wysokich czy niskich obrotach nie ma żadnych problemów.

piotrstrojek
09-12-07, 22:34
No to jak uważasz - ja osobiście bym pompy raczej pod uwagę nie brał jełsi chodzi o wyciek, ale że tak powiem masz lepszy ogląd na sytuacje :D

Trzymam oczywiście kciuki zeby to było to :)

A tak jeszcze mi się pytanko nasunęło - będziesz kupował nówkę czy używaną????

laciu
10-12-07, 07:27
Nie no nówke oczywiście...
dzieki i pozdro ;)