Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Świeżo zakupiny Civic. Rady dotyczące świeżo zakupionego auta.

Przeklety
01-04-13, 22:55
Na wstępie witam wszystkich tu zaglądających. 25 marca stałem się szczęśliwym posiadaczem Hondy Civic(UFO) 1.8 i-Vtec rok produkcji 2007 prawdopodobnie w wersji Comfort. Zakupiłem auto w komisie. Według opinii sprzedawców historia auta jest doskonale znana. Jednakże mam wątpliwości. Przez 3 lata auto serwisowane było w Honda Satori, później prawdopodobnie gdzieś przez amatora, gdyż wymiany oleju mam powpisywane nie dość, że ołówkiem to jeszcze bez pieczątek. Auto zakupione w Polsce i również u nas serwisowane, aczkolwiek nie wiem jakimi akcjami serwisowymi został objęty. Zderzak widać, że był malowany, silnik myty itd. Ale auto jeździ w porządku. Jednakże, po dzisiejszym dniu zaczynam mieć wątpliwości czy coś z autkiem jest nie tak.
Po pierwsze- Wysokie spalanie.
Spalanie chwilowe tzn po paru kilometrach waha mi się od 11-20l, później uśrednia się na poziomie 10l, ale to chyba ciągle za dużo nawet jak na tryb miejski.
Po drugie- Zawieszenie
Przy hamowaniu lub zakrętach w lewo albo w prawo(takich troszkę mocniejszych) słychać stuki tak jakby w lewym przednim kole lub prawym tylnym. Jak hamuje słychać prawy tył.
Po trzecie- Kierownica
Przy wolniejszych ruchach kierownicą słychać jakbym coś tarło o gumę lub skręcało gumę taki dziwny dźwięk.

Liczę, że tutaj znawcy w temacie pomogą mi ogarnąć to auto na tyle bym albo uspokoił swoje sumienie, albo naprawił ewentualne usterki. Bo nie ukrywam, że jest to moje pierwsze auto, a do tego samochód moich marzeń.

rafik1984
01-04-13, 23:58
Kolego przede wszystkim opcja SZUKAJ !!! Wszystkie twoje pytania były dość szeroko opisywane.
Tak na szybko
AD1 spalanie 1.8 to w miescie srednio 9-11L przy norm jezdzie,
AD2 jeśli chodzi o hamulce to może się zastały jak autko postało w komisie i teraz nierównomiernie biorą
AD3 obstawiam odboje amortyzatorów
ale najlepiej podjedz gdzies na podnośnik i obadaj wszystko bo tu to tylko sobie pogdybamy a i tak telepatycznie nic nie naprawimy

Przeklety
02-04-13, 00:30
Dzięki za szybką odpowiedź. Co do hamulców nie mam zatrzeżeń chodzi mi tylko o mocne stuki przy skręcaniu. A co do kierownicy, to dźwięk takiej przecieranej gumy słychać wewnątrz deski jakby

zombie6
02-04-13, 07:58
Dzięki za szybką odpowiedź. Co do hamulców nie mam zatrzeżeń chodzi mi tylko o mocne stuki przy skręcaniu. A co do kierownicy, to dźwięk takiej przecieranej gumy słychać wewnątrz deski jakby
Stawiam na górne łożyska mocowania amorów, ale poczekaj na wyższe temperatury, bo w moim aucie samo to przechodziło po czym wracało i znowu przechodziło.....efekt zależał od temperatury zewnętrznej i niewiadomo od czego jeszcze....ale nic nie wymieniałem :) Musisz przyzwyczaić się do stuków i skrzypień tego Cifa - ten typ tak ma....
Spalanie masz normalne.

TeeS1975
02-04-13, 13:39
I nauczyć się szukać przed założeniem nowego tematu :)