PDA

Zobacz pełną wersję : [kupno]

Kingder
02-04-13, 11:51
Dzień dobry wszystkim :)

Trafiłem na Wasze forum z powodu poważnej chęci zakupu Hondy VII po lifcie. Szukam już od jakiegoś czasu autka do 20k - był już smak na Grande Punto, Peugeota 207, 307, VW Polo... A teraz stanęło na Hondzie, która naprawdę bardzo mi się podoba i z każdym dniem rośnie moje zdecydowanie odnośnie tego wyboru.

Jestem z Wrocławia, dlatego szukam czegoś w okolicy do 150km.

Wpadło mi w oko coś takiego:
http://otomoto.pl/honda-civic-salon-pl-bezwypadkowy-serwis-C27749214.html

Co Wy na to?

Proszę podpowiedzcie na co osoba, niezbyt zresztą zorientowana w mechanice auta, powinna zwracać uwagę.

Póki co wiem, że:
- praca skrzyni biegów (częsty problem z łożyskiem),
- uważnie przypatrzyć się powierzchni lakieru (zwłaszcza na tylnej klapie - podobno tam lubi rdza się pojawić),
- kultura pracy silnika, czy nic nie zadymi z rury, czy nie ma jakichś wycieków ...
- wnętrze, wiadomo że jeśli samochód dbany to i w środku jest czysto i ładnie,
- i co jeszcze?

Chino
02-04-13, 12:33
Podoba, nie podoba, należałoby się przejechać jakimś egzemplarzem, Honda to dość specyficzna marka, zapewnia nieco odmienne wrażenia z jazdy w stosunku do konkurencji:) Auto ze zdjęć wygląda przyzwoicie, chociaż warto szukać 1.6, ale jak nie masz wygórowanych wymagań i starczy Ci 1.4 to ok. Podstawa to obadać auto czujnikiem lakieru, czy nie było walone (za bardzo), obsłuchać skrzynie, zobaczyć czy fotel kierowcy się nie buja, rdza na tylnej klapie to przy aucie 5d (pod chromowaną listwą) przy 3d nie ma tego problemu, aczkolwiek warto sprawdzić styk ramki tylnej rejestracji z blachą klapy (drobne wytarcia powodują, że tam mogą pojawiać się rdzawe kropki), ranty tylnego błotnika i ramkę drzwi od góry pod uszczelką. Warto pojechać przynajmniej na jakąś stację i obadać auto: amory, wahacze, końcówki itp.
Jedna rzecz, która mi się nasuwa patrząc na przebieg tego auta, że może być przed dużym przeglądem (rozrząd, zawory, świece, filtry itp.) przy 120kkm (choć powinna być po, bo instrukcja mówi co 120kkm lub 72 miesiącach - 6 lat, w zależności co nastąpi wcześniej), który w ASO szarpie z portfela ponad 2tys zł, u Wiesia można zdjąć 1/3 tej kwoty. Jest trochę zbieżnych tematów z Twoim na forum, poszukaj, poczytaj, pozdro.

Kingder
02-04-13, 13:37
A pytanie dodatkowe - autko z tego linku ma felgi 19 cali, czy to nie za dużo?

Paulo
02-04-13, 13:46
Dla mnie to wygląda na 16". Taki rozmiar jest ok do 1.4

Kingder
02-04-13, 13:52
Tak, tak 16" :) Dziękuje za cenne wskazówki. Póki co przeglądam sobie forum, dzisiaj będę ten samochód oglądał. Przyznam się, jestem lekko napalony, ale staram się zebrać jak najwięcej rzetelnej wiedzy na temat tego modelu, żeby nie wtopić pieniędzy w grata :)

bunkerites
02-04-13, 16:09
nie napalaj sie! Sprawdz kompresje silnika,ona jest najwazniejsza !

Kingder
02-04-13, 16:15
Dzięki za zwrócenie na to uwagi.