Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Demontaż górnej uszczelki łączącego dach z szybą - problem

maciej0227
02-04-13, 08:35
Witam, otóż kilka dni temu zobaczyłem pod uszczelką drobne ślady korozji, czy jest możliwość wyjęcia tej górnej uszczelki ? Dodam, że szybę i tak mam pękniętą i mam zamiar jechać ją wymienić, ale najpierw chciałem to przeszlifować zrobić reaktywnym / metaliciem / bezbarwnym żeby dalej nie gniło.

reXio
02-04-13, 12:33
Szczerze? To co chcesz zrobic nic nie da bo korozje masz tez pod uszczelka i pod klejem z szyby. Rada na lata - wyciac szybe, oczyscic calosc z kleju, wydrapac korozje, wyczyscic, zabezpieczyc, polakierowac i dopiero potem kleic szybe.

Uszczelka gorna seryjnie jest klejona do szyby, mozesz ja wyszarpac na chama, nowa w ASO kosztuje okolo 80 zl.

maciej0227
02-04-13, 16:39
U mnie nie była klejona a przylegała w sam raz ! spróbowałem podgrzałem stacją lutowniczą do około 60 stopni i pomału wyciągnąłem, okazało się, że w rynience jest tylko brud, wyczyściłem, odtłuściłem i kancik dachu miał lekko rudy kolor na lakierze, dlatego przeszlifowałem, całość polakierowałem podkładem reaktywnym / metaliciem / bezbarwnym. Jutro dam silikon na pędzelku i wciskam uszczelkę, która wejdzie bez problemu, ponieważ już próbowałem. Następnie auto do wymiany szyby. Zrobiłem to ponieważ nie ufam w zdolności antykorozyjne. Latem wstawię zdjęcia z mojej renowacji Hondy VI 5d kupionej za 900 zł.

reXio
04-04-13, 08:49
Nie byla klejona bo albo tasma dwustronna ktora jest seryjnie na uszczelce juz sie poddała, albo ktos wymienial szybe i odkleil uszczelke ze starej i wlozyl na nowa. To ze uszczelka pasuje nie znaczy ze jako nowa nie jest przyklejana do szyby.

maciej0227
06-04-13, 19:09
Może :) nie będę się sprzeczał, bynajmniej nie mam tam rdzy w dolnych rogach szyby mam wszystko przeszlifowane i zakonserwowane, teraz do znajomej firmy na wymianę szyby i usunięcie rdzy z pod kleju.
Dzięki za odpowiedź.